Δραγασάκης: Με μεγάλες προσδοκίες το ξεκίνημα του νέου φορέα για το κρητικό λάδι

11:48 π.μ. - Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021
11:09 π.μ. - Τετ, 22/48/2021
Image: Δραγασάκης: Με μεγάλες προσδοκίες το ξεκίνημα του νέου φορέα για το κρητικό λάδι

Η συμμετοχή της ΕΑΣΙ

Νέα δεδομένα στην αγορά του κρητικού ελαιολάδου σηματοδοτεί η υπογραφή του καταστατικού του νέου παγκρήτιου φορέα ελαιολάδου με την επωνυμία "ΑΕΣ Κρητών Ένωσις ΑΕ" και τη συμμετοχή εννέα Ενώσεων του νησιού.

Η προσωρινή σύνθεση της 9μελούς διοίκησης θα αποτελείται από τους προέδρους των ισάριθμων συνεταιριστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Πιο συγκεκριμένα, από την Ένωση Ηρακλείου συμμετέχει ο Σταύρος Γαβαλάς, από την Ένωση Πεζών ο Μανόλης Μπέρκης, από την Ένωση Μεσαράς ο Νίκος Ζαχαριουδάκης, από την Ένωση Ρεθύμνου ο Γιάννης Γλεντζάκης, από την Ένωση Μυλοποτάμου ο Μανόλης Κουγιουμτζής, από την Ένωση Μεραμπέλλου ο Νίκος Ζαχαριάδης, από την Ένωση Ιεράπετρας ο Χαράλαμπος Δραγασάκης, από την Ένωση Χανίων ο Χαρίλαος Βλαζάκης και από τον Αγροτικό Σύλλογο Γραμβούσας ο Βασίλης Κουτσαυτάκης.

Διευθύνουσα σύμβουλος του φορέα θα είναι η πρώην αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου.

Όπως δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Μπάμπης Δραγασάκης επιτέλους η Κρήτη αποφάσισε να ενωθεί για το ελαιόλαδο. Ο φορέας έχει Παγκρήτιο χαρακτήρα και θα αξιοποιήσει το κρητικό ελαιόλαδο, ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ). Αυτό σημαίνει ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό χαρτί , ένα διαβατήριο για κρούσεις σε μεγάλες αγορές. Πρέπει δε να σημειωθεί πως, με τις πρώτες κινήσεις του φορέα υπήρξαν αντιδράσεις από τον Σύνδεσμο Εμφιαλωτών Λαδιού. Ο οποίος έκανε δικαστικά μέτρα γιατί ένα αίτημα του Φορέα ήταν τα λάδια ΠΟΠ Κρήτης να τυποποιούνται στην Κρήτη και όχι οπουδήποτε αλλού. Ο Σύνδεσμος έχασε την υπόθεση και αυτό ήταν ένα θετικό βήμα για τον Παγκρήτιο Φορέα. Άρα, όποιο λάδι παράγεται με την ένδειξη ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ θα εμφιαλώνεται στην Κρήτη ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. Πρόσθεσε ότι ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην Κρήτη υπάρχουν πάνω από 140 τυποποιητήρια και όμως ούτε το 30% δεν «φεύγει» ως τώρα τυποποιημένο από την Κρήτη. Ο Φορέας έρχεται να το αλλάξει αυτό. Για να μπορέσει βέβαια, ο Φορέας, να προχωρήσει θα πρέπει να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται επαφές με τραπεζικά ιδρύματα και εκτιμάται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξουν σχετικές συνεργασίες. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά ακόμα θετικά στοιχεία στο όλο εγχείρημα όπως είναι ένα ξεκάθαρο καταστατικό, η ύπαρξη εγκαταστάσεων, εργαστήρια αναλύσεων, γραφεία και το πολύ σημαντικό , υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να υποστηρίξει τον νέο φορέα. Θα πρέπει ακόμα να επισημανθεί ότι με την παράδοση του προϊόντος ο παραγωγός θα πληρώνεται και θα γνωρίζει έγκαιρα και την τιμή που θα πληρωθεί. Γιατί στόχος είναι ο παραγωγός να αισθάνεται ασφάλεια, σιγουριά, για το προϊόν που παράγει και παράλληλα ο Φορέας να κάνει ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά ελαιολάδου, τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Δείτε εδώ το δελτίο τύπου της ΕΑΣΙ

Όπως είναι γνωστό η ΕΑΣ Ιεράπετρας ‘ΕΝΩΣΗ’ συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στην ίδρυση του Παγκρήτιου Φορέα διαχείρισης προβλημάτων ελαιολάδου.

Ο Φορέας αυτός πήρε σάρκα και οστά στην Γενική Συνέλευση των μετόχων που έγινε εχθές 21-09-2021 στην έδρα της ΕΑΣ Ηρακλείου που ως θέματα είχε:

-Την έγκριση και συνυπογραφή από όλους τους μετόχους του Καταστατικού της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ με την επωνυμία «ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΑΕΣ ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ ΑΕ»

-Την εκλογή προσωρινού Δ.Σ. της «ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με κατανομή αρμοδιοτήτων:

Πρόεδρος: Γαβαλάς Σταύρος, ΑΕΣ Ένωση Ηρακλείου ΑΕ

Α’ Αντιπρόεδρος: Βλαζάκης Χαρίλαος, Αγροτικός Συν/σμός Χανίων

Β’ Αντιπρόεδρος: Ζαχαριάδης Νικόλαος, ΑΕΣ Ενωση Μεραμβέλλου ΑΕ

Γ’ Αντιπρόεδρος: Κουγιουμουτζής Εμμανουήλ, Αγρ. Συν/σμός Μυλοποτάμου

Μέλος: Μπέρκης Εμμανουήλ, ΕΑΣ Πεζών ΑΕΣ

Μέλος: Κυριακάκης Αντώνιος, Αγροτικός Συν/σμός Μεσσαράς ΣΥΝ.ΠΕ

Μέλος: Κουτσαυτάκης Βασίλειος, Αγροτικός Συν/σμός Γραμβούσας

Μέλος: Γλεντζάκης Ιωάννης, Αγροτικός Συν/σμός Ρεθύμνης ‘ΕΝΩΣΗ Α.Σ.Ρ.’

Μέλος: Δραγασάκης Χαράλαμπος, ΕΑΣ Ιεράπετρας ‘ΕΝΩΣΗ’

-Την τοποθέτηση ως Γενικής Διευθύντριας της «ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» της κα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη.

Η ως άνω Οργάνωση θα έχει ως έδρα το Ηράκλειο και θα στεγάζεται σε εγκαταστάσεις της ΚΣΟΣ (ΒΙΠΕ Ηρακλείου).

Εκτιμούμε ότι μια σοβαρή παρέμβαση στην αγορά ελαιολάδου έχει πάρει σάρκα και οστά, που είναι άλλωστε απαίτηση όλων των παραγωγών ελαιολάδου της Κρήτης, από Ανατολή έως Δύση.

Έχουμε την πεποίθηση ότι με προσεχτικά βήματα και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούμε να χτίσουμε ένα ενιαίο brand name για όλο το λάδι της Κρήτης μέσα από την «ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»