Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση
Την κατηγορηματική τους αντίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση δηλώνουν με επιστολή τους εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ στην Ψυχική Υγεία
Επιστολή εργαζομένων στη ψυχική υγεία για το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση
Οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η ψυχική υγεία είναι ένας ευαίσθητος τομέας που απαιτεί γνώση, εμπειρία, οργάνωση και σταθερότητα, δομές δημόσιες και δωρεάν που φροντίζουν ολόπλευρα τους ψυχικά ασθενείς, που αξιοποιούν την επιστημονική γνώση για να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των ψυχικά πασχόντων σε θεραπεία, αποκατάσταση αλλά και πρόληψη.
Η κυβέρνηση στον αντίποδα όλων των παραπάνω, αντί να ενισχύσει τον τομέα της ψυχικής υγείας με αύξηση των κλινών στις ψυχιατρικές κλινικές (πχ ίδρυση ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου) που υπερχειλίζουν σταθερά από τα ράντζα (πχ Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, που εξυπηρετεί όλη την ανατολική Κρήτη), με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με παροχή κινήτρων για τις δομές που έχουν αποψιλωθεί (πχ η παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ λειτουργεί με 1 μόνο παιδοψυχίατρο με συνεχή εντέλλεσθε, όπως και η ψυχιατρική κλινική των Χανίων με 1 ψυχίατρο) και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, φέρνει ένα νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι που δίνει τη χαριστική βολή στις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
Το νομοσχέδιο καταργεί τα ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης ώστε να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες του ΕΣΥ. Κλείνει τα κέντρα πρόληψης και τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα αφού συγχωνεύει όλους τους φορείς απεξάρτησης με διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, φιλοσοφίας και ιστορίας, σε έναν, που στόχο θα έχει τη μείωση της βλάβης και τη δημιουργία «λειτουργικών χρηστών» και όχι την ολοκληρωμένη επανένταξη στην κοινωνία, μακριά από κάθε εξάρτηση. Για να το πετύχει αυτό προωθεί την κινητικότητα υγειονομικών και ασθενών από την μια δομή στην άλλη σε όλη την χώρα. Διαχωρίζει τις ψυχιατρικές κλινικές και υπηρεσίες από το υπόλοιπο ΕΣΥ σε μια ακόμα αντιεπιστημονική πράξη, ενώ συνενώνει δημόσιες και ιδιωτικές δομές στην ίδια διοικητική υπηρεσία, με κοινό πρόγραμμα εφημεριών, παραπομπών και κατανομή ασθενών! Με το νομοσχέδιο αυτό χαρίζει κρατικό χρήμα σε ιδιώτες, επιχειρηματικά συμφέροντα, ΜΚΟ για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης αντί να ενισχύσει με χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό τις δημόσιες δομές που ήδη υπάρχουν και επιτελούν τεράστιο έργο μέσω της αυτοθυσίας των εργαζομένων σε αυτές.
Οι ασθενείς μας δεν είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, δεν είναι μπαλάκι που πετάγεται από τη μία υπηρεσία στην άλλη, δεν είναι πελάτες προς ξεζούμισμα. Οι ψυχικά πάσχοντες αξίζουν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, πλήρως στελεχωμένες, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και περίθαλψης, ολόπλευρη φροντίδα της υγείας τους από προσωπικό που δεν είναι εξαντλημένο, ελάχιστο αριθμητικά και αλλάζει κάθε 6 μήνες με τη λήξη της κάθε σύμβασης.
Ζητάμε επιτακτικά να μην έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο. Απαιτούμε:
• Ενίσχυση των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης
• Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με παροχή κινήτρων μισθολογικών και επιστημονικών ώστε να μην βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις, για την πλήρη στελέχωση των ψυχιατρικών κλινικών του νησιού, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας αλλά και των κινητών μονάδων, ξενώνων φιλοξενία ψυχικά πασχόντων και κέντρων ημέρας.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
• Άμεση ολοκλήρωση του σχεδίου επέκτασης του χώρου των Οξέων της ψυχιατρικής κλινικής ΠΑΓΝΗ ώστε οι ασθενείς μας να μην στιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους
• Ίδρυση ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες του Λασηθίου.
• Ούτε ένα ευρώ σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και ιδιώτες, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας πρέπει να είναι δημόσιες, δωρεάν και προσβάσιμες σε όλους!