Την ανάγκη δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων, «αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμο τραπεζικό σύστημα και να μην υποχρεωθούμε να εκτελέσουμε εντολές», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.
«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να δούμε τι κάναμε και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και εμπρός. Πρέπει να μειώσουμε δραστικά τα κόκκινα δάνεια αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμο τραπεζικό σύστημα. Και πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας, διαφορετικά υπάρχει το ενδεχόμενο να υποχρεωθούμε να υλοποιούμε εντολές, γιατί η ΕΕ προχωρά στην τραπεζική ένωση. Αυτό σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να είναι λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα σε όλες τις χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.
Αφορμή ήταν η συζήτηση επερώτησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, από 26 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι έκαναν λόγο για πλήρη αποτυχία της διαδικασίας, καθώς μόλις 52 επιχειρήσεις από τις 400.000 που έχουν κόκκινα δάνεια, κατάφεραν να μπουν στη ρύθμιση.
Παράλληλα, επιτέθηκαν στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι στήνει φιέστες στο Ζάππειο για να ξεγελάσει τους πολίτες σχετικά με τα εικονικά αποτελέσματα του Eurogroup.
«Εμείς πηγαίνουμε στο Ζάππειο όταν έχουμε κάτι να πούμε, όταν έχουμε να δείξουμε ένα αποτέλεσμα, έχουμε να προβάλουμε μια επιτυχία και όχι για να δώσουμε υποσχέσεις» απάντησε ο κ. Δραγασάκης.
«Όλος ο κόσμος συμφωνεί, όλη η Ευρώπη, ότι αυτό που επετεύχθη, επιτρέπει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να φύγουμε από τον κύκλο των μνημονίων. Έχουμε μπροστά μας 15 χρόνια χωρίς το βραχνά του χρέους – και αν τα εξισορροπήσεις σωστά προς όφελος της κοινωνίας δεν θα χρειαστεί ξανά να συζητάμε για όσα έγιναν στο παρελθόν», επεσήμανε ο υπουργός.
Απαντώντας επίσης, στη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα πλεονάσματα, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι «δεν μπορεί να μιλάνε σαν να είμαστε εκτός κανονιστικού πλαισίου και κανονισμών από τη στιγμή που ανήκουμε στην ΕΕ και στο Σύμφωνο Σταθερότητας».
«Όσες χώρες έχουν χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ, πρέπει να μειώνουν κάθε χρόνο τις δαπάνες τους πάνω από 20%. Τίποτα στο μέλλον δεν αποκλείεται, εφόσον ορθοποδήσουμε, όλα αυτά τα μακροπρόθεσμα να τα ξανασυζητήσουμε», πρόσθεσε.
Έντονη αντιπαράθεση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και τη ΝΔ, με αφορμή σχετική επερώτηση που είχαν καταθέσει 26 βουλευτές του κόμματος της κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία του θεσμού.
Ο κ. Δραγασάκης, δήλωσε ανοιχτός στην υιοθέτηση προτάσεων που έχουν κατατεθεί από την αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και την εξεύρεση λύσης για ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών που παγιδεύτηκαν στα χρέη.
«Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι ανοιχτό. Πρέπει να λύνει προβλήματα. Επομένως οι προτάσεις που ακούστηκαν θα μελετηθούν και όποιες μπορούν να εφαρμοστούν, θα εφαρμοστούν. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα, μια ολιστική προσέγγιση του θέματος», είπε, υιοθετώντας την άποψη που είχε εκφράσει νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.
«Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, τραπεζών υπουργείου Οικονομικών και πιστωτών. Αυτή η σύμπραξη πρέπει να διευκολυνθεί και από το νόμο αλλά και πρέπει να πιέσουμε ώστε να επέλθει λύση», πρόσθεσε.
Από την πλευρά τους, οι επερωτώντες βουλευτές μίλησαν για πλήρη αποτυχία του θεσμού επισημαίνοντας ότι μόνο 26 επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, κατηγόρησαν τη κυβέρνηση ότι δημιούργησε μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία που στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις , και τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός πιο ευέλικτου μηχανισμού.
Ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για επιλεκτική μνήμη και «Δαρβινική πολιτική» των προηγούμενων κυβερνήσεων .
«Το 2014 τα κόκκινα δάνεια ήταν ύψους 75 δισ. και το 2017 κλείνουν στα 65,9 δισ. ευρώ. Δεν αυξήθηκαν μειώθηκαν. Υπήρξε μια σημαντική βελτίωση πρέπει όμως οι προσπάθειες να ενταθούν περισσότερο. Έχουμε τη πολιτική βούληση και διαρκώς διορθώνονται οι όποιες ατέλειες αν δούμε στο μέλλον ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα και λύσεις είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε, σε συνεννόηση με τους θεσμούς», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.
