Δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση για σχολή στην Ιεράπετρα

10:32 π.μ. - Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019
10:02 π.μ. - Τρί, 19/32/2019
Image: Δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση για σχολή στην Ιεράπετρα

Δηλώσεις Εμμ.Θραψανιώτη, Χρύσας Χατζημαρκάκη και Γ. Προϊστάκη μετά τη συνάντηση στην Περιφέρεια

Συζήτηση για τις πανεπιστημιακές σχολές στο νομό Λασιθίου στο πλαίσιο της πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ Κρήτης έγινε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλης Θραψανιώτης. Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι από την πλευρά τους έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για  τις σχολές στο Νομό Λασιθίου και θεωρούν ότι ο νομός Λασιθίου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ισόρροπα. Έγιναν δυο συναντήσεις, στην αντιπεριφέρεια και την περιφέρεια και όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση είναι να έρθει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο και στη συνέχεια να γίνει συνάντηση του Περιφερειάρχη μαζί με φορείς με τον Υπουργό Παιδείας και εάν χρειαστεί και με τον πρωθυπουργό. Η πρόταση της επιτροπής  δε μας καλύπτει, μένει να δούμε τη συνάντηση με τον Υπουργό, τόνισε ο κ. Θραψανιώτης.
 
Ακούστε εδώ τις δηλώσεις του κ. Θραψανιώτη:



 
Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και η αντιδήμαρχος κα Χρύσα Χατζημαρκάκη. Η οποία ανάμεσα στα άλλα και ερωτηθείς σχετικά απάντησε στα σχόλια γιατί η Ιεράπετρα εκπροσωπήθηκε μόνο από την ίδια ( χωρίς να σημαίνει ότι δεν την εκπροσώπησε επάξια) ενώ ο Δήμαρχος απουσίαζε από μια τέτοια συνάντηση όταν η Ιεράπετρα θίγεται περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους. Αλλά και γιατί δε κλήθηκαν να παραβρεθούν επικεφαλής παρατάξεων ή εκπρόσωποι φορέων όταν στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αγίου Νικολάου, ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Λασιθίου κ.α. Η κα Χρύσα Χατζημαρκάκη μιλώντας τον Ηχώ 99,8 ανέφερε καταρχάς ότι δεν αποφασίζει ο Περιφερειάρχης για το που θα χωροθετηθούν και θα λειτουργήσουν σχολές. Η συνάντηση στην περιφέρεια είχε περισσότερο οργανωτικό  χαρακτήρα για να προγραμματιστούν επόμενες κινήσεις. Από την πλευρά μου, μετέφερα τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των πάγιων αιτημάτων μας. Στις θέσεις της Ιεράπετρας αναφέρθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Γουλιδάκης. Ο κ. Αρναουτάκης είναι ενήμερος για την ανάπτυξη σχολών στο Λασίθι και τι προβλέπει το πόρισμα.  Θα γίνει δε συζήτηση και στο περιφερειακό συμβούλιο. Το θέμα όμως είναι πολιτικό και καθοριστική είναι η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας. Μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό και εάν και εφόσον οι απαντήσεις δεν ικανοποιήσουν θα αποφασίσουμε ως Ιεράπετρα τις επόμενες κινήσεις, τόνισε η κα Χατζημαρκάκη σημειώνοντας ότι μέρα με τη μέρα ενδεχομένως και σήμερα να οριστεί από το Υπουργείο η ημερομηνία συνάντησης. Καταλήγοντας σημείωσε πως ο Βουλευτής κ. Θραψανιώτης  μιλά για ισόρροπη ανάπτυξη του νομού Λασιθίου σε σχέση με τους άλλους νομούς του νησιού και όχι σε σχέση με τις πόλεις του νόμου. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Χατζημαρκάκη:




Τις εξελίξεις στο θέμα της χωροθέτησης σχολών στο Λασίθι όπως προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής Γαβρόγλου, σχολιάζει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΄΄ Δημιουργική Συνεργασία ΄΄ κ. Γιώργος Προϊστάκης. Κάνει λόγο για κινήσεις που δεν έγιναν όταν έπρεπε αλλά και για το ότι η Ιεράπετρα στη συνεδρίαση της περιφέρειας αλλά  και σε παλαιότερες ανάλογες συναντήσεις εκπροσωπείται, επάξια μεν, από την  αντιδήμαρχο κα Χρύσα Χατζημαρκάκη ωστόσο όμως ο Δήμαρχος δεν είναι παρών. Εάν ισχύει ότι παλεύουμε για το Λασίθι πρέπει αυτό να γίνει και πράξη. Η αναγκαιότητα του Δημάρχου ήταν άλλες εργασίες και να απουσιάζει από τη συνάντηση; Επιπλέον ο  Δήμαρχος τελευταία μιλά απαξιωτικά για τον πρόεδρο του ΤΕΙ  Κρήτης. Η Διοίκηση του ΤΕΙ διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό, τη διοίκηση, το προσωπικό. Οι πανεπιστημιακοί έχουν κάποια δίκια γιατί και προϋπολογισμό επαρκή δεν έχουν και δεν υπάρχει επάρκεια και σε καθηγητές. Ως Ιεράπετρα δεν έχουμε και τις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις. Σε  σχέση με άλλες περιοχές δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Εάν η κυβέρνηση πιεστεί και δώσει και προϋπολογισμό και καθηγητές και βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις με τη βοήθεια και του δήμου τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Πρέπει όμως να αντιμετωπίζουμε  τις συναντήσεις με σοβαρότητα και το κύρος που τους αρμόζει. Ακόμη, να  συναντηθούμε με πανεπιστημιακούς να τους συμβουλευτούμε. Ένα άλλο από τα  θέματα που προκύπτουν πχ είναι εάν μπορούμε να φιλοξενήσουμε φοιτητές οικονομικά αδύναμους. Έχουμε  έρθει σε επαφή πχ με ξενοδόχους , να έχουμε να αντιπροτείνουμε κάτι  για αυτό; Να  έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση γενικά όσον αφορά στη διεκδίκηση  σχολής. Ανάπτυξη δεν είναι να τα συγκεντρώνεις όλα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά που έχουν κορεστεί. Ολοκληρωμένα και με επιχειρήματα να διεκδικήσουμε τόνισε ο κ. Προϊστάκης. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Προϊστάκη:



 
Για το ίδιο θέμα επανατοποθετήθηκαν  η κ. Χατζημαρκάκη και ο κ. Προϊστάκης. Ενώ  σε έντονους τόνους έγινε αναφορά και στον πρώην ΧΑΔΑ της Ιεράπετρας.