Δουλούμης: Να στηριχτούν οι παραγωγοί εκτός εποχής κηπευτικών που πλήττονται πραγματικά

9:27 π.μ. - Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
09:03 π.μ. - Τρί, 31/27/2020
Image: Δουλούμης: Να στηριχτούν οι παραγωγοί εκτός εποχής κηπευτικών που πλήττονται πραγματικά

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Ανατολή στον Ηχώ 99,8

Κάθε μέρα η κατάσταση για τους παραγωγούς της Ιεράπετρας και γενικότερα της Κρήτης δυσκολεύει με τα προϊόντα να είναι αδιάθετα και όσα διατίθενται πωλούνται σε τιμές πολύ χαμηλές.

Τα εξαγώγιμα προϊόντα αυτή την εποχή που είναι κυρίως τα πιπεροειδή και αντιστοιχούν περίπου στο 10% των καλλιεργειών. Οι τιμές είναι πιεσμένες και η κατάσταση στην αγορά για τα προϊόντα αυτά δεν είναι ρόδινη δεν είναι όμως τόσο απογοητευτική. Με τις απαγορεύσεις ωστόσο λόγω κορωνοϊού υπάρχουν δυσκολίες μετακίνησης προς αγορές του εξωτερικού.

Η κατάσταση για τα λοιπά προϊόντα, τομάτα, αγγούρι κ.α. είναι ζοφερή. Οι τιμές είναι κάτω του κόστους. Η ζήτηση από τα σουπερ μάρκετ έχει μειωθεί περίπου στο 50% γιατί αντίστοιχα και η καταναλωτική κίνηση έχει μειωθεί. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την επόμενη μέρα γιατί δεν γνωρίζουμε και την εξέλιξη της πανδημίας. Του χρόνου πάντως δεν ξέρουμε πόσοι θα μπορέσουν να φυτέψουν. Ήδη οι αγρότες είναι χρεωμένοι. Πόσοι θα χρεωθούν ξανά για να φυτέψουν την επόμενη περίοδο; Οι ποσότητες που πετιούνται στην Ιεράπετρα αλλά και το Τυμπάκι, τα Χανιά είναι απίστευτες. Πάνω από το 50% της παραγωγής καταλήγει στις χωματερές. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είτε δηλαδή γιατί είναι αδιάθετα είτε γιατί οι έμποροι τα αγόρασαν και δεν τα πούλησαν. Μεμονωμένα και οι παραγωγοί πετούν προϊόντα από το να τα πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους. Καταγραφή κάνει από την πλευρά του ο καθένας, Στοιχεία καλό είναι να υπάρχουν ώστε να χρησιμοποιηθούν για αποζημιώσεις.

Ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στήριξη όπως στηρίζονται από τα αντίστοιχα υπουργεία και άλλοι κλάδοι που επίσης πλήττονται. Και να στηρίξει το ΥΠΑΑΤ σε αυτή τη δύσκολη στιγμή τους παραγωγούς εκείνους που πραγματικά παράγουν αυτή την περίοδο και έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά όπως είναι οι παραγωγοί των εκτός εποχή κηπευτικών. Σε άλλες καλλιέργειες πχ ροδάκινο δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή οπότε αφού δεν είναι στην παραγωγή, τώρα ας αποζημιωθούν εκείνοι που πραγματικά πλήττονται και χρειάζονται ενίσχυση. Να δοθεί πχ άμεσα εφάπαξ ένα ποσό ανά καλλιεργητή, να στηριχτεί ο παραγωγός για να καλλιεργήσει του χρόνου, να δοθεί στρεμματική αποζημίωση, να διεκδικηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και να διατεθούν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, κατέληξε ο κ. Δουλούμης.