Δρομολογούνται οι διαδικασίες για να ανοίξει ξανά το Δικταίον Άντρον: Τι συζήτησαν Στεφανάκης - Μενδώνη

11:41 π.μ. - Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021
11:11 π.μ. - Παρ, 19/41/2021
Image: Δρομολογούνται οι διαδικασίες για να  ανοίξει ξανά το Δικταίον Άντρον: Τι συζήτησαν Στεφανάκης - Μενδώνη

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου στον Ηχώ 99,8 για τη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού αλλά και τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων

Την αναγκαιότητα να ανοίξει ξανά το Δικταίον Άντρον επεσήμανε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου στην Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Ηράκλειο, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης. Θυμίζουμε ότι το σπήλαιο έκλεισε προληπτικά μετά τον σεισμό που είχε επίκεντρο το Αρκαλοχώρι έπληξε όμως και το Οροπέδιο Λασιθίου. Ο χώρος μέχρι το στόμιο του σπηλαίου είναι επισκέψιμος , με δωρεάν είσοδο.

Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γ. Στεφανάκης ανέφερε ότι έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι από κλιμάκιο της εφορείας σπηλαιολογίας Ελλάδας, από γεωλόγους και αρχαιολόγους καθώς και την πολιτική προστασία και διαπιστώθηκε ότι το σπήλαιο δεν έχει υποστεί καμία ζημιά και είναι ασφαλές ώστε να ανοίξει ξανά και να είναι επισκέψιμο. Και αυτό μεταφέρθηκε στην κα Υπουργό. Όπως επίσης ότι εξαιτίας του ότι το σπήλαιο παραμένει κλειστό το οικονομικό πλήγμα για τον τόπο είναι μεγάλο, τόσο τις τουριστικές επιχειρήσεις όσο και για τον ίδιο τον Δήμο, δεδομένου εξάλλου ότι η επισκεψιμότητα σε ετήσια βάση φτάνει περί τα 200.000 άτομα. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να μην συμπεριληφθεί στα τουριστικά πακέτα του 2022 με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Η Υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα και επικοινώνησε με τον πρόεδρο αντισεισμικής προστασίας κ. Ε. Λέκκα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Έτσι ωσ Δήμος βρίσκονται πλέον σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Λέκκα αλλά και τον κ. Ντάρλα διευθυντή εφορίας σπηλαιολογίας ώστε μετά από συνεργασία των δυο υπηρεσιών να εκδοθεί η απόφαση για την επαναλειτουργία του σπηλαίου, τόνισε ο Δήμαρχος.

Πρόσθεσε, αναφορικά με τη δημιουργία του επίγειου τελεφερίκ, πως η Υπουργός ζήτησε επιτάχυνση των μελετών που συντάσσονται από τον Δήμο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Δήμος κινείται σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών αλλά και στο αισθητικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας παρέμβασης που θα πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Εν συνεχεία ο κ. Στεφανάκης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων λέγοντας ότι στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και την κτηνοτροφία και ως Δήμος στηρίζουν τον αγώνα τους. Ως περιοχή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους θέτουν και τα δικά τους αιτήματα όπως είναι η ένταξη και των υπαίθριων οπωροκηπευτικών στη νέα ΚΑΠ όπως άλλωστε γίνεται για τα υπόλοιπα προϊόντα, η καθιέρωση αποζημίωσης του ΕΛΓΑ και για τους κτηνοτρόφους άνω των 600 μέτρων που είναι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών δήμων.