ΔΕΗ: Έρχονται αλλαγές στον διακανονισμό χρεών - Τιτλοποιούνται απλήρωτοι λογαριασμοί 60 ημερών

3:14 μ.μ. - Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019
03:12 μ.μ. - Δευ, 09/14/2019
Image: ΔΕΗ: Έρχονται αλλαγές στον διακανονισμό χρεών - Τιτλοποιούνται απλήρωτοι λογαριασμοί 60 ημερών

Στο «μικροσκόπιο» βάζει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ τους διακανονισμούς που ισχύουν αυτή την στιγμή για χρέη από απλήρωτους λογαριασμούς και εξετάζει ριζικές αλλαγές στους όρους της ρύθμισης οφειλών των καταναλωτών της

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης φέρεται ήδη να εξετάζει την αλλαγή των όρων διακανονισμού χρεών από απλήρωτους λογαριασμούς.
 
Όπως εκτιμά η νέα Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης οι απλήρωτοι λογαριασμοί αποτελούν μια η μεγάλη δεξαμενή ύψους 2,7 δισ. ευρώ που θα βελτιώσει την ρευστότητα της εταιρείας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες απο την ΔΕΗ υπάρχει η εκτίμηση ότι οι διακανονισμοί που εφαρμόζονται – εξατομικευμένοι ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη αλλά με υψηλό ποσοστό προκαταβολής – θα μπορούσαν να φέρουν ακόμη περισσότερα αποτελέσματα, ενώ προβληματισμός επικρατεί και αναφορικά με τη στάση οφειλετών, οι οποίοι εγκαταλείπουν τους διακανονισμούς.
 
Η ΔΕΗ ήδη προχωρά τις διαδικασίες της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με το πρώτο πακέτο να βγαίνει σε διαγωνισμό μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Πρόκειται για απλήρωτους λογαριασμούς χρονικής διάρκειας 60 ημερών, οι οποίοι με τη μορφή της τιτλοποίησης θα δοθούν ως εγγύηση σε funds προκειμένου εκείνα με τη σειρά τους να δανείσουν στη δημόσια εταιρεία.
 
Τέλος, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, η ΔΕΗ αναμένει και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πληρωμή αναδρομικών ποσών από Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρείχε η εταιρεία πριν από το 2011 και την κατάργηση των ΝΟΜΕ προκειμένου να αντλήσει νέα έσοδα και να εξοικονομήσει δαπάνες.
 
dikaiologitika.gr