Παράλληλα , προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να διευρυνθούν οι κατηγορίες που θα μπορούν να διευθετήσουν τα «κόκκινα δάνεια» τους.
«Είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε κάποιες νέες κατηγορίες που δεν έχουν που να προσφύγουν. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα γίνει προσπάθεια ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ενισχυθούν οικονομικά, για να πληρώσουν τα δάνεια τους ή να συνεχίσουν να λειτουργούν την επιχείρηση τους», ανέφερε.
Απαντώντας στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, o κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι, «με τη λύση που καταφέραμε πετύχαμε για 15 χρόνια, βαθμούς ελευθερίας και αναπτυξιακή προοπτική».
«Αυτό είναι καλό όχι μόνο για τη σημερινή κυβέρνηση αλλά για τη χώρα. Είμαστε ανεξάρτητοι, αναγνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα αποκτήσαμε όμως ένα διάδρομο 15 ετών για να κινηθούμε. Το πλαίσιο εποπτείας δεν είναι τίποτα έξω από το κανονιστικό πλαίσιο που υπάρχει και για άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, μίλησε, μεταξύ άλλων, για «παραμύθια της κυβέρνησης» ενώ επεσήμανε ότι το αφήγημά της για ανανέωση της εντολής που πήρε από τον ελληνικό λαό μετά το δημοψήφισμα, έγινε «η κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για τα ψέματα της.
Ο πρώτος επερωτών Θανάσης Μπούρας , κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι, «καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες αλλά πέρασε κάτω από τον πήχη», ενώ τόνισε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έγινε μέγγενη στο λαιμό των δανειοληπτών.
«Οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικές και χρονοβόρες. Οι οφειλές συνεχίζουν να στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις που καθημερινά καταρρέουν. Ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του νόμου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, αποδεικνύεται ότι από 400.000 επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 32.000, 12.352 έκαναν τα πρώτα βήματα ενώ οριστικά 1035 επιχειρήσεις υπέβαλαν αιτήσεις και στο τελικό στάδιο κατέληξαν μόλις 52. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εξελίσσεται σε πραγματικό Γολγοθά η διαδικασία. Ο ίδιος ο ειδικός γραμματέας της γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης χαρακτήρισε την διαδικασία μαρτύριο», υπογράμμισε ο κ. Μπούρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων επερωτώντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Χρίστος Δήμας τόνισε ότι, καταρρίφθηκε ένας ακόμα μύθος της κυβέρνησης καθώς αποδείχτηκε από απογοητευτικά στοιχεία ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι γραφειοκρατικός, χρονοβόρος και ανεδαφικός αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να σχοινοβατούν.
«Για φιάσκο ολκής» έκανε λόγο ο Χαράλαμπος Αθανασίου, τονίζοντας ότι ο θεσμός του εξωδικαστικού μηχανισμού απέτυχε παταγωδώς καθώς λόγω γραφειοκρατίας και χρονοβόρων διαδικασιών , μόλις 50 επιχειρήσεις και ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχουν ωφεληθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Ο Απόστολος Βεζυρόπουλος, σημείωσε ότι μόλις 52 επιχειρήσεις κατάφεραν να μπουν σε ρύθμιση, από τις χιλιάδες που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω κόκκινων δανείων.
Ο Θόδωρος Φορτσάκης , υποστήριξε ότι, είναι αδύνατον οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να μπορέσουν να ορθοποδήσουν μέσα από μια ατέλειωτη χρονοβόρα διαδικασία που αποδείχτηκε ότι είναι ένας πραγματικός Γολγοθάς.
«Από τις 300. 000 επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια μόνο 31.000 κατάφεραν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μόλις 1055 κατάφεραν και έκαναν αίτηση», σημείωσε.
Ο Γιώργος Βλάχος , έκανε λόγο για «κυβέρνηση που έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα» γι αυτό όπως είπε, «στήνει πανηγυρισμούς και εικονικές πραγματικότητες», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετήσει τη πρόταση της ΝΔ για ένα ευέλικτο μηχανισμό εξωδικαστικού μηχανισμού.
«Είστε η μόνη κυβέρνηση που με την πολιτική που εφαρμόζετε δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι ούτε οι αριθμοί. Δεν αντιλαμβάνεστε την αξία του χρόνου στην οικονομία. Η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν μπορεί να βελτιωθεί. Πρέπει να κατεδαφιστεί και να ξαναχτιστεί», υποστήριξε ο Χρήστος Μπουκώρος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε ότι, η κυβέρνηση βρίσκεται στο σημείο μηδέν, ενώ την κατηγόρησε για υποσχεσιολογία, παροχολογία και διαστρέβλωση της αμείλικτης πραγματικότητας, για αυτό όπως είπε, στήνει φιέστες για να καλύψει την αποτυχία της στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018.
in.gr