ΔΕΘ 2022: Το «καλάθι» των μέτρων - Ενισχύσεις έναντι της ακρίβειας

11:14 π.μ. - Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022
11:08 π.μ. - Δευ, 22/14/2022
Image: ΔΕΘ 2022: Το «καλάθι» των μέτρων - Ενισχύσεις έναντι της ακρίβειας

Αύξηση συντάξεων, κατώτατου μισθού, νέα επιταγή ακρίβειας και παρέμβαση στα ακίνητα για νέους, φαίνεται πως θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» οι αυξήσεις στις συντάξεις και στον κατώτατο μισθό, καθώς επίσης και η «επιταγή ακρίβειας» φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν στο φετινό πακέτο της ΔΕΘ, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ επιπλέον στήριξη εξετάζεται να δοθεί στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με δηλώσεις του έχει προαναγγείλει ότι «ο πρωθυπουργός θα είναι απολύτως έτοιμος τον Σεπτέμβριο με κοστολογημένα μέτρα».

Να σημειωθεί ότι από τον Γενάρη του 2023 καταργείται και η εισφορά αλληλεγγύης, ένα μέτρο που θα φέρει σημαντικά οφέλη για τους εργαζόμενους.

Στη ΔΕΘ αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τι θα γίνει με το τέλος επιτηδεύματος, με το «κούρεμα» να θεωρείται βέβαιο. Συγκεκριμένα, ανάλογα με την πορεία των εσόδων, θα κριθεί αν θα καταργηθεί ή αν θα μειωθεί έως και κατά 50%.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημοποιήσει το σενάριο για αύξηση των συντάξεων το 2023, μετά από «πάγωμα» 12 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για αυξήσεις συντάξεων της τάξεως του 5% με 5,5%, ο καλπασμός του πληθωρισμού φαίνεται να ανεβάζει το ποσοστό στο 6% με 6,5%, γεγονός που σημαίνει αύξηση έως 65 ευρώ για σύνταξη 1.000 ευρώ. Πραγματικές αυξήσεις αναμένεται να δουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι με μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά. Επιπλέον, 250.0000 εκτιμάται ότι είναι οι συνταξιούχοι που θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά και θα πάρουν μικρές αυξήσεις.

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι ειλημμένη η απόφαση να επισπευσθούν οι διαδικασίες αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε οι νέες αυξήσεις να δοθούν, ει δυνατόν, μέσα στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2023.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης-πληθωρισμού επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 752 ευρώ. Ανοικτό παραμένει το εάν θα γίνει και το τελευταίο βήμα ως προς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη, με τη νέα μείωση των εισφορών στις επικουρικές, που “τρέχει” από την αρχή του καλοκαιριού, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες κι απομένουν μόλις 0,6 μονάδες. Ωφελημένοι από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι και οι άνεργοι, οι οποίοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα δουν την επιδότησή τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ, κι αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

Νέα «επιταγή ακρίβειας»

Ένα επιπλέον μέτρο είναι η νέα “επιταγή ακρίβειας”. Μάλιστα, θα κοστίσει 300 εκατ. ευρώ και δε θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Θα δοθεί προς το τέλος του χρόνου και θα είναι βασικό μέτρο για τη στήριξη των εισοδημάτων του 2022, πέραν της πιθανής επανάληψης του fuel pass για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, πάντως, το οικονομικό επιτελείο θέλει να τραβήξει «κόκκινη γραμμή» στα αναδρομικά, περιοριζόμενη στην αποζημίωση όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και όχι όλων.

Ακίνητα

Ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος μίλησε σχετικά με την αύξηση της προσφοράς ακινήτων, που θα επιφέρει και τη μείωση των τιμών, και προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων, σε φθηνότερα ακίνητα», προϊδέασε μάλιστα.

Από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για τη φθηνότερη στέγη φαίνεται πως απορρίφθηκε - τουλάχιστον για την παρούσα φάση - η πρόταση για επιδότηση/χρηματοδότηση δανείων, με το επιχείρημα ότι ήδη προβλέπεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ

Δάνεια έως 25.000 ευρώ άτοκα, αλλά και επιδότηση των επιτοκίων για αγορά κατοικίας σκέφτεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κατά τη φετινή του επίσκεψη στη ΔΕΘ.

Σε δύο φάσεις “σπάει” το σχέδιο της κυβέρνηση, προκειμένου να κάνει ευκολότερη την εύρεση στέγης σε ευάλωτες οικογένειες. Είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση, είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος - και το δάνειο θα έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη. Δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι έως 29 ετών, καθώς και νέα ζευγάρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια.

Σχετικά με την ενεργειακή ακρίβεια

Στη ΔΕΘ, ωστόσο, θα αποτυπωθεί το σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Το οικονομικό επιτελείο ήδη γνωρίζει ότι το κόστος θέρμανσης φέτος αναμένεται να είναι πολύ υψηλό, καθώς σε όλες τις εναλλακτικές πηγές καταγράφονται μεγάλες μεταβολές. Εκτός από την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, το “καλάθι” των μέτρων στήριξης αναμένεται να περιλαμβάνει την επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

neakriti.gr