Δράσεις ανά Δήμο κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος ετοιμάζει ο «Συντονιστικός Αγώνας Λασιθίου»

12:46 μ.μ. - Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020
12:09 μ.μ. - Δευ, 14/46/2020
Image: Δράσεις ανά Δήμο κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος ετοιμάζει ο «Συντονιστικός Αγώνας Λασιθίου»

Ο Γιώργος Τομαδάκης από την Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8

Στη δημιουργία Συντονιστικού αγώνα Λασιθίου προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες σύλλογοι και πολίτες από όλο το νομό σε μια προσπάθεια να ενώσουν τη φωνή και τις δυνάμεις του με κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Γιώργος Τομαδάκης εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τους στόχους και τις επόμενες κινήσεις. όπως είπε μεταξύ άλλων, το προσεχές διάστημα θα προγραμματιστούν τοπικές ενημερωτικές συναντήσεις σε κάθε δήμο. επιπλέον θα συμμετάσχουν σε πανελλήνια κινητοποίηση που θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ακούστε εδώ τον κ. Τομαδάκη:

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το «Συντονιστικό Αγώνα Λασιθίου».

«Την Τετάρτη 9/9/20 στην Παχιά Αμμο συναντηθήκαμε εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και πολίτες απο όλο τον νομό Λασιθίου. Ήταν συνέχεια μιας σειράς προηγούμενων συναντήσεων που τελικά ευοδώθηκαν με την δημιουργία "Συντονιστικού Αγώνα Λασιθίου". Τώρα περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ζούμε μία επέλαση οικονομικών συμφερόντων που στο όνομα της ανάπτυξης επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν κάθε γωνιά γης και θάλασσας. Με αυτό τον τρόπο θυσιάζονται οι φυσικοί μας πόροι, από τα βουνά και τον αέρα μέχρι τα νερά και το υπέδαφος υποβαθμίζεται το περιβάλλον και η ποιότητα της ζωής μας, υπονομεύεται η βιωσιμότητα ολόκληρων περιοχών.

Σε αυτή την καταστροφική επιχείρηση πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η δημιουργία των λεγόμενων ΑΠΕ και ΒΑΠΕ όπου το νησί μας κατέχει εξέχουσα θέση.

Στο νομό μας οι βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας έχουν κατακλύσει τον Δήμο Σητείας και το ιδιο θα συμβεί σε όλο τον νομό, σε όλη την Κρήτη όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και θα γίνει σύντομα, πολύ σύντομα!

Το ενεργειακό όμως είναι μόνο μια πλευρά. Στο όνομα της ανάπτυξης, στην ουσία για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, και σαν μέρος ευρύτερων γεωπολιτικών παιχνιδιών παραδίδονται οι θάλασσες μας σαν οικόπεδα, ξεπουλιέται ο αιγιαλός για χάρη του μαζικού τουρισμού, δεσμεύονται και ιδιωτικοποιούνται τα νερά, καταστρέφεται η παραγωγική βάση για φαραωνικά έργα όπως στο Καστέλι.

Ετσι, συλλογικότητες και άνθρωποι από όλες τις γωνιές του Λασιθίου (Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Κριτσά, Οροπέδιο Λασιθίου, Σητεία) που θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε ενάντια στην καταστροφή που έρχεται μεταμφιεσμένη σε πράσινη ανάπτυξη (πράσινη ενέργεια)μαζευτήκαμε για να δηλώσουμε ότι φτάνει πια, φτάνει η απαλλοτρίωση και η αλλοτρίωση του τόπου μας. Καλούμαστε, σήμερα, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των παππούδων μας που αγωνίστηκαν για να μας παραδώσουν τούτο τον τόπο ελεύθερο.

Είμαστε εδώ ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια βιασμού και καταστροφής του περιβάλλοντος του τόπου μας. Και βεβαίως περιβάλλον δεν υπάρχει χωρίς τους ανθρώπους, την ιστορία τους, τα μνημεία τους, τα δημιουργήματα, τις μνήμες και τα βιώματα τους. Περιβάλλον λοιπόν με την έννοια του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος, του ιστορικού και αγροτικού τοπίου, των παραλιών και των θαλασσών, των ξερολιθιών, των αρχαίων ελιών και των μνημείων, της ντοπιολαλιάς και τόσων άλλων. Ολη αυτή η διαχρονική ενότητα που είναι χαρακτηριστικό της ταυτότητας της Κρήτης παγκοσμίως.

Στην προσπάθεια μας δεν θα υπάρχει χώρος για εξυπηρέτηση κομματικών

σκοπιμοτήτων, για έκφραση μισαλλόδοξων και ναζιστικών απόψεων. Χώρος υπάρχει για πλουραλισμό απόψεων και ελεύθερη έκφραση θέσεων και ιδεών, για ανάπτυξη κινηματικών δράσεων και παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Σαν πρώτο βήμα δημιουργήθηκε ανοιχτό συντονιστικό όπου εκπροσωπούνται συλλογικότητες και πολίτες. Κάθε φορέας που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας θα έχει αυτόματα δικαίωμα να εκπροσωπείται στο συντονιστικό ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι περιοχές καθώς και οι πολίτες που δεν εντάσσονται σε φορέα ή συλλογικότητα. Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς θα συγκεκριμενοποιηθούν τα αμέσως επόμενα βήματα και δράσεις.

Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια και δηλώνουμε ξεκάθαρα: Θα μας βρούν μπροστά τους! Ραντεβού στα βουνά και στις θάλασσες!»