Δημοτικά σχολεία: Επιστροφή για 8 στους 10 μαθητές

8:06 π.μ. - Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
08:06 π.μ. - Τρί, 02/06/2020
Image: Δημοτικά σχολεία: Επιστροφή για 8 στους 10 μαθητές

Με υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τους γονείς, τα παιδιά μπορούν να παραμείνουν σπίτι και να συνεχίσουν από εκεί την τηλεκπαίδευση

Το κουδούνι χτύπησε χθες μετά από 2,5 μήνες στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Με νέα δεδομένα στη διάταξη των αιθουσών, τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά και τον τρόπο που θα κάνουν διάλειμμα επέστρεψαν στο σχολείο οι μαθητές.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, 8 στους 10 μαθητές των δημοτικών σχολείων επέστρεψαν χθες.

Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στην εξοικείωση των γονέων που έχουν μεγαλύτερα παιδιά που ήδη έχουν πάει σχολείο, ενώ ακόμα και οι πιο διστακτικοί γονείς, εκτιμάται ότι θα πάνε τους μαθητές στα σχολεία τις επόμενες ημέρες.

Η πλήρης εικόνα της συμμετοχής των μαθητών θα είναι ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες, καθώς τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν με υποτμήματα.

Την πρώτη μέρα επιστροφής στα θρανία, δόθηκαν οδηγίες στους μαθητές για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται εντός του σχολείου και πώς να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Τα παιχνίδια με μπάλα έχουν απαγορευτεί και οι δραστηριότητες περιορίζονται σε παιχνίδια χωρίς άμεση επαφή. Αποστάσεις τηρούνται και στα διαλείμματα.

Με υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τους γονείς, τα παιδιά μπορούν να παραμείνουν σπίτι και να συνεχίσουν από εκεί την τηλεκπαίδευση.

Οι νέοι κανόνες

Όπως ισχύει ήδη και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε. Λόγω των ειδικών συνθηκών της χρονιάς, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη ημερομηνία. Πάντως, όπως έχει επισημανθεί από την ηγεσία του υπουργείου, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου. Σε όλες τις σχολικές αίθουσες υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα ενώ οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.

Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.

Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί. Χθες άνοιξαν και τα Ειδικά Σχολεία.

Οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν έως τις 12 Ιουνίου, και εκείνες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου. Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη

Σύντομη επίσκεψη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμεώς και την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνομίλησαν με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, καθώς σήμερα επαναλειτουργούν οι μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η τήρηση των μέτρων ασφαλείας και η εξοικείωση όλων με τη «νέα κανονικότητα».

in.gr