Δεσμεύσεις Πολάκη για στήριξη και ενίσχυση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

9:22 π.μ. - Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023
09:01 π.μ. - Δευ, 23/22/2023
Image: Δεσμεύσεις Πολάκη για στήριξη και ενίσχυση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική της ΝΔ για την υγεία – Τι είπε για τον πρώην αν. Διοικητή του Νοσοκομείου Εμμ. Καλλιονάκη

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Ασκώντας έντονη κριτική στις πολιτικές της Ν.Δ. ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον χώρο της υγείας. Αλλά και για το πως αντιμετώπισαν προηγούμενες διοικήσεις τη διαχείριση του Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Κατά την επίσκεψη του κ. Πολάκη έγινε σύσκεψη στο γραφείου του εκτελών χρέη αναπληρωτή Διοικητή κ. Γιάννη Πετράκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του συλλόγου εργαζομένων αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

hxonews

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πολάκη, ως ΣΥΡΙΖΑ, χρονική περίοδο 2015- 2019 παραλάβαμε τα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια ευρώ και τον φτάσαμε το 2019 στα 9,5 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα τώρα, το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας το παραλάβαμε χωρίς αξονικό τομογράφο και το παραδώσαμε με έτοιμο τον διαγωνισμό προμήθειας. Προσλάβαμε 16 γιατρούς και άλλα 40 άτομα προσωπικό εντός μνημονίων. Στηρίξαμε αυτό το Νοσοκομείο για να συνεχίσει να υπάρχει, να λειτουργεί, να νοσηλεύει και να καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής της Ιεράπετρας και ευρύτερα του Νομού Λασιθίου. Αυτό θα ξανακάνουμε και αύριο μεθαύριο, που θα γίνουμε ξανά κυβέρνηση. Ζήσαμε μια τριετία απαξίωσης του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας. Με έναν ανεκδιήγητο διοικητή, που προσπάθησε ακόμα και την προμήθεια του αξονικού να σταματήσει και μάλιστα δυο φορές. Παραιτήθηκαν πολλοί εργαζόμενοι εξαιτίας του.

Μέσα από τις δηλώσεις για την υγεία και τα Νοσοκομεία, που έχουν κάνει τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και ο Θ. Πλεύρης, για μια σειρά από Νομούς, ανάμεσά τους είναι και ο Νομός Λασιθίου είναι φανερό ότι θέλουν να κλείσουν τα Νοσοκομεία και να τα μετατρέψουν σε Κέντρα Υγείας για να κάνουν οικονομία κλίμακας. Γι’ αυτό δεν τους νοιάζει η ενίσχυση του ΕΣΥ.

Εγώ διατύπωσα με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι εδώ σε αυτήν την περιοχή, όπως και σε άλλες περιοχές, όπου για λόγους ιστορικούς, γεωγραφικούς και πληθυσμιακών συγκεντρώσεων, αναπτύχθηκαν κάποια Νοσοκομεία, εμείς θα τα στηρίξουμε, θα τα ενισχύσουμε και σε υποδομές και σε προσωπικό. Γιατί αποτελεί πολιτική μας επιλογή, και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων αλλά και τώρα, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, που φάνηκε η χρησιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θέλουμε να στηρίξουμε το Δημόσιο Τομέα της Υγείας, να αυξήσουμε πολύ τους μισθούς και τις αμοιβές των Νοσοκομειακών γιατρών και του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, για να μπορέσουμε να ξανά φέρουμε πίσω τα παιδιά μας, γιατί χάνουμε μια γενιά ολόκληρη που φεύγει στο εξωτερικό.

hxonews

Νέων, πολύ καλά σπουδαγμένων που πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων, που στενάζουν από την ακρίβεια, από τις αυξήσεις στη ΔΕΗ και που το κοινωνικό κράτος έχει απαραίτητο συστατικό του το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το οποίο στηρίζεται η ευάλωτη κοινωνία, τόνισε ο κ. Πολάκης.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι, είναι προφανές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Νομό Λασιθίου θέλει ως κεντρικό το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και τα νοσοκομείο της Ιεράπετρας και της Σητείας να μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας. Στο όνομα του εξορθολογισμού, πρακτικά κλείνει δημόσιες δομές υγείας και αφήνει το χώρο ανοικτό στους ιδιώτες. Εδώ στην Ιεράπετρα εκτός από πολύ ισχυρή αγροτική παραγωγή έχετε και τουρισμό. Είναι πολύ ωραίο αν κλείσει το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και να γίνει Κέντρο Υγείας, να έρθει ένα ιδιωτικό «τουριστομάγαζο» Υγείας. Αυτό είναι το σχέδιο τους.

Αναφορικά με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε από τη Ν.Δ. πρόσφατα και καταργεί το ΕΣΥ θα είναι ο πρώτος που θα καταργήσουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση. Δεν γίνεται να βγαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ και να προσφέρουν υπηρεσίες έξω από το Δημόσιο Νοσοκομείο, ούτε να μπαίνουν ιδιώτες γιατροί και να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας μέσα στα Νοσοκομεία. Αυτό θα καταργηθεί μαζί και με άλλους Νόμους. Έχουμε φτιάξει ένα δεκάλογο Νομοσχεδίων που θα καταργήσουμε, όπως είναι εκείνο για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, το Νόμο του ελαστικού ωραρίου εργασίας και της κατάργησης των υπερωριών και πάρα πολλά άλλα νεοφιλελεύθερα που έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση.

Ως ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουμε ότι κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Όλα τα Νοσοκομεία της Κρήτης στηρίχτηκαν από την δική μας κυβέρνηση και σε εξοπλισμούς και σε λοιπές υποδομές και σε προσωπικό και σε επάρκεια υλικών και στο ξεπλήρωμα των χρεών που παραλάβαμε.

hxonews

Το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας όταν παραλάβαμε χρωστούσε 1.136.000 ευρώ. Όταν το αφήσαμε, είχε ταμειακό διαθέσιμο ένα-δυο εκατομμύρια και μετά ήρθε ένας "τύπος" που έκανε τον αναπληρωτή διοικητή και άρχισε να κάνει το μαστροχαλαστή. Ευτυχώς έφυγε, αλλά θα παραλάβουμε πάλι κακομοιριά από ότι βλέπω.

Τέλος και σε σχέση με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) γιατί θεωρούμε ότι είναι από τους βασικούς μοχλούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως και τα κέντρα υγείας αγροτικού και αστικού τύπου, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Πολάκης.

Ο κ. Πολάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιεράπετρα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και στη συνέχεια μίλησε σε ανοικτή Πολιτική Εκδήλωση στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη αναλύοντας τις 6 Εθνικές Προτεραιότητες και τις θέσεις του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.