Δεσμεύτηκαν οι μετοχές του Σάλλα στην Παγκρήτια Τράπεζα

6:26 μ.μ. - Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018
06:07 μ.μ. - Τετ, 11/26/2018
Image: Δεσμεύτηκαν οι μετοχές του Σάλλα στην Παγκρήτια Τράπεζα

Σε δέσμευση των μετοχών του πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, στην Παγκρήτια Τράπεζα προχώρησε η Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων, με επικεφαλής την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη

Αφορμή για τη δέσμευση στάθηκαν οι εκκρεμότητες που έχει ο Μ. Σάλλας με τη Δικαιοσύνη, οι οποίες αφορούν δραστηριότητές του ως επικεφαλής της τράπεζας, για κάποιες μάλιστα από τις οποίες πριν από περίπου ενάμιση χρόνο του είχαν ασκηθεί και ποινικές διώξεις, καθώς φέρεται εταιρείες του να έπαιρναν ακίνητα με δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς την περίοδο που ο ίδιος ήταν πρόεδρός της και τα μεταπωλούσαν στην τράπεζα. 
 
Σύμφωνα με αποκαλύψεις που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας, το 2003, κατά τη διάρκεια της διοίκησης Σάλλα, εταιρείες που φαίνεται να συνδέονται με τον ίδιο και πρόσωπα της οικογένειας του αγόρασαν πέντε ακίνητα, είτε από την ίδια την Πειραιώς είτε με δάνεια από την τράπεζα.
 
Στη συνέχεια, το 2006, ενώ τα δάνεια δεν είχαν εξοφληθεί και η Πειραιώς σχεδίαζε ήδη την επαναγορά των ακινήτων, οι εταιρείες της οικογένειας Σάλλα πούλησαν τα ακίνητα σε στενούς συνεργάτες του Σάλλα στην Πειραιώς (όπως ο Πανταλάκης) και άλλα παρένθετα πρόσωπα, σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αξίας τους.
 
Μέσα σε διάστημα πέντε ημερών από τη μεταφορά του ακινήτου στον παρένθετο, η Πειραιώς αγοράζει το ακίνητο σε πολλαπλάσια τιμή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ουσιαστικά η Πειραιώς εξοφλεί η ίδια το δάνειο που έχει χορηγήσει στις εταιρείες του περιβάλλοντος Σάλλα, μέσω των παρένθετων εταιρειών.
 
Σύμφωνα με άλλο πόρισμα, συμπληρωματικό, τον Αύγουστο του 2016, η Τράπεζα Πειραιώς κατέβαλε στην εταιρεία "ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε", εταιρεία αιολικής ενέργειας, 6 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο δανείου 16 εκατ. ευρώ. Αργότερα, τον ίδιο μήνα, η ΑΙΟΛΙΚΗ μεταβίβασε τα 6 εκατ. σε μια άλλη εταιρεία με την επωνυμία Helios, έναν υπεργολάβο για το αιολικό πάρκο. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2016, η Helios μετέφερε 2,48 εκατομμύρια ευρώ σε μια κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία Deomax. Τρεις μέρες αργότερα, η Deomax μετέφερε το ποσό ως δάνειο στην Copiouso, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να πληρωθεί από την εταιρεία ένα μέρος του δανείου. Δηλαδή, όπως σημειώνει και η έκθεση, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και μέσω μιας αλυσίδας συναλλαγών, ένα δάνειο, το οποίο αρχικά προοριζόταν για την επένδυση σε αιολικό πάρκο, κατέληξε στη χρηματοδότηση της αγοράς αυτών των ακινήτων.
 
Η πλευρά Σάλλα, μέσω των δικηγόρων του, αρνείται κάθε παράβαση και υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί επαναλαμβάνουν λάθος υποθέσεις που έχουν γίνει από τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος περιλαμβάνει ανακρίβειες και λάθη.
 
 
thepressproject.gr