Δώστε άδεια για το CONDOR

1:13 μ.μ. - Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016
01:01 μ.μ. - Πέμ, 07/13/2016
Image: Δώστε άδεια για το CONDOR

Έκκληση των παραγωγών Ιεράπετρας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να αντιμετωπιστούν και φέτος οι κομβονηματώδεις στο έδαφος.

Κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης και χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων CONDOR και D-D Top 90 EC  ζητούν με επιστολές τους στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι ηγεσίες των Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας και Τυμπακίου, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Με δηλώσεις τους στον ΗΧΩ FM ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας Γιάννης Τζιρβελάκης που είναι γεωπόνος και ο συνταξιούχος γεωπόνος Γιώργος Γενειατάκης, ανέφεραν ότι κάθε χρόνο παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα. Να μην υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων και οι παραγωγοί είτε να στρέφονται στη μαύρη αγορά, πληρώνοντας υπέρογκες τιμές είτε να περιμένουν με αγωνία μια παράταση της άδειας διάθεσης και χρήσης.
 
Όπως είπαν δημιουργούνται πλέον Ερωτηματικά για το κατά πόσον οι υπηρεσίες του Υπουργείου λειτουργούν για το συμφέρον του Έλληνα παραγωγού ή ζουν απομονωμένες στις νομοθεσίες και τη γραφειοκρατία τους, χωρίς να υπολογίζουν όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους με την Ελληνική γεωργία. Τα φάρμακα που ζητούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα περιέχουν την δραστική ουσία 1,3 Dichloropropene, η οποία είναι αναντικαταστατη, λένε, για την καλλιέργεια κηπευτικών σε θερμοκήπια, μακροχρονίως, όπως συμβαίνει στην Ιεράπετρα.
 
 Τα φυτοπροστατευτικά αυτά προϊόντα (CONDOR και D-D Top 90 EC) είναι τα μόνα που μπορούν να διασπάσουν τις ωοκύστεις των κομβονηματοδών, που υπάρχουν στο έδαφος των θερμοκηπίων. 
 
Ο κ. Γενειατάκης επισήμανε ότι άλλες χώρες της Μεσογείου έχουν φροντίσει εγκαίρως να δώσουν άδεις χρήσης των φαρμάκων. Ο κ. Τζιρβελάκης ανέφερε ότι από τον Απρίλιο η Ιεράπετρα έχει στείλει επίσημο αίτημα στο υπουργείο, αλλά ακόμα δεν έχει πάρει σειρά να εξεταστεί.  Και οι δύο συμφώνησαν ότι  με την κατάσταση αυτή το μόνο που έχουν καταφέρει οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι να ενσπείρουν την αμφιβολία και στη συνέχεια τον πανικό σε κάθε καλλιεργητή κηπευτικών. Ο πανικός όμως θα φέρει σκέψεις για παράνομη διακίνηση και χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων. Η χώρα έτσι χάνει φόρους και κατηγορείται για παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων, όπως και οι αγρότες, οι οποίοι πληρώνουν χρήματα στη μαύρη αγορά και μένουν απροστάτευτοι.

Συνέντευξη