Διαπρέπει με τις συνταγές της γιαγιάς του, από τη Βασιλική Ιεράπετρας

12:18 π.μ. - Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017
12:01 π.μ. - Παρ, 20/18/2017
Image: Διαπρέπει με τις συνταγές της γιαγιάς του, από τη Βασιλική Ιεράπετρας

Η γιαγιά Φεβρωνία τον έμαθε να τυροκομάει. Να κάνει λαδοτύρι και ξινομυζήθρες

Τον έμαθε να βρίσκει χόρτα και να κάνει τις καλύτερες χορτόπιτες. Στην παρασιά του σπιτιού της, στη Βασιλική Ιεράπετρας, έψησε μόνος του το πρώτο του φαγητό και ήταν μόλις 5 ετών! Όλα αυτά πριν από 30 χρόνια…
 
Σήμερα ο Κωστής Κωστάκης από τη Βασιλική Ιεράπετρας είναι ο αγαπημένος μάγειρας της Ελένης Ψυχούλη και μυεί τους Αθηναίους στις Κρητικές γεύσεις…
 
Το κατάστημα «Α λα Γκρεκ» που εδρεύει στο Χαλάνδρι είναι διάσημο για τα χειροποίητα ανώτερης ποιότητας τρόφιμα που προσφέρει.  Τα περισσότερα από αυτά παρασκευάζονται με συνταγές της γιαγιάς Φεβρωνίας και άλλων γυναικών των χωριών της Ανατολικής Κρήτης. Με συνταγές παραδοσιακές, των οποίων οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων… Τα «βολταράκια» σήμερα σας πάνε βόλτα στον κόσμο της γεύσης, στον κόσμο της παράδοσης, στον κόσμο του Κωστή Κωστάκη!
 
Τα παιδικά χρόνια…
 
Ο Κωστής Κωστάκης γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια στη Βασιλική Ιεράπετρας, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Φοίτησε αρχικά στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της Βασιλικής, πριν πάρει μεταγραφή για το εξαθέσιο της Παχιάς Άμμου.
 
«Το χωριό είναι μεγάλο σχολείο» μας λέει σήμερα ο διακεκριμένος σεφ και συμπληρώνει:
 
«Σου δίνει ελευθερία, ανεμελιά, αλλά ταυτόχρονα σε σκληραγωγεί. Σε μαθαίνει να στέκεσαι μόνος σου, πιο γρήγορα, στα πόδια σου». Μάλιστα, όπως παρατηρεί, κατά κανόνα στην πρωτεύουσα οι «πιο ψημένοι» άνθρωποι είναι αυτοί που προέρχονται από την επαρχία…
 
Ο Κωστής έζησε ωραία παιδικά χρόνια στην Κρήτη, τα οποία δε θυμίζουν σε τίποτε την ψυχαναγκαστική καθημερινότητα των σημερινών παιδιών της πόλης. Για φροντιστήρια και ιδιαίτερα ούτε λόγος, ενώ όλες του οι εξωσχολικές δραστηριότητες είχαν σχέση με το μεράκι του που δεν ήταν άλλο από την παρασκευή τροφής!
 
Βολταράκια για χόρτα!
 
Θυμάται τις μεγάλες βόλτες που έκανε στα χωράφια με τη γιαγιά του, τη Φεβρωνία, για να βρουν χόρτα. Πάντα είχαν μαζί τους δύο καλάθια: Ένα για τα βραστά και ένα για τα γιαχνερά. Κάπως έτσι έμαθε όλα τα χόρτα που φυτρώνουν στα Λασιθιώτικα, τα οποία χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα στην Αθήνα.
 
Με τα τσουβάλια του τα στέλνουν από την Κρήτη, προκειμένου η γεύση των χορτόπιτων που φτιάχνει να είναι αυτή της παιδικής του ηλικίας…
 
Με τη γιαγιά έμαθε επίσης να τυροκομάει. Να φτιάχνει ξινομυζηθράκια για τις φημισμένες νεράτες μυζηθρόπιτες της περιοχής και λαδοτυράκια τα οποία δίνουν άλλη διάσταση στα απλά μακαρόνια. Η χαρά του ήταν να ανακατεύεται στην κουζίνα πότε της γιαγιάς Φεβρωνίας και πότε της μαμάς Ρένας. Κι αν τυχόν δεν τον άφηναν έπαιρνε μόνος του την πρωτοβουλία. Κάπως έτσι, σε ηλικία 5 ετών, έφτιαξε ολομόναχος το πρώτο του φαγητό (τηγανητές πατάτες) που θα μπορούσε να θεωρηθεί απλό αν δε είχε γίνει στην… χόβολη!
 
Από το χωριό στην πόλη!
 
