Την ίδια στιγμή νέα δοκιμασία περιμένει τη δημόσια εταιρεία, καθώς προκηρύχθηκε ξανά ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, που καλεί μέχρι την Παρασκευή 15 Μαρτίου τους επενδυτές της προηγούμενης διαδικασίας αλλά και νέους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη διεκδίκησή τους.
Αποκαλυπτικές του μεγέθους του προβλήματος της ρευστότητας ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, Μανόλη Παναγιωτάκη, αναφορικά με τον τρόπο αποπληρωμής του ομολόγου που λήγει στο τέλος του Απριλίου. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, ρωτήθηκε πώς η εταιρεία θα καλύψει τη λήξη του υπολοίπου των 350 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, τα 200 εκατ. ευρώ θα τα αναζητήσει από γραμμή χρηματοδότησης που έχει η εταιρεία μέσω των τραπεζών, ενώ για τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ προσδοκά σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με την οποία η ΔΕΗ θα πληρωθεί με 550 εκατ. ευρώ έναντι της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Δημοσίου.
Από πέρυσι έχει ψηφιστεί η δυνατότητα το Δημόσιο να προπληρώνει το σύνολο της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος ώστε με τον τρόπο αυτό να πετυχαίνει έκπτωση. Ο κ. Παναγιωτάκης συμπλήρωσε πως αν η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών είχε βγει πιο νωρίς θα μπορούσε η εταιρεία να αγοράσει δικαιώματα ρύπων σε προνομιακή τιμή (18 με 19 ευρώ τον τόνο) ώστε να προλάβει ενδεχόμενη άνοδό τους στα επίπεδα των 25 ευρώ τον τόνο.
Αν και ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για την επιχείρηση» εντούτοις το γεγονός πως μία εταιρεία δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη συγκυρία για να περιορίσει μία από τις κοστοβόρες δαπάνες της, φανερώνει το πόσο περιορισμένα είναι τα όρια των διαθεσίμων της.
Στο μεταξύ το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η ΔΕΗ δημοσίευσε τη δημόσια πρόσκληση για τον νέο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, με την οποία καλεί επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τη15η Μαρτίου, ενώ η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται περί τις 8 Μαΐου.
cnn.gr