Διεκδικούν αποζημιώσεις για τον δάκο οι ελαιοπαραγωγοί

10:15 π.μ. - Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019
10:10 π.μ. - Τετ, 30/15/2019
Image: Διεκδικούν αποζημιώσεις για τον δάκο οι ελαιοπαραγωγοί

Στο «Αμήν» οι παραγωγοί

Να βρεθεί τρόπος γενναίας αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης μέσα από τον ίδιο τον ΕΛΓΑ με το αίτιο του δάκου, καθώς, όπως τονίζουν, δεν έχουν καμία ευθύνη που για μια χρονιά ακόμα έχασαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους εξαιτίας της προβληματικής δακοκτονίας, διεκδικούν από την κυβέρνηση οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού μας.
 
Η  εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αναδεικνύει σήμερα την υπόθεση, καταγράφοντας και δημοσιεύοντας ενδιαφέρουσες απόψεις με βάσιμα επιχειρήματα αγροτικών στελεχών του νησιού, που τονίζουν ότι μια ζωή οι παραγωγοί ελαιολάδου πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ αλλά ουδέποτε έλαβαν χρήματα «της προκοπής» ως αποζημίωση για ζημιές στην παραγωγή τους!
 
«Αποζημιώσεις μάς είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, αλλά χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ.
 
Θεωρώ ότι ο σημερινός υπουργός θα πρέπει να το δει το θέμα και να δρομολογήσει αποζημιώσεις μέσα από τον ΕΛΓΑ γιατί το κράτος έχει συνέχεια», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Εμείς είχαμε κάνει τις προτάσεις μας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου δακοκτονίας, αλλά ο Σταύρος Αραχωβίτης άλλαξε μόνο κάποιες ημερομηνίες και τίποτα περισσότερο.
 
Και σήμερα η κυβέρνηση συνεχίζει το ίδιο σύστημα με τα προβλήματα που έχει. Και είχαμε επισημάνει ότι οι δραστικές ουσίες καταπολέμησης του δάκου δεν είναι όπως τα παλιά χρόνια. Δεν είναι ισχυρές. Και καλώς δεν είναι δραστικές για να μην έχουμε υπολειμματικότητα.
 
Όμως, είχαμε επισημάνει ότι γι’ αυτό θα έπρεπε να αυξηθούν οι ψεκασμοί. Παράλληλα, είχαμε πει ότι τα ελαιόδεντρα που δεν είναι δηλωμένα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτά που ήταν δηλωμένα τα παλαιότερα χρόνια. Είχαμε σημειώσει, επίσης, ότι τα κονδύλια έπρεπε να είναι αυξημένα. Να πηγαίνουν στην Περιφέρεια Κρήτης, να ελέγχονται τα φάρμακα και να γίνονται τουλάχιστον 8 επεμβάσεις κάθε χρόνο. Να υπάρχουν εργολάβοι όπως είναι τώρα, αλλά με τη βοήθεια των τοπικών συμβουλίων. Αντιθέτως, τα κονδύλια δεν αυξήθηκαν καθόλου και τα φάρμακα είναι λίγα και με λιγότερες δραστικές σε σχέση με παλαιότερα...».
 
Εμείς εδώ και πολλά χρόνια φωνάζουμε 
 
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα πρωτογενούς τομέα και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, Γιώργος Τσιφετάκης, από την πλευρά του λέει στην εφημερίδα μας: «Εμείς εδώ και πολλά χρόνια φωνάζουμε ότι θέλαμε τον ΕΛΓΑ να καλύπτει όλο τον κύκλο της καλλιέργειας σε όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε όλους τους εχθρούς. Και τώρα θα ζητήσουμε πάλι να μας αποζημιώσουν για τον δάκο, θα κάνουμε τα χαρτιά, αλλά θα μας πετάξουν πάλι έξω όπως το έχουν ξανακάνει πάρα πολλές φορές. Στο μεταξύ, αυτό που έχει γίνει φέτος στη Σητεία δεν έχει γίνει ποτέ. Κάναμε δύο ψεκασμούς παραπάνω. Έγινε πρόσθετος διαγωνισμός και, αντί να κάνουμε τέσσερις ψεκασμούς, κάναμε έξι. Και πάλι έχουμε θέμα. Διότι, απ’ ό,τι βλέπω εγώ, το έντομο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα φάρμακα και δουλειά δε γίνεται!».
 
Η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Κατερίνα Τσικαλουδάκη, λέει από την πλευρά της ότι οι ζημιές είναι μεγάλες και στην Ιεράπετρα. Μάλιστα, προσθέτει ότι «εμείς τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν είχαμε καθόλου δακοκτονία. Φέτος λοιπόν, για μια φορά ακόμη, ο κόσμος έχει καταστραφεί. Είναι που είναι φτηνό το λάδι, μας κατέστρεψε και ο δάκος. Έχουμε πρόβλημα όντως. Φυσικά και πρέπει να μας αποζημιώσουν μέσω του ΕΛΓΑ. Δεν ευθύνεται ο παραγωγός για την κατάσταση αυτή...».
 
Στο Ρέθυμνο, μάλιστα, από τα στοιχεία που μας έδωσε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, φαίνεται πως η κατάσταση είναι η χειρότερη σε επίπεδο Κρήτης. «Εγώ στην παρέλαση στο Ρέθυμνο συνάντησα τους βουλευτές ή τους εκπροσώπους τους και την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Λιονή, και τους έβαλα το ζήτημα των αποζημιώσεων του κόσμου. Μάλιστα, εδώ ορισμένα χωριά έχουν ζημιά που ξεκινάει από 40% και φτάνει μέχρι και 70%. Και αρχίζουν και ραβδίζουν πρόωρα οι άνθρωποι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ποσότητα του ελαιολάδου. Όσο για την ποιότητα; Τέσσερα οξέα κορωνέικο βγάλανε στο χωριό μου, που δεν πιάνει ούτε 1,5 ευρώ. Έχουν πέσει οι μισές χοντρολιές. Έχουν πάθει μεγάλες ζημιές και οι τσουνάτες...».
 
neakriti.gr