Για το θέμα πραγματοποιείται σήμερα ανοιχτή εκδήλωση διαβούλευσης στο παλιό δημαρχείο της Κανδάνου, η οποία θα είναι και η τελευταία από μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων. Όπως αποκαλύπτει μιλώντας στο ekriti.gr ο γενικός διευθυντής της ΟΑΚ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα πρόκειται να γίνει η ιδρυτική συνέλευση για τη νέα εταιρία λαϊκής βάσης, στην οποία θα συμμετέχουν η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και η Εταιρία Ανάπτυξης Αποκόρωνα (σ.σ. η οποία παράγει το εμφιαλωμένο νερό Σαμαριά).
(Από την πρόσφατη διαβούλευση για τη νέα Εταιρία Λαϊκής Βάσης για την Ενέργεια)
Ο κ. Ζορμπάς αποκαλύπτει μάλιστα πως, παρά τις αντιδράσεις, η νέα εταιρία έχει ήδη καταστρώσει τα σχέδιά της που περιλαμβάνουν αγορά συγκεκριμένου ήδη υπάρχοντος αιολικού πάρκου, από το οποίο ο ιδιώτης που το κατέχει ως σήμερα επιθυμεί να αποσυρθεί. (Πληροφορίες του ekriti.gr αναφέρουν πως πρόκειται για τις τρεις ανεμογεννήτριες της γαλλικής EDF στο Αποπηγάδι).
(Ο γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς)
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις ο κ. Ζορμπάς τις αποδίδει σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες ενώ τονίζει πως η ίδρυση της εταιρίας θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, η οποία καλείται πλέον να διαχειριστεί μόνη της τους παραγωγικούς της πόρους αντί για τους ξένους, κυρίως γαλλικούς και γερμανικούς κολοσσούς. Ο ίδιος, τέλος, τονίζει πως η εταιρία λαϊκής βάσης δεν πρόκειται να διεκδικήσει νέες άδειες, χαρακτηρίζοντας και ο ίδιος ως "επέλαση" των εταιριών αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη.
Από την πλευρά του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ ο Κωστής Πετράκης, κάτοικος Αποπηγαδίου, τονίζει στο ekriti πως πρόκειται για μια νέα συγκεκαλυμμένη επέλαση ιδιωτικών συμφερόντων στο νησί και μάλιστα με "ιερό" περιτύλιγμα. «Σήμερα λένε πως δε θέλουν καινούργιες άδειες, ωστόσο ήδη αυτές που έχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ σαρώνουν όλο το νησί, φτάνοντας μέχρι και τα 6000 μεγαβάτ. Κάθε εταιρία έχει σκοπό το κέρδος και οι ορέξεις δε σταματάνε ποτέ» συμπληρώνει ο ίδιος στο ekriti, προαναγγέλλοντας τις αντιδράσεις που πρόκειται να συναντήσει σε όλες τις φάσεις υλοποίησής του και το νέο εγχείρημα.
«Εις το όνομα του Θεού»
Σε προηγούμενη, μακροσκελή ανακοίνωσή του, από τον Απρίλιο του 2015 το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ αμφισβητεί τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου αφού σύμφωνα με τις στατιστικές, πουθενά στον κόσμο δεν έχει αποδειχθεί ότι οι βΑΠΕ συνετέλεσαν στον περιορισμό τους ενώ υπενθυμίζει στους πρωτεργάτες της νέας αυτής συνεταιριστικής πρωτοβουλίας την τεράστια αύξηση (71,22%) στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που προήλθε κυρίως λόγω των υψηλών επιδοτήσεων στις βΑΠΕ και πως κάθε νέα επένδυση στην ουσία αυξάνει την τιμή του ρεύματος. «Στο όνομα του Θεού, των τοπικών κοινωνιών και του οικολόγου Οικουμενικού Πατριάρχη, θα “πουλάνε” ρεύμα από ΑΠΕ που θα έχουμε πληρώσει με τους φόρους μας και θα επιδοτούμε αδρά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου κατέληγε: «Όλα αυτά αποκρύπτονται από τους Κρητικούς και τώρα πλέον και η Εκκλησία μπαίνει στο κυνήγι του κέρδους, αντί να προτρέπει τους ντόπιους να ασχοληθούν με τις πραγματικά παραγωγικές δραστηριότητες του νησιού». Τέλος, ειδικά για τα συνεταιριστικά εγχειρήματα της Κρήτης, το Παγκρήτιο Δίκτυο θυμίζει την τύχη παρόμοιων εταιριών όπως η ΑΝΕΚ, οι Μινωικές κ.ά. που πέρασαν σαν ώριμα φρούτα στα χέρια ιδιωτικών ομίλων.
Μάριος Διονέλλης
ekriti.gr