Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς κατέδειξαν ότι πορεύεται μόνος του, παρά την επιμονή του σε εξεύρεση «αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα πιθανότατα θα γεννήσει εξελίξεις, καθώς αύριο θα φτάσει στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς και εν συνεχεία θα μεταβεί στα Σκόπια, ενώ την ερχόμενη Κυριακή είναι προγραμματισμένο το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Την ίδια στιγμή, από τις συναντήσεις προέκυψε πως ο Πρωθυπουργός βάζει στο τραπέζι και το Αλβανικό, καθώς αφιέρωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενημέρωσής του προς τους αρχηγούς στο ζήτημα. Υποστήριξε μάλιστα πως έχει βρεθεί σημείο επαφής που μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων - πλην ασφαλώς του Τσάμικου, για το οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων με την αντιπολίτευση ότι δεν δύναται να μπει στη διαπραγμάτευση.
Στο Σκοπιανό, μολαταύτα, παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα, το Μαξίμου εκτιμά ότι μπορεί να βρει πεδίο συνεννόησης με την Κεντροαριστερά. Προς τούτο, εντείνει την πίεση προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, βάζοντας ευθέως δίλημμα εάν θα συνταχθούν με τη συντήρηση - δηλαδή με τη ΝΔ - ή εάν θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός προοδευτικού ρεύματος, προσβλέποντας ακόμη και σε ευρύτερη συνεργασία στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που «τσακίσει» αυτή με τους ΑΝΕΛ.
Διαφορετικά είναι τα πράγματα με τη ΝΔ, η οποία εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση, με αποτέλεσμα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί να στοχεύουν στην ανάδειξη ρηγμάτων εκ δεξιών της, τόσο μετά τη συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών στα συλλαλητήρια, η οποία υποχρέωσε στην πράξη τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει ρητορική, όσο και με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου, υπερ-δεξιού κόμματος.
Δεν ήταν τυχαίο έτσι ότι ο Τσίπρας, ενώ δήλωσε πως «με τους περισσότερους είχαμε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση», αντιθέτως για τον Μητσοτάκη σχολίασε πως η στάση του «είναι δείγμα αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση».
Επίσης, αναγνώρισε «δίκαιο» στον Σταύρο Θεοδωράκη στην παρατήρησή του πως θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα ενημέρωση των αρχηγών, ενώ το Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά τις αναφορές του Βασίλη Λεβέντη ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λόγω Σκοπιανού.
Τα προβλήματα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι τρία. Το πρώτο είναι η στάση της ΠΓΔΜ, από την οποία εξαρτάται και η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. Εάν, δηλαδή, προκύψουν εμπόδια με την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ή με φωνές αλυτρωτισμού, δεν θα υπάρξει ποτέ συμφωνία με την Ελλάδα.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι το ενδεχόμενο κατακερματισμού της λύσης, με τον Τσίπρα να δηλώσει στον Ζόραν Ζάεφ εξαρχής - θέση με την οποία συντάσσεται η εγχώρια αντιπολίτευση - πως για την Αθήνα υπάρχει μόνον συμφωνία-πακέτο για το ονοματολογικό, τον αλυτρωτισμό και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Το τρίτο - και βασικότερο - πρόβλημα είναι η στάση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου, για την οποία, όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «ούτε ο Τσίπρας ξέρει τι θα γίνει». Η διαφωνία με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» έχει ανεβάσει τους τόνους ενδοκυβερνητικά, απειλώντας όχι απλώς με ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις, αλλά και με διάρρηξη τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η ένταση εκφράζεται, μάλιστα, με εκατέρωθεν αιχμηρές δηλώσεις και τοποθετήσεις βουλευτών, ενώ διόλου απαρατήρητο περνά το γεγονός πως ο Καμμένος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου μετά την επιστροφή Τσίπρα από το Νταβός, προφανώς για να πέσουν οι τόνοι. Προς τούτο, λέγεται πως οι ΑΝΕΛ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αποχής από την ψηφοφορία, το οποίο επί της ουσίας διευκολύνει την κυβέρνηση, διότι τότε θα χρειάζονται λιγότερες από 151 ψήφοι για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου λοξοκοιτάζουν τόσο προς τους ανεξάρτητους βουλευτές όσο και προς «σκόρπιους» ενταγμένους βουλευτές, στη λογική της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας (π.χ. ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης δήλωσε πως εμπιστεύεται τη διαπραγμάτευση του Νίκου Κοτζιά για το Σκοπιανό).
Πηγή: in.gr