Δημοτικά σχολεία - Παιδικοί σταθμοί: Ανοίγουν 1η Ιουνίου
Πότε τα παιδιά θα πηγαίνουν κάθε μέρα - Σήμερα οι ανακοινώσεις
Είναι επίσημο. Ανοίγουν παιδικοί σταθμοί και δημοτικά σχολεία από την 1η Ιουνίου με τους μαθητές να επιστρέφουν σιγά σιγά στα θρανία. Οι λεπτομέιες θα γίνουν γνωστές σήμερα στη μία το μεσημέρι, ενώ ο Νίκος Σύψας εξήγησε πότε τα παιδιά θα πηγαίνουν στο σχολείο κάθε μέρα.
Η προσέλευση στο σχολείο δεν θα είναι υποχρεωτική για τον ένα μήνα που μένει, που ουσιαστικά σημαίνει 10 μέρες μάθημα.
Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και των παιδικών και βρεφικών σταθμών, ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό παρά των πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα.
Σε ανακοίνωση του κ. Πέτσα αναφέρεται ότι η επαναλειτουργία γίνεται έπειτα από «ομόφωνη θετική εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Πέτσα, στις 13:00 την Δευτέρα (25/05), θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των παραπάνω δομών. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου είχε προαναγγείλει ουσιαστικά το άνοιγμα των δημοτικών.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «όπως η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία στηρίχθηκε σε μη στέρεα δεδομένα, έτσι και η απόφαση για το άνοιγμα δεν στηρίζεται σε δεδομένα που είναι πολύ ισχυρά».
Ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν και «πολλά άλλα ήπια επιχειρήματα που συνηγορούν στο ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν, όπως υποστηρίζουν και τα περισσότερα μέλη της επιτροπής».
Μέλη της επιτροπής έχουν εξηγήσει τελευταία ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα, κοινωνικοί λόγοι που σχετίζονται με την οικογένεια και εργαζόμενους γονείς, αλλά και λόγοι ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση των παιδιών απ΄όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα ευνοούν μια απόφαση υπέρ του ανοίγματος των σχολείων.
Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε ξανά και σε τρεις αντικειμενικούς λόγους που το άνοιγμα των σχολείων δεν θα επιδρούσε αρνητικά στην διασπορά της πανδημίας.
Όπως είπε «γνωρίζουμε ότι τα παιδιά έχουν χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν, οι επιπτώσεις από τη νόσο είναι εξαιρετικά χαμηλές μόλις 0,01% στα παιδιά και η μεταδοτικότητα του ιού είναι χαμηλότερη από τα παιδιά». «Έγινε εκτεταμένος διάλογος, και είχαμε μια πολύ καλή εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων που μας φέρανε οι επιδημιολόγοι μας καθώς και την επίδραση του ανοίγματος της Α’ Λυκείου την κίνηση της επιδημίας στην Ελλάδα… Όλα αυτά λήφθηκαν υπόψη πριν γίνει η ομόφωνη εισήγηση στην κυβέρνηση» τόνισε ο Νίκος Σύψας.
«Ήταν ομόφωνη απόφαση. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν πριν τελειώσει η πανδημία πρέπει να αποφασίσουμε πότε… Τώρα ή το φθινόπωρο; Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή, καλύτερος καιρός, τα παράθυρα ανοιχτά, ένα πολύ κάλο R0, από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο και να εκπαιδευτούν πώς να συμπεριφέρονται μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους σε μια περίοδο επιδημίας, κάτι που θα είναι πολύτιμο για το φθινόπωρο».
«Θέλουμε σε κάθε τάξη να υπάρχουν 15 παιδιά το πολύ. Αν υπάρχουν 15 μόνο μπορούν να πηγαίνουν και κάθε μέρα στο σχολείο. Ειδάλλως μέρα παρά μέρα» εξήγησε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι έχει ληφθεί πρόνοια με απλή δήλωση γονέα ότι στην οικογένεια υπάρχει ευπαθές άτομο, ώστε το παιδί να εκπαιδευτεί εξ αποστάσεως. Υπέρ της επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία έχει ταχθεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή, για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο».
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε προ ημερών εκτενώς στο δίλημμα πολιτείας και γονέων, αναφορικά με το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.
Με αφορμή τις σκέψεις στην κυβέρνηση, για επιστροφή των παιδιών στα δημοτικά από την 1η Ιουνίου ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος από τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων.
«Να γνωρίζετε καλά, μπορώ να το διαβεβαιώσω κάποια από τα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν και άλλες κοινές ιώσεις, όπως η γρίπη» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφορικά με απόψεις επιστημόνων που εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων:
1. Η κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες.
2. Κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί.
Η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα.
3. Σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών.
Έχουμε παιδιά που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν συναντήσει τους φίλους τους.
4. Οικονομικοί λόγοι που αφορούν κυρίως τους γονείς.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Unicef, συνιστάται στις Αρχές να συνεξετάζουν τα οφέλη και τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου ανοίγματος των σχολείων.
Τι θα λειτουργήσει καλύτερα για ένα παιδί που μένει με ευπαθή ομάδα, είναι σημαντικό για την υγεία του να μην πάει στο σχολείο.
dikaiologitika.gr