Δημοτικά σχολεία: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

10:09 π.μ. - Κυριακή, 24 Μαΐου 2020
10:05 π.μ. - Κυρ, 24/09/2020
Image: Δημοτικά σχολεία: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Το «πράσινο φως» αναμένεται να ανάψει για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων η επιτροπή λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει σήμερα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε αύριο, Δευτέρα πρόκειται να ανακοινωθεί η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία, μετά την εισήγηση των ειδικών. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορούν να ανοίξουν.

Οι δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των λυκείων και των γυμνασίων έχουν καταγράψει θετικά αποτελέσματα, όμως η ανησυχία των γονέων παραμένει, ενώ και οι επιστήμονες έχουν εκφράσει κατά καιρούς αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα δημοτικά.

Ήδη, λοιμωξιολόγοι σε δηλώσεις τους έχουν επισημάνει ότι είναι πολύ καλή η περίοδος για να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, δεδομένου ότι η εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας έχει περιοριστεί πολύ.

Το σχέδιο που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, και το οποίο πολύ πιθανόν να εφαρμοστεί, αν προχωρήσει η κυβέρνηση με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, προβλέπει επανέναρξη την 1η Ιουνίου και παράταση του σχολικού έτους με ολοκλήρωσή του στις 30 Ιουνίου.

Η επιχειρηματολογία υπέρ του ανοίγματος των σχολείων

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία έχει ταχθεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή, για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο».

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στο δίλημμα πολιτείας και γονέων, αναφορικά με το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Με αφορμή τις σκέψεις στην κυβέρνηση, για επιστροφή των παιδιών στα δημοτικά από την 1η Ιουνίου ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος από τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων.

«Να γνωρίζετε καλά, μπορώ να το διαβεβαιώσω κάποια από τα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν και άλλες κοινές ιώσεις, όπως η γρίπη» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφορικά με απόψεις επιστημόνων που εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως είπε ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων.

– Η κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες.

– Κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί. Η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα.

– Σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Έχουμε παιδιά που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν συναντήσει τους φίλους τους.

– Οικονομικοί λόγοι που αφορούν κυρίως τους γονείς. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Unicef, συνιστάται στις Αρχές να συνεξετάζουν τα οφέλη και τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου ανοίγματος των σχολείων. Τι θα λειτουργήσει καλύτερα για ένα παιδί που μένει με ευπαθή ομάδα, είναι σημαντικό για την υγεία του να μην πάει στο σχολείο.

in.gr