Διάγγελμα Μητσοτάκη με νέα μέτρα για την πανδημία το απόγευμα

11:25 π.μ. - Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
11:10 π.μ. - Πέμ, 22/25/2020
Image: Διάγγελμα Μητσοτάκη με νέα μέτρα για την πανδημία το απόγευμα

Διάγγελμα στους πολίτες θα απευθύνει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αποκάλυψε πως θα ανακοινώσει νέα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού

Στη συζήτησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες, πριν την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως αναγκαζόμαστε να «πάρουμε πρόσθετα μέτρα, επειδή λίγοι παραβιάζουν τους κανόνες, ενώ οι πολλοί συμμορφώνονται». Σημαντικότερο μέτρο ασφάλειας για τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί, όπως είπε, η χρήση μάσκας, ενώ επανέλαβε πως η συμπεριφορά του καθένα έχει επιπτώσεις σε άλλους, ανθρώπους «που αγαπάμε, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας».

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι μπορεί να «είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά τα σχολεία σημείωσε πως «δεν έχουμε φαινόμενα έντονης μετάδοσης, και η εξήγηση είναι ότι τηρούνται ευλαβικά τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως η μάσκα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα μέτρα που συζητείται από τους ειδικούς και είναι πιθανό να εφαρμοστεί είναι η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ελπίζουμε ότι... η Τουρκία θα σταματήσει κάποια στιγμή

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στα ελληνοτουρκικά και τη χθεσινή τριμερή σύνοδος Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Λευκωσία για να εκφράσει την ελπίδα να σταματήσει κάποια στιγμή η προκλητικότητα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη στη διάσκεψη «επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες που είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητα τους κανόνες καλής γειτονίας, και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ποια είναι η χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που φαίνεται ότι δεν θέλει να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού».

«Φέρατε την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το σύνταγμα έχετε απόλυτο δίκιο ότι η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της αλληλεγγύης. Η πράξη μας έχει επίπτωση σε άλλους αλλά και σε ανθρώπους που αγαπάμε. Η ατομική ευθύνη είναι το υπόφειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την συλλογική αλληλεγγύη» κατέληξε.

Κοινωνική ευθύνη ζητά η Κατερίνα Σακκελαροπούλου

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακκελαροπούλου τόνισε ότι τα μέτρα δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας αλλά προστασία του διπλανού.

«Φεύγουμε από ζήτημα ατομικής ευθύνης και περνάμε στην κοινωνική ευθύνη» είπε.

Η ίδια σημείωσε πως τα παιδιά έχουν μάθει να φορούν μάσκα και έχουν πολλά να μας διδάσκουν.

efsyn.gr