Δερμιτζάκης: Εφιαλτική πρόβλεψη - Μέχρι πότε μπορεί να διαρκέσουν τα μέτρα

10:21 π.μ. - Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020
10:11 π.μ. - Τρί, 03/21/2020
Image: Δερμιτζάκης: Εφιαλτική πρόβλεψη - Μέχρι πότε μπορεί να διαρκέσουν τα μέτρα

«Καμπανάκι» για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το Σάββατο (31/10) προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού

«Καμπανάκι» για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο (31/10) προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, κρούει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής τόνισε ότι προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού και να μην οδηγηθούμε στην ανάγκη ενός γενικευμένου lockdown τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να έχουν διάρκεια 3 με 4 μήνες.

Ειδικότερα, όσον αφορά την διάρκεια των μέτρων, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αρθούν συνολικά. «Πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον έως το τέλος Φλεβάρη αλλά με αυξομειώσεις. Τα σημαντικότερα μέτρα που θα πρέπει να διατηρηθούν είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο περιορισμός στις μετακινήσεις και ο αυστηρός έλεγχος στην εστίαση προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις όταν ανοίξει ξανά», υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Και πρόσθεσε: «η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αναμένεται να πιέσει το σύστημα υγείας. Ακόμα δεν έχουμε δει την πίεση αυτή. Τα κρούσματα που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες θα αφήσουν το αποτύπωμά τους (σε νοσηλευόμενους και διασωλήνωμένους) το επόμενο διάστημα.

Ο νέος χάρτης της Ελλάδας - Ολα τα μέτρα στις τρεις ζώνες

Σε τρεις ζώνες κορονοϊού χωρίζεται, πλέον, ο χάρτης όλης της χώρας αφού Θεσσαλονίκη και Σέρρες μπαίνουν σε lockdown λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού ενώ η Μαγνησία περνά από την ζώνη επιτήρησης στη ζώνη αυξημένου κινδύνου.

Έτσι πλέον εκτός από τη ζώνη επιτήρησης (πορτοκαλί), στην οποία εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο», τη ζώνη αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, δημιουργείται και η γκρι ζώνη, όπου από το πρωί της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου, εντάσσονται τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και οι Σέρρες.

Τι αλλάζει σε κάθε ζώνη λόγω κορονοϊού

Μέτρα για όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως επιπέδου ασφάλειας:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.

Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.

Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ.

Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.

Απαγόρευση συναθροίσεων

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ' οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.

Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Στη γκρι ζώνη (lockdown) η μετακίνηση των πολιτών θα γίνεται με SMS ενώ από τις 21:00 έως τις 05:00 η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Επίσης απαγορεύονται οι μετακινήσεις από το γκρι νομό και προς αυτόν.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.