Δήλωση Μανώλη Θραψανιώτη για το ΚΕΘΕΑ

2:28 μ.μ. - Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019
02:03 μ.μ. - Κυρ, 10/28/2019
Image: Δήλωση Μανώλη Θραψανιώτη για το ΚΕΘΕΑ

Τι φοβάται η κυβέρνηση ή τι επιδιώκει και καταργεί, νύκτα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ;

Ένα οργανισμό που  για 37 χρόνια  συμβάλλει  με τεράστια επιτυχία στην απεξάρτηση. Ένα κοινωνικό πεδίο ευαίσθητο, απαιτητικό, που προϋποθέτει θέληση, υπομονή και επιμονή για την επιτυχία του  στόχου, που δεν είναι άλλος από την πρόληψη, τη θεραπεία, την επαγγελματική κατάρτιση και την κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων. 
   
Ένα στόχο που υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία, καθώς το ποσοστό επανένταξης αγγίζει και ξεπερνά το 70 %, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει σχολικές μονάδες για τον κίνδυνο των εξαρτησιογόνων ουσιών. 
     
Το ΚΕΘΕΑ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, είναι αυτοδιοίκητο, εκλέγει το διοικητικό του συμβούλιο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους ωφελούμενους, τους εκπροσώπους γονέων,  ενώ ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.
 
Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί ένα από τα λίγα νομικά πρόσωπα που η οικονομική διαχείριση γίνεται με διαφανή τρόπο και χωρίς ίχνος υποψίας κακοδιαχείρισης. 
 
Τα έξοδα του καλύπτονται  από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το ΕΣΠΑ και από δωρεές. Για το 2018 ήταν 16.625.000 € και άλλα 1.750.370 € από το ΕΣΠΑ και δωρεές.  
   
Για να έρθουμε και στο νομό μας, το έργο του ΚΕΘΕΑ ενισχύθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με απόφαση της τέως υπουργού εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του Δ. Σ. του ΟΑΕΔ, παραχωρήθηκε στο ΚΕΘΕΑ ακίνητο του ΟΑΕΔ στην Ιεράπετρα για την κάλυψη των αναγκών του. 
   
Είναι παντελώς ακατανόητη η απόφαση για κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Οι συνέπειες αυτής της απόφασης θα είναι διαλυτικές για το έργο και τις επιτυχίες που έχει το ΚΕΘΕΑ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Η μόνη εξήγηση είναι ότι ο κ Μητσοτάκης έχει αλλεργία σε κάθε τι που δεν ελέγχει ή ακόμα χειρότερα, ότι θέλει να βολέψει ακόμα μερικούς “άριστους”  αφού αντικαθιστούν το άμισθο  Δ. Σ.  με αμειβόμενο! 
 
Μανόλης Θραψανιώτης
Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