Δουλούμης: Με αρνητικό πρόσημο ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος
Στο 40% φτάνει, περίπου, το ποσοστό της ζημίας που υπέστη η παραγωγή κηπευτικών της Ιεράπετρας λόγω κορωνοϊού
Στο 40% φτάνει, περίπου, το ποσοστό της ζημίας που υπέστη η παραγωγή κηπευτικών της Ιεράπετρας εξαιτίας των επιπτώσεων στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» κ. Φώντα Δουλούμη στον Ηχώ 99,8. Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη στην Ιεράπετρα την Παρασκευή, είπε πως ο ερχομός του εκάστοτε Υπουργού είναι αναγκαίος ώστε να γνωρίσει από κοντά την κατάσταση της αγροτικής παραγωγής του τόπου. Εκτιμάται ότι για να έρχεται ο κ. Βορίδης στην Ιεράπετρα κάτι θα έχει να δώσει ως ενίσχυση στους παραγωγούς που επλήγησαν λόγω κορωνοϊού.
Ο κ. Δουλούμης πρόσθεσε ότι ως πρόεδρος του συνεταιρισμού έχει συμμετάσχει σε τηλεδιασκέψεις σχετικά με την προσπάθεια ενίσχυσης των παραγωγών που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η ζημιά των παραγωγών είναι στο 30% για τα α΄ προϊόντα. Μαζί τα β΄ και λοιπά υποδεέστερα προϊόντα που δεν πουλήθηκαν, πουλήθηκαν σε χαμηλές τιμές ή κατέληξαν στις χωματερές, η ζημία φτάνει τελικά στο 40% της παραγωγής, περίπου. Το Υπουργείο ζήτησε στοιχεία για να αποδειχθεί η ζημία αυτή, τα οποία και στάλθηκαν αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχει δυσκολία στην απογραφή. Τα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων από τον Υπουργό είναι το πότε θα δοθούν ενισχύσεις, σε ποια προϊόντα και τι ποσό θα δοθεί ως ενίσχυση, είπε ο κ. Δουλούμης και πρόσθεσε.
Για τη φετινή χρονιά τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά ωστόσο όμως φέτος η χρονιά ξεκινά με τη σκέψη ότι ένας αστάθμητος παράγοντας μπορεί να ανατρέψει την πορεία των κηπευτικών, όπως συνέβη την περασμένη περίοδο με τον κορωνοϊό. Για αυτό έγιναν κινήσεις όπως άνοιγμα σε νέες αγορές αλλά και προσπάθειες να κερδηθεί ακόμη μεγαλύτερο έδαφος σε υφιστάμενες αγορές. Ως προς τι επέλεξαν οι παραγωγοί να φυτέψουν, ένα μεγάλο ποσοστό των μελών του συνεταιρισμού επέλεξε τη μεγαλόκαρπη τομάτα αλλά και την τομάτα βελανίδι που φαίνεται να έχει καλές προοπτικές.
Κλείνοντας, ο κ. Δουλούμης έκανε αναφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο για το οποίο περιμένουν στην πράξη να φανούν τα όποια οφέλη. Επίσης, μίλησε για την ίωση της καστανής ρυτίδωσης συνιστώντας στους παραγωγούς να τηρούν τα προληπτικά μέτρα στο θερμοκήπιό τους και τους κανόνες υγιεινής και πρόσθεσε ότι ως συνεταιρισμός μεταξύ άλλων για την προστασία από την ίωση προχώρησαν στην προμήθεια πλυντηρίου των κλουβών με τις οποίες μεταφέρονται τα προϊόντα. Τέλος ευχήθηκε μια καλή καλλιεργητική χρονιά.