Δουλούμης: Στα αζήτητα τα κηπευτικά της Ιεράπετρας

9:36 π.μ. - Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021
09:11 π.μ. - Τρί, 23/36/2021
Image: Δουλούμης: Στα αζήτητα τα κηπευτικά της Ιεράπετρας

Στο 40% μέσο όρο οι αυξήσεις στα αγροεφόδια

Παρά τις αισιόδοξες αρχικές εκτιμήσεις για μια καλή καλλιεργητική χρονιά φέτος για τους παραγωγούς κηπευτικών της Ιεράπετρας, τελικά μια σειρά παραγόντων έχουν ανατρέψει τα δεδομένα. Βασικό πρόβλημα είναι οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες που φτάνουν και το 40% μέσο όρο, σε λιπάσματα, στο νερό, στο ρεύμα που αγγίζει το 70% και όπως αντιλαμβάνεται κανείς όλα αυτά επιβαρύνουν κατά πολύ το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής. Από την άλλη, η ζήτηση είναι μειωμένη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο ταμίας του Α.Σ. Ανατολή κ. Φώντας Δουλούμης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά και πως μέσα σε όλα αυτά ο παραγωγός προσπαθεί να επιβιώσει. Οι ανατιμήσεις αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές και επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Επιπλέον παρατηρείται αύξηση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε πολλές περιοχές βόρεια της χώρας αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οπότε και ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος. Για μια ακόμα φορά λοιπόν αναδεικνύεται η αναγκαιότητα να πάμε σε οργανωμένα σχήματα, τόνισε ο κ. Δουλούμης.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του νερού και την επικοινωνία που υπάρχει με τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας αναφορικά με το πως θα διαμορφωθούν οι τιμές και αναμένονται προσεχώς ανακοινώσεις από τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων.

Τέλος αναφέρθηκε στην πορεία και την διαμόρφωση τιμών σε προϊόντα όπως τα πιπεροειδή για τα οποία αναμένονται πιο ¨καλές μέρες¨ από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά ενώ για την τομάτα και τα τοματίνια από τις αρχές του χρόνου και έπειτα.