"Δεν είναι θέμα ευαισθησίας αλλά γραφειοκρατίας" -Η απάντηση της παράταξης Καλαντζάκη στο Γ. Ροβυθάκη για την δημιουργία μουσείου στην Ιεράπετρα

4:57 μ.μ. - Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023
04:04 μ.μ. - Τετ, 26/57/2023
Image: "Δεν είναι θέμα ευαισθησίας αλλά γραφειοκρατίας" -Η απάντηση της παράταξης Καλαντζάκη στο Γ. Ροβυθάκη για την δημιουργία μουσείου στην Ιεράπετρα

Αναλυτικά η απάντηση:

Ως Δημοτική Παράταξη «Ιεράπετρα Νέα Πορεία» απαντώντας στη συνέντευξη του κ. Ροβυθάκη σχετικά με δήθεν έλλειψή ευαισθησίας της παρούσας Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τη λειτουργία αρχαιολογικού Μουσείου στον Δήμο της Ιεράπετρας και για την ορθή ενημέρωση των συμπολιτών μας, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Επικεφαλής μας Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε έθεσε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη συντήρηση και την ανάδειξη των μνημείων του τόπου μας υλοποιώντας μεγάλα έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η παρούσα Δημοτική Αρχή για όσους δεν το γνωρίζουν προχώρησε:

  1. στην ίδρυση Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων για πρώτη φορά στα χρονικά στον Δήμο Ιεράπετρας στην οποία και ύστερα από πρότασή μας έγινε Πρόεδρος ο κ. Ροβυθάκης.
  2. Στην επικαιροποίηση των μελετών για τη συντήρηση του Φρουρίου Καλέ. Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη χρηματοδότηση ποσού άνω των 900.000€  για την αναστύλωσή του, αποσοβώντας τον κίνδυνο να χαθεί το Φρούριο λόγω της μεγάλης διάβρωσης που είχε υποστεί.
  3. στην πλήρη επισκευή και συντήρηση της οικίας του Ναπολέοντα με παράλληλη τοποθέτηση εποπτικού και ενημερωτικού υλικού, προϋπολογισμού άνω των 100.000€ 
  4. σε εκτεταμένες εργασίες επισκευής, συντήρησης, ελαιοχρωματισμού, οικοδομικές εργασίες κ.α. στο κτίριο της αρχαιολογικής συλλογής της Ιεράπετρας, προϋπολογισμού άνω των 150.000€.
  5. Παράλληλα, με ιδίους πόρους συνεχίζουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια της αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λασιθίου στις ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποιεί στο αρχαίο θέατρο Ιεράπετρας, αλλά και σε πολλά ακόμα σημεία του Δήμου Ιεράπετρας με σκοπό την ανάδειξη ευρημάτων και μνημείων.

Από όλα τα παραπάνω, νομίζουμε, ότι μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς αν η  δημοτική μας αρχή διακρίνεται ή όχι από ευαισθησία σχετικά με την ανάδειξη και την προστασία των μνημείων της Ιεράπετρας.

Κύριε Ροβυθάκη, γνωρίζουμε πολύ καλά το ειλικρινές ενδιαφέρον σας για τη δημιουργία Μουσείου στον Δήμο μας και τη μεγάλη σημασία που δίνετε στην ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου. Δυστυχώς, όμως, η καλή σας πρόθεση  δεν ταυτίζεται με τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Για να υπάρξει χρηματοδότηση οποιουδήποτε έργου πρέπει να προηγηθεί η ύπαρξη σχετικής μελέτης. Οι υποσχέσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Μελέτη για τη δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου στον Δήμο μας δεν υπάρχει και αυτό διότι απαιτείται η ύπαρξη ιδιόκτητου δημοτικού ακινήτου δεκάδων στρεμμάτων. Επίσης, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί στην περιοχή Βιγλιά το Μουσείο σύμφωνα και με την πρόταση που εσείς στηρίζετε, το Υπουργείο είναι αρνητικό διότι προηγούνται οι ανασκαφές που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί και μετά, αν εγκριθεί από το Υπουργείο, η κατασκευή του Μουσείου. Πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθείτε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο τα φαντάζεστε.

 Σε κάθε περίπτωση  εμείς ως Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του νομού και με το Υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζουμε την προσπάθεια εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου στον οποίο θα μπορέσουμε να αναγείρουμε ένα αρχαιολογικό Μουσείο, διότι ο Δήμος Ιεράπετρας διαθέτει μια πλούσια ιστορία που το κοινό αξίζει να γνωρίζει και να βρίσκεται σε περίοπτη θέση και σε αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες και εσάς, αλλά και όλους τους Γεραπετρίτες και όλες τις Γεραπετρίτισσες.

Ιεράπετρα  Νέα  Πορεία