Δήλωση της Μ.Κοτσιφάκη, δημοτικής συμβούλου Ιεράπετρας, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

9:26 μ.μ. - Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021
09:07 μ.μ. - Πέμ, 01/26/2021
Image: Δήλωση της Μ.Κοτσιφάκη, δημοτικής συμβούλου Ιεράπετρας, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Για την μετακίνηση του αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Η Κοτσιφάκη Μαρία, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαΐκής Συσπείρωσης Ιεράπετρας, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας εξαιτίας της μετακίνησης ιατρού-αναισθησιολόγου στο ΓΝΑΝ έκανε την εξής δήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο:

«Οι μετακινήσεις Ιατρών από τα Νοσοκομεία, είναι αποτέλεσμα της υποστελεχωσης, των ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού, προϋπήρχαν της πανδημίας και δεν άλλαξε τίποτα όλο αυτό το διάστημα.

Η Κυβέρνηση σε πρόσφατες ανακοινώσεις δήλωσε ότι θα βαδίσει τον ίδιο δρόμο.Το "νέο ΕΣΥ" της Κυβέρνησης,  η εφαρμογή των DRG (Υγειονομικα πρωτόκολλα ), εμπορευματοποιούν την Υγεία,  θα κλείσουν Δομές, Νοσοκομεία, θα υποβαθμίσουν γενικότερα την Υγεια του Λαού.

Η αποσιώπηση μιας τέτοιας πραγματικότητας και η αξιοποίηση υπαρκτων προβλημάτων για αποπροσανατολισμο, χωρίς να αγγίζουμε την ουσία, είναι κακοπαιγμενο παιχνίδι και επικίνδυνο.

Προειδοποιουμε την 7η ΥΠΕ  να μην πανηγυρίζει υποτιθέμενες λύσεις με μπαλώματα μέσω μετακινήσεων. Τέτοιες λύσεις έχουν κοντά ποδάρια και είναι επικίνδυνες, όσο και αν τις παρουσιάζουν άμεσες κι εφικτες.

Απέναντι μας έχουμε όλους αυτούς που στηρίζουν και υπηρετούν αυτές τις πολιτικές και όχι τον Αγιονοκολιωτη ή το Στειακό,   που και αυτοί δεν θα ' χουν παροχές υγείας. Επομένως,  καμία μετακίνηση από Ιεράπετρα σε Άγιου Νικόλαο ούτε από Άγιο Νικόλαο σε Ιεράπετρα. Προσλήψεις, μονιμοποιησεις, εξοπλισμό και οργάνωση των Νοσοκομείων.»   

 Στην συνέχεια, μετά και την συζήτηση που διεξήχθη στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας, η δημοτική σύμβουλος δήλωσε:

«Δυστυχώς για την υγεία του Λαού επιβεβαιωνόμαστε ότι όχι μόνο θα συνεχιστεί η επίθεση στο δικαίωμα στην Υγεία, αλλά υπάρχουν και πρόθυμοι που βάζουν πλάτη για να υλοποιείται η αντιλαΐκή επίθεση, καλλιεργούν τον αποπροσανατολισμό με σκοπό την εκτόνωση και την ενσωμάτωση της οργής και της αγανάκτησης που συσσωρέυεται στις εργατικές-λαΐκές δυνάμεις.

Όλοι κάνουν λες και προέκυψαν από παρθενογέννεση και η το ότι οι δημοτικές αρχές σε Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο και Σητεία που στηρίχθηκαν και στηρίζονται από τη ΝΔ δεν έχει να κάνει με την τοποθέτηση τους στις σημερινές εξελίξεις.

Οι δημοτικές αρχές της ΝΔ, μαζί με τις διορισμένες διοικήσεις των μονάδων υγείας από την κυβέρνηση της ΝΔ παίζουν ένα απαράδεκτο παιχνίδι αποπροσανατολισμού και εντυπώσεων, μην τυχόν και βγάλει ο κόσμος συμπεράσματα. Συνειδητά επιλέγουν να αποκρύπτουν την επίθεση στην Υγεία με το «νέο ΕΣΥ» της ΝΔ, το ελληνικό σύστημα DRG, που σκοπό έχουν την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας. Οι μετακινήσεις θα μοιάζουν με «πταίσμα» μπροστά σε αυτό που έρχεται το επόμενο διάστημα, που θα κλίνουν μονάδες επείδή δεν προσελκύουν ασθενείς-πελάτες, επειδή δεν αποδίδουν με βάση την λογική κόστους οφέλους.

Για αυτό τα νοσοκομεία του Λασιθίου, ανάμεσα τους και αυτό της Ιεράπετρας είναι διαχρονικά αντιμέτωπα  με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Όλες οι κυβερνήσεις δίνουν η μία στην άλλη τη σκυτάλη του ξηλώματος του δημόσιου συστήματος υγείας με την ταυτόχρονη πολιτική των κινήτρων και ενισχύσεων για την ανάπτυξη της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», με αλλεπάλληλα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών ώστε να διασφαλίζεται η κερδοφορία των επενδυτών Υγείας.

Απαιτούμε:

-Να επανέλθει πλήρως η λειτουργία του ΓΝ Ιεράπετρας, όπως και όλα τα νοσοκομεία  του Λασιθίου και να γίνουν ΑΜΕΣΑ μαζικές προσλήψεις όλων ειδικοτήτων γιατρών, υγειονομικών και λοιπού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία του Λασιθίου, με ειδικά κίνητρα όπου χρειάζεται. Να γίνουν μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων.

-Να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, να δημιουργηθούν νέα.

-Για τις ανάγκες των εμβολιαστικών κέντρων , την παρακολούθηση του πληθυσμού μετά τον εμβολιασμό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να γίνουν προσλήψεις κι όχι μετακινήσεις προσωπικού από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία και ΚΥ.

Τα παραπάνω αιτήματα δεν μπορούν να είναι ξεκομμένα από την ενίσχυση της λαϊκής πάλης για ένα αποκλειστικά κρατικό Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας , καθολικό , σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ένα Σύστημα  Υγείας –Πρόνοιας χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση , που οι υπηρεσίες του στην πράξη θα αποτελούν  κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.»

Ιεράπετρα

1 Ιουλίου 2021