Δικαίωση για τους καζανάρηδες & την τσικουδιά τους

11:55 π.μ. - Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019
11:04 π.μ. - Πέμ, 18/55/2019
Image: Δικαίωση για τους καζανάρηδες & την τσικουδιά τους

Τροπολογία δικαιώνει τους αποσταγματοποιούς της Κρήτης

Την ικανοποίηση των καζανάρηδων, αλλά χωρίς να υπάρχει μόνιμος χαρακτήρας για να μη χρειαστεί ξανά του χρόνου ανάλογη πολιτική απόφαση, προκαλεί η τροπολογία της κυβέρνησης που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και δίνει τη δυνατότητα στους διήμερους αποσταγματοποιούς να διαθέσουν με νόμιμα παραστατικά τα προϊόντα απόσταξης που έχουν, με τη δήλωση των αποθεμάτων τους.
 
Ωστόσο, ο Σύλλογος Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου συγκάλεσε σε έκτακτη γενική συνέλευση τα μέλη του την Παρασκευή, προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω δράσεις, στην κατεύθυνση πίεσης προς την κυβέρνηση για τη μόνιμη ισχύ της εν λόγω τροπολογίας.
 
 
Στην ίδια τροπολογία, μάλιστα, σύμφωνα με το neakriti.gr, προβλέπεται ότι, ακόμη κι αν κάποιοι κατέχουν ποσότητες και δεν είναι νόμιμοι αποσταγματοποιοί, μπορούν να τις δηλώσουν και να τις διαθέσουν νόμιμα. Επιπλέον, όσοι (εστιατόρια κ.λπ.) έχουν προς διάθεση χύμα προϊόντα, με τη νέα ρύθμιση οφείλουν να έχουν σε ευκρινές σημείο έγγραφο με την ταυτότητα προέλευσης αυτών των προϊόντων.
 
Οι καζανάρηδες αποφασίζουν
 
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει για τις εξελίξεις αυτές έκτακτη γενική συνέλευση αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου.
 
Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του συλλόγου των καζανάρηδων Στάθης Φραγκιαδάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέπεια που επέδειξε η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, παρότι «το πρόβλημα είναι τι θα κάνουμε του χρόνου. Αυτό που ζητάμε είναι όλα αυτά να ισχύουν διά παντός. Να μην τα ξαναβρούμε μπροστά μας τον Δεκέμβριο. Ο κόσμος, δηλαδή, θα πρέπει να ξέρει φέτος ότι μπορεί να πουλάει κανονικά την τσικουδιά του, όπως και πριν τις 18 του Μάρτη»...
 
Στο σημείο αυτό, πάντως, ο κ. Φραγκιαδάκης αναγνωρίζει ότι ο υπουργός ήταν συνεπής, «αν και πιέστηκε πάρα πολύ για να τα κάνει αυτά τα πράγματα. Τουλάχιστον όμως τα έκανε. Αυτό έχει σημασία στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή»...
 
Όσο για τους βουλευτές, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι «ιδιαίτερα του Ηρακλείου έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».
 
Την ίδια ώρα, βέβαια, ο πόλεμος από την πλευρά των ποτοποιών συνεχίζεται.
 
«Εγώ στη γενική συνέλευση θα εξηγήσω ότι το πρόβλημα μπορεί να έχει πάρει μια αναστολή, αλλά δεν έχει κλείσει. Και θα ετοιμάσουμε πάλι τις προτάσεις μας, γιατί υποσχέθηκε ο υπουργός ότι θα φτιάξει μια επιτροπή και μέσα σε αυτή θα τις καταθέσουμε».
 
Οι ποσότητες στην Κρήτη
 
Αναφορικά με τη διάθεση της τσικουδιάς, ο Στάθης Φραγκιαδάκης είπε ότι «οι ποσότητες πουλιούνται γύρω στο 30% με 35% μέχρι τον Μάρτιο. Και μένει μετά ένα 65% με 70%, που θα πουληθεί μες στο Πάσχα και στη διάρκεια του καλοκαιριού».
 
