Διαβεβαιώσεις Πλακιωτάκη για την ολοκλήρωση των συνοδών έργων του φράγματος Μπραμιανών

11:16 π.μ. - Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
11:05 π.μ. - Τετ, 22/16/2024
Image: Διαβεβαιώσεις Πλακιωτάκη για την ολοκλήρωση των συνοδών έργων του φράγματος Μπραμιανών

Τι είπε για την υγεία και το πολυδύναμο ιατρείο Μακρύ Γιαλού, τη νήσο Χρυσή, το παραλιακό μέτωπο και το μεταφορικό ισοδύναμο

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου, μίλησε για την ένταξη των συνοδών έργων του φράγματος στο ΕΣΠΑ, την υγεία, τη νήσο Χρυσό, το παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας αλλά και το μεταφορικό ισοδύναμο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8.

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας όσων αφορά την ολοκλήρωση των συνοδών έργων του φράγματος. Τα συμπληρωματικά έργα είχαν ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης αλλά λόγω αυστηρού χρονοδιαγράμματος απεντάχθηκαν μαζί με πολλά άλλα έργα. Όπως είχε υποσχεθεί ο κ.Πλακιωτάκης, το έργο θα ολοκληρωθεί αλλάζοντας απλά χρηματοδοτικό μέσω αφού τελικά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Μέσα στο 2024 θα βρεθεί ο ανάδοχος και θα ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησής του. Σε εξέλιξη είναι επίσης το φράγμα του Αγίου Ιωάννη το οποίο είναι ένα από τα εννέα έργα ΣΔΙΤ που τρέχουν στην Ελλάδα. Το αρμόδιο υπουργείο για την επίβλεψη της πορείας των έργων είναι το Υπουργείο Υποδομών, ωστόσο όλοι οι φορείς είναι σε ευθεία γραμμή για την ολοκλήρωση αυτών των έργων. Με αυτά τα δύο έργα η περιοχή της Ιεράπετρας θα αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της λειψυδρίας θωρακίζοντάς την απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και χρειάζεται συνολικός ανασχεδιασμός του ταμείου αλληλεγγύης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση τις συνέπειες της. «Είμαστε στην διάθεση των τοπικών φορέων για να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.

Για το θέμα της υγείας δήλωσε ότι είναι δίπλα στους πολίτες για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να ενισχυθούν οι δομές. Ανέφερε την ένταξη του πολυδύναμου ιατρείου του Μακρύ Γιαλού στο ταμείο ανάκαμψης το οποίο θα αποτελέσει σημαντική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης της περιοχής. Επιπλέον, μας ενημέρωσε για την διαδικασία επιλογής διοικητών η οποία θα γίνει για πρώτη φορά μέσω ΑΣΕΠ και θα είναι απολύτως αντικειμενική. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις Ευρωεκλογές θα γίνει η πρόσληψη τριών νέων διοικητών.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα της νήσου Χρυσής τονίζοντας την ανάγκη επίσπευσης των μελετών. Επίσης, ανέφερε ότι πιθανόν να χρειαστεί και τροποποίηση Υπουργικής Απόφασης ώστε να γίνει πιο ευέλικτο το μοντέλο και να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Ο δήμος πρέπει κατά την γνώμη του να είναι βασικός μέτοχος για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου Ιεράπετρας αποτελεί για τον κ. Πλακιωτάκη προσωπική προτεραιότητα με το ζητούμενο να είναι η χρηματοδότηση για την οποία πιστεύει ότι θα έχουμε θετικά νέα.

Κλείνοντας, σε ερώτηση που τέθηκε για το μεταφορικό ισοδύναμο, ανέφερε ότι θεσμοθετήθηκε επί των ημερών του. Στην εφαρμογή του παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα με αποτέλεσμα την υπέρβαση του προϋπολογισμού βεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του αλλά εξορθολογισμού του.

Τέλος, μας ενημέρωσε για την επίσκεψη του ίδιου και του κ. Β. Μεϊμαράκη η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12.30 στο Δημαρχείο Ιεράπετρας όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες ενόψει των Ευρωεκλογών.