Δημιουργική Συνεργασία | «To ταξίδι αρχίζει, για ένα καλύτερο αύριο του μεγάλου Δήμου Ιεράπετρας»

9:45 π.μ. - Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018
09:09 π.μ. - Τετ, 05/45/2018
Image: Δημιουργική Συνεργασία | «To ταξίδι αρχίζει, για ένα καλύτερο αύριο του μεγάλου Δήμου Ιεράπετρας»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 στο Ξενοδοχείο ΑΣΤΡΟΝ η δεύτερη Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Παράταξης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Στη Γ.Σ. συμμετείχαν ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Προΐστάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης, Πρόεδροι και μέλη Τοπικών Κοινοτήτων, υποψήφιοι της Παράταξης στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές και πολλοί καταξιωμένοι συμπολίτες μας.
 
Στην Γ.Σ. συζητήθηκαν:
 
1.     Η παρουσία και η πορεία της Δημοτικής Παράταξης.
 
2.     Η ανασύνταξη και διεύρυνση της Παράταξης και το άνοιγμά της στην τοπική κοινωνία.
 
3.     Προτάσεις για γενικότερες πρωτοβουλίες της Παράταξης.
 
4.     Διαδικασίες επιλογής νέου επικεφαλής της Παράταξης.
 
Ο επικεφαλής Γιώργος Προΐστάκης, στην ενημέρωσή του για τα πρώτα 3μισι χρόνια της Δημοτικής Αρχής, αναφέρθηκε στη στάση που έχει ακολουθήσει η Παράταξη, στηρίζοντας σε πολλά θέματα τη Δημοτική Αρχή, αλλά και ασκώντας έντονη κριτική σε αρκετά άλλα, χωρίς όμως στείρο κλίμα παραταξιακής αντιπαράθεσης, αλλά με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών και την όσο το δυνατόν λήψη σωστών αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο.
 
 
Παρατήρησε την έλλειψη δημοκρατικού προγραμματισμού, χωρίς την αναγκαία κοινωνική διαβούλευση, με κίνδυνο να λαμβάνονται λάθος αποφάσεις, με απούσα την αποδοχή των δημοτών.
 
Τόνισε, επίσης, ότι σε πολλά θέματα, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, υπάρχει υστέρηση παραγωγής δημοτικού έργου και αδυναμία επίτευξης μιας δυναμικότερης αναπτυξιακής προοπτικής για την Ιεράπετρα. Η  Δημοτική Αρχή αναλώνεται τις περισσότερες φορές σε μια απλή διαχείριση της καθημερινότητας, τρέχοντας πίσω από τα γεγονότα, χωρίς όραμα για το μέλλον αυτού του τόπου.
 
Στη συνέχεια, αρκετοί από τους συμμετέχοντες κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και τον έντονο προβληματισμό τους.
 
Τα βασικά σημεία που τονίστηκαν:
 
1.     Ανάγκη απόλυτα δημοκρατικής δομής της παράταξης με σαφή προοδευτική και ακομμάτιστη ιδεολογική βάση.
 
2.     Εμπιστοσύνη στο δημότη και ενεργοποίηση του  μέσα από θεσμούς δημοκρατικής συμμετοχής. Ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού ιστού με όπλο τον τοπικό μας πολιτισμό και την ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία.
 
3.     Υπηρεσίες με επίκεντρο τον δημότη, με απόλυτη ενημέρωση για τα δημοτικά πράγματα. Στήριξη των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της περιοχής, αγροτικής οικονομίας και τουρισμού.
 
4.     Ανάγκη να κοιτάξουμε το δημότη στα μάτια, να κατανοήσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της τοπικής μας κοινωνίας και να σταθούμε δίπλα, στα πλαίσια μιας ανθρώπινης κοινωνικής αλληλεγγύης.
 
5.     Ανάγκη κοινωνικής ευαισθησίας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προστασία της μητρότητας, υποστήριξη στη νεολαία μας.
 
6.     Συνολική προσπάθεια όλων για να εξαλειφθούν οι ασχήμιες της πόλης, για ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον για εμάς, τα παιδιά μας και τους επισκέπτες μας.
 
7.     Ετοιμότητα και διεκδίκηση, για να μη ζήσουμε άλλες ήττες.
 
8.     Αγώνας  για βασικές υποδομές που αποτελούν αναγκαίο παράγοντα της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Υπηρεσίες,  Νοσοκομείο, ΤΕΙ, επάρκεια νερού.
 
9.     Σχεδιασμός ενός μακρόχρονου Δημοτικού Προγράμματος που θα ξεφεύγει από τα στενά όρια μιας δημοτικής θητείας, με διαχρονικό αναπτυξιακό ορίζοντα. 
 
10.                       Κτίσιμο ενός ολοκληρωμένου οράματος για το σήμερα και το αύριο αυτής της περιοχής, με κοινωνό και πρωταγωνιστή υλοποίησης τον ίδιο το δημότη.
 
Από τα παραπάνω σημεία φαίνεται το υψηλό επίπεδο των τοποθετήσεων, αλλά και ο έντονος προβληματισμός που αποτελεί το πρώτο βήμα, για το μεγάλο ταξίδι , που αρχίζει η Παράταξη μας, για ένα καλύτερο αύριο του μεγάλου Δήμου Ιεράπετρας.
 
Όσον αφορά τα καθαρά οργανωτικά θέματα αποφασίστηκε:
 
1.     Η περαιτέρω ανασύνταξη και διεύρυνση της Παράταξης. Στόχος αυτής της διαδικασίας η αναζήτηση ευρύτερων συνεργασιών, με προσωπικότητες του δημοκρατικού χώρου, χωρίς παραταξιακούς και κομματικούς διαχωρισμούς, στα πλαίσια και του ακομμάτιστου στίγματος της Παράταξής μας.
 
2.     Η διεύρυνση της Οργανωτικής Επιτροπής και με Ομάδα Εργασίας που θα επεξεργαστεί και θα παρουσιάσει για έγκριση στην επόμενη Γενική Συνέλευση τη Διακήρυξη, το Καταστατικό και τον Εσωτερικό Κανονισμό της Παράταξης
 
3.     Η οργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων – ημερίδων με τοπικά θέματα αλλά και θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις προγραμματίζεται για το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.
 
4.     Έναρξη από την Οργανωτική Επιτροπή της Διαβούλευσης για τις διαδικασίες και τους κανόνες που θα ακολουθήσει η Παράταξη για την επιλογή του νέου Επικεφαλής, που θα αποτελέσει και τον Υποψήφιο Δήμαρχο του Δήμου Ιεράπετρας στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Ο πρώτος προβληματισμός, για την παράταξη,  είναι η αναζήτηση ενός προσώπου που πέρα από τα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα να παρέχει εχέγγυα δημοκρατικής παρουσίας, να έχει την ικανότητα να συσπειρώσει και να ενώσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και το χάρισμα να εμπνεύσει όλους μας στο να εργαστούμε ομαδικά για έναν καλύτερο Δήμο.
 
5.     Η επόμενη Γ.Σ. της παράταξης προγραμματίστηκε για το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου 2018.