Δίκη Χρυσής Αυγής – Τρίτη αλλαγή στη σύνθεση της έδρας

2:10 μ.μ. - Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020
02:10 μ.μ. - Δευ, 12/10/2020
Image: Δίκη Χρυσής Αυγής – Τρίτη αλλαγή στη σύνθεση της έδρας

Νέα εμπλοκή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Σοβαρή εμπλοκή στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Στην έδρα ανέβηκε νέα σύνθεση για να δικάσει την αίτηση εξαίρεσης που είχε καταθέσει ο Γιάννης Λαγός δια του συνηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη, αλλά η πρόεδρος της νέας σύνθεσης, Μαρία Βετούλα – Σιμιτζή δήλωσε κώλυμα καθώς όπως είπε είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στη κύρια ανάκριση

Για μια ακόμη φορά το δικαστήριο διέκοψε καθώς το κώλυμα της προέδρου κρίθηκε μετά από λίγη ώρα και έγινε δεκτό.

Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει και τρίτη σύνθεση.

Και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά θα κριθεί επί της ουσίας το αίτημα του Γ. Λαγού, ο οποίος μετά από την εξέλιξη ακούστηκε να λέει προκλητικά : «Ετσι μπράβο …Εναν έναν τους στέλνουμε σπίτια τους»…. Μάλιστα ο χρυσαυγίτης βουλευτής φώναζε σχετικά με τη διαδικασία και είπε, μεταξύ άλλων, πως έπαιξαν με τις αθώες ζωές 67 ατόμων.

Ο καταδικασμένος ευρωβουλετής ακολουθεί μια παρελκυστική διαδικασία με στόχο να προκαλέσει χρονοτριβή, καθώς δεν επηρεάζει σε κάτι τη διαδικασία των ποινών που αναμένεται να ακολουθήσει.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού Κωνσταντίνος Πλεύρης είχε ζητήσει την εξαίρεση όλης της έδρας πλην της εισαγγελέως.

«Ερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως, όπου υπήρχαν πλήθη.

Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα. Και συνέχισε: «Η Ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους έχουν παραβιαστεί με την ανοχή του δικαστηρίου σας. Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Εγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλες τις εφημερίδες τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός ο επηρεασμός για μας μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεύεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου σας. Τόσοι παράγοντες προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Ελπίζω να μην επηρεαστήκατε. Απλή υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί αρκεί για να καταθέσουμε την αίτηση εξαίρεσης. Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πίνακες που έλεγαν ότι «δεν είναι αθώοι».

Η Ένωση Δικαστών και εισαγγελέων δήλωσε ικανοποιημένη για τη δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη. Και αυτή η ανοχή σας μας δίνει την υπόνοια ότι πρόκειται περί επιδοκιμασίας. Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαστη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Ταυτόχρονα οι ίδιες εφημερίδες στρέφονται κατά της εισαγγελέως επειδή δεν συμφώνησε με την άποψη του μιντιακού κατεστημένου. Γράφουν σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα έχουν αναστολή. Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Δεν είδατε τις παρανομίες, δεν κάνατε μια δήλωση. Το δικαστήριο είναι ποινικό όχι πολιτικό. Δεν δικάζεται ούτε ο φασισμός ούτε ο ναζισμός, δεν είναι ποινικές πράξεις. Αλλά δεν υπάρχει νόμος που να τα απαγορεύει. Καλύτερα να τους εκτελούσατε. Καμία σχέση με τη Νυρεμβέργη που λένε. Εδώ δεν δικάζονται άνθρωποι για πόλεμο. Εδώ δικάζονται άνθρωποι που παρανόμησαν. Η πρόταση της εισαγγελέως έχει βαρύτητα γιατί η εισαγγελέας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το δικαστήριο εξυπηρετεί την ιδέα της Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Πλεύρης.

Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής αλλά και στον Γιώργο Ρουπακιά. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Οι δικαστές ομόφωνα αναγνώρισαν ελαφρυντικά σε 14 κατηγoρούμενους.

Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξoπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ο Μιχάηλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.

Σε οκτώ κατηγορούμενους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Αναστάσιο Αναδιώτη, Γιώργο Τσακανίκα, Δημήτρη Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Χρήστο Χατζηδάκη, Θωμά Μαρία, Αριστοτέλη Χρυσαφίτη, Κώστα Παπαδόπουλος. Επιπλέον, στους Γιώργο Δήμου και Γιώργο Σκάλκο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Κανένα ελαφρυντικό, επίσης, δεν αναγνωρίστηκε για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Συγκεκριμένα, αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της ειλικρινής μεταμέλειας και του σύννομου βίου.

Από τους 68 που κάθισαν στο εδώλιο, πλήρως απαλλάχθηκαν έντεκα. Είναι οι εξής: Αγιοβλασίτης Διονύσιος, Αποστολόπουλος Γεώργιος, Γαλανάκης Χρήστος, Γαροφαλάκης Σάββας, Καλπίτζης Γιώργος, Μαυρικάκης Μανώλης, Μπενέκη Νικολέτα, Πέρης Γιώργος, Πετράκης Γιώργος, Σκορδέλη Θέμις, Ψιλάκης Μανώλης

in.gr