“Δεν είναι για επικοινωνία η εξωτερική πολιτική κ.Μητσοτάκη” είπε ο Τσίπρας που προστάτευσε τις ΕΔ
“Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα δεν είναι για επικοινωνία κ.Μητσοτάκη” είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας
“Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα δεν είναι για επικοινωνία κ.Μητσοτάκη” είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της δείχνει “αδύναμη να διασφαλίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.
Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζοντας με έμφαση ότι “πάντα εκτελούσαν και εκτελούν με επαγγελματισμό , αυταπάρνηση και ψυχραιμία το καθήκον τους”. Η αναφορά Τσίπρα εκλαμβάνεται ως προστασία στις ΕΔ, καθώς πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για τις αντιδράσεις της χώρας ανήκουν στους πολιτικούς και στην κυβέρνηση. Σαφές το μήνυμα.
Ο κ.Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον Μητσοτάκη, θυμίζοντας του τι στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών, χάρη στην οποία , όπως είπε “τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας τον ελέγχει σήμερα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία κι όχι η τουρκική”. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ακολουθεί πολιτική “σημαίας ευκαιρίας” στα εθνικά μας θέματα.
“Φορέσατε χλαμύδες στα ρηχά των Πρεσπών και τώρα φοράτε πιτζάμες στα βαθιά του Αιγαίου”, είπε.
Αποδόμησε την ανακοίνωση του για επέκταση των χωρικών υδάτων με όσα είχε δηλώσει στην Βουλή πριν μερικούς μήνες ο κ.Γ.Κουμουτσάκος , ο οποίος καλούσε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρήσει σε “τμηματική επέκταση στο Ιόνιο”.
“Όπως και με τις Πρέσπες έτσι και τώρα κάνετε μία ακόμη κυβίστηση”, είπε ο κ.Τσίπρας.
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, επισημαίνοντας τα μεγάλα προβλήματα που φαίνεται ότι προκαλεί για την περιοχή πέρα του 28ου μεσημβρινού. Θανάσιμους κινδύνους για το Καστελόριζο αλλά και για την Κύπρο.
Κάλεσε τον κ.Μητσοτάκη να μιλήσει επιτέλους ειλικρινά και να πει τι ακρβώς σκέφτεται για τα εθνικά θέματα. “Αν θέλετε πραγματικά εθνική συνεννόηση όπως λέτε, γιατί δεν συγκαλείται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ,για να καταγραφούν όλες οι απόψεις”, ρώτησε τον κ.Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για «εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με εντάσεις στην περιοχή, κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τις συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, ενώ περιέγραψε δύο στόχους που θα έπρεπε να έχει μια «συγκροτημένη εθνική στρατηγική».
«Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική αξιοποιώντας την στήριξη που της παρέχει ο διεθνής παράγοντας, που τις παρέχουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, αξιοποιώντας τις αδυναμίες της ΕΕ, μια γείτονα που θέλει να παίξει ρόλο περιφερειακής δύναμης, να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, με έναν ηγέτη, ο οποίος ιδίως μετά το 2016 βρίσκεται σε μία άλλη σφαίρα, θεωρεί τον εαυτό του παγκόσμιο αρχηγό του ισλαμικού κινήματος και δεν διστάζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του και τη συμπεριφορά του», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «απέναντι σε αυτήν την Τουρκία, απέναντι στην προφανή επιθετική αλλά σαφή στρατηγική», «οφείλουμε προφανώς να είμαστε ενωμένοι». «Αλλά δεν αρκεί αυτό. Δεν αρκούν λόγοι ενότητας. Απαιτείται και μία σαφής εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού που προηγήθηκε, σχολίασε ότι έλπιζε πως «έστω τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές», να διακρίνει «τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι σ’ ένα γείτονα που κλιμακώνει μια επιθετική στρατηγική», αλλά τελικά «δεν το εισέπραξε».
«Είναι υποχρέωση και καθήκον της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας στα εθνικά θέματα», τόνισε.
«Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους», συνέχισε και διευκρίνισε:
«Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας» και «δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη, αν χρειαστεί αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν».
militaire.gr