Δημοσκόπηση στην Αυγή: Το 90% δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση

9:04 π.μ. - Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016
09:03 π.μ. - Πέμ, 10/04/2016
Image: Δημοσκόπηση στην Αυγή: Το 90% δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση

Τη βαθιά απογοήτευση που επικρατεί στην κοινή γνώμη καταγράφει το «Πολιτικό Βαρόμετρο» της εταιρείας Public Issue για την εφημερίδα Αυγή

Αν και δεν υπάρχει πρόθεση ψήφου ή εκτίμηση εκλογικής επιρροής, τα δημοσκοπικά ευρήματα καταγράφουν δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, ενώ η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγούνται στα ερωτήματα για την «καλύτερη κυβέρνηση» και τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό».
 
Αναλυτικά, συντριπτικό ποσοστό 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ τα συναισθήματα που κυριαρχούν για την κατάσταση είναι «οργή και αγανάκτηση» (26%), «απογοήτευση» (26%) και «ανησυχία-άγχος» (17%).
 
Παράλληλα, το 73% παραδέχεται ότι «υπάρχει δυσκολία» όσον αφορά το προσωπικό εισόδημα, και μόλις 23% «ζουν άνετα ή τα καταφέρνουν».
 
Σε αυτό το κλίμα, το 90% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση (80% και με την αντιπολίτευση) και το 51% εκτιμά ότι «μάλλον χρειάζεται» η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Το 46% αναφέρει ότι «μάλλον δεν χρειάζεται».
 
Όσον αφορά την καλύτερη κυβέρνηση της χώρας, οι περισσότεροι (36%) θεωρούν ότι αυτή θα ήταν της Νέας Δημοκρατίας και μόλις το 14% εκείνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το 45% δηλώνει «καμία από τις δύο».
 
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό προηγείται με 42% ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 32%.
 
Πολιτικοί διαξιφισμοί
 
«Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύει σήμερα η Αυγή, έχει προκαλέσει πανικό στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Επιβεβαιώνει την τεράστια δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην Κυβέρνηση και το αίτημα της πλειοψηφίας να γίνουν εκλογές, ώστε να αποκτήσει αξιόπιστη κυβέρνηση ο τόπος.Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας».
 
«Η σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Αυγή παρουσιάζει μια σειρά δεδομένα που αποδεικνύουν το πολύ μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα του Κ.Μητσοτάκη και της ΝΔ, αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχόλιό του ο πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος επικοινωνίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
 
«Η υπεροχή του προέδρου της ΝΔ έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού είναι πλέον συντριπτική 42-23», αναφέρει ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας ότι «η υπεροχή μίας κυβέρνησης της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αντίστοιχα πολύ μεγάλη 36-14», ενώ προσθέτει και σημειώνει ότι ταυτόχρονα το 51% των πολιτών τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.
 
Σε προσωπικό τόνο απάντησαν κυβερνητικοί κύκλοι στον κ. Θεοδωρικάκο: «Μιλάει και ο κ. Θεοδωρικάκος για δημοσκοπήσεις. Μάλιστα. Υποθέτουμε με το κύρος του δημοσκόπου που προέβλεψε με ασφάλεια βέβαιη νίκη της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές. Η με τον αέρα των επιτυχιών της GPO που έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις από το 2012 μέχρι σήμερα».
 
«Είναι λογικό να βιάζεται η Νέα Δημοκρατία. Ο χρόνος μετράει σε βάρος της και η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία και την οικονομία τινάζει στον αέρα τις πολιτικές της επιδιώξεις.Όμως η Νέα Δημοκρατία βιάζεται και για άλλους λόγους. Προσπαθεί να σώσει ότι έχει απομείνει από το αμαρτωλό καθεστώς της διαπλοκής με τους καναλάρχες» πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.
 
«Ας μην αγχώνονται άδικα. Εκλογές θα γίνουν. Το φθινόπωρο του 2019. Και ο λαός θα κρίνει ελεύθερα και ανεπηρέαστα» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ: «Δεν μας εκπλήσσει καθόλου που ο κ. Μητσοτάκης και ο σύμβουλός του Τ. Θεοδωρικάκος, ο παλιός στενός συνεργάτης του Κώστα Λαλιώτη, βιάζονται πολύ να γίνουν εκλογές, νομίζοντας πως έτσι θα γίνουν σύντομα κυβέρνηση. Προφανώς, έχουν ανεξόφλητα γραμμάτια. Όμως, αυταπατώνται. 
 
»Θα τους συνιστούσαμε να μη βιάζονται και να μην άγχονται για το χρόνο των εκλογών. Η βιασύνη, άλλωστε, είναι πολύ κακός σύμβουλος. Οι εκλογές είναι μια πραγματική διαδικασία, δεν είναι δημοσκόπηση επ’ αμοιβή της GPO που έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις». 
 
 
Newsroom ΔΟΛ