Το ΤΕΙ Λογιστικής στο οποίο πέρασε δίνοντας πανελλαδικές εξετάσεις στη γ’ λυκείου δεν ήταν τίποτε άλλο πέρα από το «εισιτήριο» για ζωή στην πόλη. Μετακόμισε, λοιπόν, στο Ηράκλειο, γράφτηκε στη Σχολή, έκανε προσπάθεια να την παρακολουθήσει, αλλά η προσπάθεια δεν… ευδοκίμησε! Πολύ γρήγορα τα παράτησε, καθώς ήδη είχε γραφεί σε Σχολή Μαγειρικής, τα δίδακτρα της οποίας εργαζόταν για να καταβάλει. Κουραζόταν, όμως, δεν παραπονιόταν… Έκανε επιτέλους αυτό που του άρεσε. Μετά την αποφοίτηση συνέχισε να εργάζεται αρχικά σε εστιατόρια της Ελούντας και του Ηρακλείου, στη συνέχεια σε ξενοδοχεία στη Ρόδο, στην Αθήνα και στο Μοναστηράκι.
 
Το μεγάλο βήμα
 
Το 2013, όταν «μάζεψε» την εμπειρία που του χρειαζόταν άνοιξαν, μαζί με το φίλο του Ιωάννη Πετρή, το κατάστημα Αλα Γρεκ στο Χαλάνδρι Αττικής (Αγίας Παρασκευής 65). Το συγκεκριμένο κατάστημα μυεί τους κατοίκους της πρωτεύουσας στην κρητική γεύση: Προσφέρει μόνο χειροποίητα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, από εκείνα που οι κρητικές νοικοκυρές παρασκευάζουν για τα σπίτια τους:
 
Πίτες όλων των ειδών, ψωμιά, παξιμάδια, προζυμένια κουλούρια, ξεροτήγανα, τσουρέκια, καλιτσούνια, πατούδα, χριστόψωμα, βουτήματα του λαδιού… Πολλές από αυτές τις γεύσεις ήταν παντελώς άγνωστες στους πελάτες του (π.χ. πατούδα, προζυμένια κουλούρια). Από εκεί που κάποτε αγωνιζόταν να τους πείσει να δοκιμάσουν, τώρα έχει παραγγελίες… Δημοσιογράφοι και ηθοποιοί έχουν περάσει το κατώφλι του «Αλα Γκρεκ»και έχουν γίνει… fan!
 
Η καταξίωση
 
Κάπως έτσι ο Κωστής Κωστάκης έχει γίνει αναγνωρίσιμος σε όλη την Ελλάδα… Έχει εμφανιστεί σε τρεις εκπομπές της Ελένης Ψυχούλη “Chef στον αέρα», στις «Γλυκές Αλχημείες» του Στέλιου Παρλιάρου και στην εκπομπή της Ντίνας Νικολάου στο ΣΚΑΪ. Συμμετείχε στο πρόσφατο καλοδουλεμένο ένθετο των «Νέων» για πίτες και ψωμιά, έχει «παίξει» σε lifo και Athens Voice, ενώ το «Αλά Γκρεκ» έχει συμπεριληφθεί σε οδηγό με τα καλύτερα μαγαζιά στο Χαλάνδρι.
 
Για να τα πετύχει όλα αυτά ο Κωστής Κωστάκης δουλεύει εδώ και χρόνια ακατάπαυστα, ακόμα και 20 ώρες την ημέρα. Όμως δεν παραπονιέται γιατί αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή του. Ούτε όταν κατεβαίνει στην Κρήτη για να δει τους γονείς του, δεν ξεκουράζεται: Φτιάχνει μεγάλες ποσότητες σάλτσα ντομάτας για να χρησιμοποιεί στο Αλά Γρεκ, επειδή δεν τον ικανοποιούν οι έτοιμες…
 
Φτιάχνει επίσης το δικό του πετιμέζι, το οποίο χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο ζάχαρης σε πολλά προϊόντα του μαγαζιού. Όπως λέει, οι άνθρωποι, ειδικά οι νεότερες γενιές έχουν αρχίσει να προσέχουν την διατροφή τους και να ενδιαφέρονται για το τι περιέχει το κάθετί που τρώνε».
 
Έτσι, για τους συγκεκριμένους πελάτες, έχει αρχίσει να αφαιρεί ζάχαρη από τα γλυκά και να προσθέτει μέλι ή πετιμέζι. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο «Α λα Γκρεκ» προέρχονται κατά κανόνα από την Κρήτη: Μέλι πρώτης ποιότητας, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, τυριά, χόρτα και λαχανικά! Ακόμα και το αλεύρι το προμηθεύεται από τους «Μύλους Κρήτης»..
 
.Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή είχαμε την απορία…
 
Ένας μάγειρας που δουλεύει 20 ώρες την ημέρα, τι τρώει; Κάθε μέρα πίτες και γλυκά; Δε θα το πιστέψετε, αλλά ανάμεσα σε όλα τα άλλα ο Κωστής Κωστάκης «στήνει» και τσικάλι στη φωτιά. Μαγειρεύει κατά κανόνα ψητά ψάρια, λαδερά και όσπρια για το γεύμα του ίδιου, του συνεταίρου του και του προσωπικού του «Α λα Γκρεκ»!
 
πηγή: voltarakia.gr