Δουλούμης: Εκτόξευση του κόστους παραγωγής από 5.000 σε 9.000 € το στρέμμα

1:32 μ.μ. - Τρίτη, 7 Ιουνίου 2022
01:06 μ.μ. - Τρί, 07/32/2022
Image: Δουλούμης: Εκτόξευση του κόστους παραγωγής από 5.000 σε 9.000 € το στρέμμα

Τι ανέφερε στον Ηχώ 99,8 το μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή»

Δυσοίωνο το μέλλον για την αγροτική παραγωγή της Ιεράπετρας εάν δεν στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού « Ανατολή « κ. Φώντα Δουλούμη.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 βρισκόμαστε στο τέλος της χειμερινής καλλιεργητικής περιόδου. Οι αγρότες της περιοχής ξεπατώνουν τις καλλιέργειες που έχουν μείνει, μπαίνουν στη διαδικασία της απολύμανσης και κάνουν σχέδια για τη νέα περίοδο. Μια νέα περίοδο που εκτιμάται ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής που εκτιμάται θα αγγίξει το 80%, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι φέτος οι παραγωγοί κατάφεραν να αντέξουν στις δυσκολίες γιατί είχαν προχωρήσει, και μέσω των Συνεταιρισμών, σε μαζικές αγορές πρώτων υλών σε τιμές πιο ελκυστικές σε σχέση με αυτές που διαμορφώνονται τώρα στην αγορά. Οι οποίες έχουν πάρει την ανιούσα. Η ανοδική αυτή πορεία συνεχίζεται, χωρίς να ξέρει κανείς, που θα φτάσει. Είναι ενδεικτικό ότι για να καλλιεργηθεί ένα στρέμμα θερμοκηπίου, ο παραγωγός θα ξοδέψει για εργατικά και καλλιεργήσιμα, λιπάσματα, σπόρους κλπ περίπου 5.000 ευρώ. Πλέον, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής θα χρειαστεί 9.000 ευρώ. Πώς θα καταφέρει ο παραγωγός να ανταπεξέλθει; Μέσα σε όλο αυτό υπάρχει και το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Δυστυχώς ενώ βλέπουμε την Ευρώπη να στηρίζει την παραγωγή τους αγρότες , επεμβαίνει, εμείς ως χώρα μένουμε σε διαγγέλματα, θεωρίες και συζητήσεις. Το θέμα δεν είναι μόνο των αγροτών. Έχει να κάνει με την κάλυψη των αναγκών σε είδη διατροφής, έχει να κάνει με τον τουρισμό, μας αφορά όλους. Άλλες χώρες παρεμβαίνουν και προσπαθούν να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα. Γιατί άραγε δεν μπορούμε να αντιγράψουμε; Το πρόβλημα θα φανεί στην πορεία και θα είναι μεγάλο σημείωσε ανάμεσα σε άλλα o κ. Δουλούμης.