Δουλούμης: Προβληματίζουν τα μπλόκα των Ευρωπαίων τους Ιεραπετρίτες παραγωγούς

1:16 μ.μ. - Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024
01:01 μ.μ. - Τετ, 31/16/2024
Image: Δουλούμης: Προβληματίζουν τα μπλόκα των Ευρωπαίων τους Ιεραπετρίτες παραγωγούς

Τι θα γίνει το επόμενο διάστημα με την απρόσκοπτη διακίνηση των ευρωπαϊκών κηπευτικών προϊόντων;

Για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Αυγή» στον αγροτικό τομέα μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Δουλούμης, μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ. Ανατολή. Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα που τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, πράγμα το οποίο φαίνεται πως δεν επηρεάζει τους παραγωγούς καθώς υπήρξε ένα μικρό κενό στην παραγωγή των προϊόντων. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στις αγορές για να αδειάσουν από τα προϊόντα και να γεμίσουν ξανά εκ νέου εντός ολίγων ημερών.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν επηρέασαν οι χαμηλές θερμοκρασίες τα φυτά, απάντησε πως οι επιπτώσεις θα φανούν μέσα στις επόμενες μέρες. Σίγουρα πάντως οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν συμβάλλουν θετικά στην παραγωγικότητα.

Υπάρχει φανερή ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχουν τα μπλόκα της Ευρώπης στις τιμές των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ισπανία και έτσι να πέσουν οι τιμές των προϊόντων εδώ. Ουσιαστικά, το πρόβλημα αφορά την διακίνηση των προϊόντων στην Ευρώπη. Επομένως, τα μπλόκα σε συνδυασμό με την καλοκαιρία πιθανότατα θα «ρίξουν τον πήχη» στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Δουλούμης τονίζει πως η στάση της Ευρώπης απέχει παρασάγγας από την στάση της Ελλάδας και ίσως θα ήταν καλό αν ξεσηκωνόμασταν κι εμείς με τον ίδιο τρόπο. Αποτελεί γεγονός πως δεν υπάρχει μέριμνα για αγροτική πολιτική ώστε να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οικονομικά οι αγρότες. «Γίνονται περικοπές στα κονδύλια των αγροτών προκειμένου να τα «σπρώξουν» σε άλλους τομείς.»