Η μέση τιμή παραγωγού είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 3 ευρώ το λίτρο. Η πορεία της κρητικής τσικουδιάς παραμένει ανοδικά στη χώρα μας και, όπως λέει ο Στάθης Φραγκιαδάκης, «αυτό είναι το κακό, που το ζηλεύουν άλλοι»...
 
Ισχύει επίσης η υποχρέωση των μικρών αποσταγματοποιών να πουλούν μόνο χύμα τη ρακή τους. Τους δίνεται όμως και η δυνατότητα για λιανική πώληση, αρκεί να μη βάλουν πάνω στη φιάλη το όνομά τους. Αντιθέτως, ο αγοραστής της ρακής είναι υποχρεωμένος στο κατάστημά του να αναγράψει σε εμφανές σημείο το όνομα και τον αριθμό του άμβυκα (αντί για τα παραστατικά στοιχεία των παραγωγών, κάτι για το οποίο οι καζανάρηδες είχαν αντιδράσει, επικαλούμενοι τα προσωπικά δεδομένα).
 
Σκληρή κριτική από ΚΚΕ
 
Αρνητικά σχολίασε την τροπολογία της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την ως προεκλογική, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης.
 
Ο βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, με αφορμή την προεκλογική τροπολογία της κυβέρνησης για τους παραγωγούς τσικουδιάς και τσίπουρου, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Πρόσφατα η κυβέρνηση προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις των μικρομεσαίων παραγωγών τσικουδιάς και τσίπουρου, συνολικά των αμβυκούχων, με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, με την οποία τους εξανάγκαζε να πουλήσουν μέσα σε ασφυκτικά στενή χρονική περίοδο την τσικουδιά ή το τσίπουρο που κρατούν ως αμοιβή κατά τη διαδικασία της απόσταξης. Τώρα έρχεται προεκλογικά να δώσει δήθεν λύση στο πρόβλημα.
 
Η τροπολογία κατατίθεται προεκλογικά και έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς παρατείνει το καθεστώς διάθεσης των αποθεμάτων μόλις για έναν χρόνο. Έχει αποκλειστικό στόχο να μειώσει τις αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί την κατεύθυνση της Ε.Ε. και των ποτοβιομηχάνων για εξίσωση της φορολογίας που πληρώνουν οι μικροκαλλιεργητές και οι αμβυκούχοι με αυτή που πληρώνουν οι ποτοβιομήχανοι. Μια φορολογία που μεταφέρεται στην κατανάλωση και θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της παραδοσιακής απόσταξης από τους διήμερους αμβυκούχους και μικροκαλλιεργητές, ενώ θα ευνοήσει τους ποτοβιομηχάνους.
 
Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να «τελειώσει» τους μικρομεσαίους καζανάρηδες. Καμία εμπιστοσύνη σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που τόσα χρόνια ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει σήμερα και εμφανίζονται τώρα ως όψιμοι υπερασπιστές του αγροτικού εισοδήματος.
 
Το ΚΚΕ ζητά να ισχύσει επ’ αόριστον η δυνατότητα διάθεσης των αποθεμάτων, να πάψουν όλα τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση στους διήμερους και στους μικροκαλλιεργητές. Να επανέλθει το καθεστώς, όπως ήταν πριν τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που βάζει περαιτέρω δυσκολίες.
 
Οι μικρομεσαίοι καζανάρηδες και αμπελοκαλλιεργητές να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να οργανώσουν την πάλη τους, να συντονίσουν τον αγώνα τους και με άλλους αγροτικούς συλλόγους και να διεκδικήσουν να παρθεί πίσω η εγκύκλιος, αλλά και αιτήματα που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους, ενάντια στην ΚΑΠ της Ε.Ε. και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που, υπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλοεμποροβιομηχάνων, οδηγούν σε νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους».