Δημιουργούν φέσια στον Δήμο - Βαφτίζοντας το "παράτυπο" σε νομότυπο λόγω αναγκών

11:57 π.μ. - Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021
11:10 π.μ. - Τετ, 06/57/2021
Image: Δημιουργούν φέσια στον Δήμο - Βαφτίζοντας το "παράτυπο" σε νομότυπο λόγω αναγκών

Μίλησαν στον Ηχώ 99,8 Μπινιχάκης, Πανταζής, Χατζημαρκάκη, Μαστοράκης και Προϊστάκης

Για τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης. Μεταξύ αυτών η αποδοχή χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ποσού 300.000€ για την υλοποίηση του έργου «Νέος Φάρος Ιεράπετρας» και η αποδοχή χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Κρήτης, ποσού 133.000€ για «Ανέγερση κτιρίου στην παλαιά οικία Μελετίου Μεταξάκη, διαμόρφωση μονοπατιού προς βρύση, συντήρηση και ανακαίνιση δημοτικού σχολείου οικισμού Μεταξοχωρίου».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο και χαρακτήρισε ως αγκάθι. Όπως είπε, από την υπηρεσία ύδρευσης άρδευσης σε περιπτώσεις κατεπείγουσας κατάστασης, οπότε και χρειαζόντουσαν κάποιο υλικό, έπαιρναν επί πιστώσει από την συγκεκριμένη εταιρία η οποία εξυπηρετούσε τον δήμο σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό συνέβαινε τα τελευταία 10 χρόνια περίπου με συνέπεια το ποσό που έχει συγκεντρωθεί να φτάνει στα 240.000 ευρώ περίπου. Η άμεση προμήθεια των υλικών ήταν μια λύση ανάγκης, διαφορετικά θα υπήρχε πολύ μεγάλη καθυστέρηση την αποκατάσταση ζημιών σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και πολίτες θα ταλαιπωρούνταν πχ μένοντας χωρίς νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξετάζεται πως μπορεί να πληρωθεί ο επιχειρηματίας, υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για να βρεθεί λύση και προκειμένου να γίνει ένας συμβιβασμός και τυπικά να τακτοποιηθεί το θέμα, η υπόθεση θα πάει στο δικαστήριο.

-

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης « Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή συνεργάστηκε με την εταιρία για έκτακτες ανάγκες και τώρα λέει στην εταιρία πήγαινε στο δικαστήριο για να πληρωθείς. Πρόκειται για αγωγή, για δικαστική διαμάχη και πιθανόν να υπάρχει επιβάρυνση με τόκους. Η οικονομική υπηρεσία σε κείμενο που έχει συνταχθεί από την νομική υπηρεσία αναφέρει ότι η δαπάνη δεν είναι νόμιμη και δεν μπορεί να πληρωθεί. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι οφειλές εκτοξεύτηκαν την περίοδο 2019 -2020. Για όλα αυτά και το όλο ποσό του χρέους τα γνώριζαν και οι πολιτικοί προϊστάμενοι και ο Δήμαρχος. Ο οποίος Δήμαρχος παλαιότερα κατηγορούσε τέτοιες πρακτικές και τώρα τις υιοθετεί.

-

Επίσης η αντιδήμαρχος επί των οικονομικών κα Χρύσα Χατζημαρκάκη λέγοντας ότι προχωρούν σε έναν δικαστικό συμβιβασμό με τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να μην περάσουν χρέος σε επόμενη δημοτική αρχή και κανένας προμηθευτής να μην μείνει απλήρωτος μέχρι το τέλος της περιόδου. Όντως υπάρχει συνεργασία με την συγκεκριμένη επιχείρηση και πέραν του ποσού το οποίο της οφείλεται έχει αναλάβει και άλλες αναθέσεις. Το πρόβλημα υπάρχει σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Οπότε εάν ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται τότε η αποκατάσταση ζημιών θα χρειαζόντουσαν ίσως και τρεις μήνες. Στο διάστημα αυτό οι πολίτες έπρεπε να μείνουν πχ χωρίς νερό. Το θέμα ήρθε τώρα στο δημοτικό συμβούλιο καθώς αναμένεται πρόγραμμα από το υπουργείο για χρηματοδότηση τέτοιων δαπανών. Έτσι και ο επιχειρηματίας θα πάρει τα χρήματά του και ο πολίτης δεν θα επιβαρυνθεί.

Εν συνεχεία τοποθετήθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος στην υπηρεσία ύδρευσης άρδευσης κ. Πέτρος Μαστοράκης λέγοντας ότι η υπηρεσία αν και είχε μειωμένα έσοδα και πετσοκομμένο προϋπολογισμό παρουσίασε έργο. Για τις έκτακτες ανάγκες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν γινόταν και αυτοψία και υπήρχαν οι απαιτούμενες αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων. Προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο πολίτης εάν χρειαστεί παίρνουμε και την πολιτική ευθύνης.

-

Τέλος μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη « Ιεράπετρα Δήμος Πρότυπο» κ. Γιώργος Προϊστάκης ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για μια γνωστή αλλά αναγκαία διαδικασία. Εαν είχε ακολουθηθεί άλλη, τότε η αποκατάσταση των ζημιών θα έπαιρνε ακόμα και τρεις μήνες. Προκειμένου λοιπόν να γίνει η εξόφληση τέτοιων οφειλών, λόγω έκτακτων αναγκών, πρέπει να ακολουθηθεί η δικαστική οδός για συμβιβασμό.