Δασκαλάκης: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών

11:28 π.μ. - Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024
11:07 π.μ. - Τρί, 16/28/2024
Image: Δασκαλάκης: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών

Τι είπε ο Ν. Δασκαλάκης, πρόεδρος ΕΑΣ Ιεράπετρας, στον Ηχώ 99,8, για την διαδικασία δήλωσης ΟΣΔΕ και την πιθανή ημερομηνία καταβολής της βασικής ενίσχυσης

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Δασκαλάκης, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ και η διαδικασία προχωράει κανονικά. Η ΕΑΣ σε συνεργασία με την «Άροση» μπορεί να πραγματοποιήσει την δήλωση με την επάρκεια που χρειάζεται προκειμένου οι παραγωγοί να λάβουν τα μέγιστα. Η διαδικασία υποβολής της δήλωσης είναι αρκετά απλή καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι οι κωδικοί taxisnet. Με τους κωδικούς γίνεται συμπλήρωση και οριστικοποίηση της αίτησης. Αν και αυτή η καθυστέρηση δημιούργησε πολλά προβλήματα και ανησυχίες στους παραγωγούς, ο κ. Δασκαλάκης πιστεύει ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά και δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για τις πληρωμές των παραγωγών. Για την βασική ενίσχυση και τα οικολογικά σχήματα, η ΕΑΣ σε συνεργασία με την «Άροση» έχει εγκαταστήσει συγκεκριμένη εφαρμογή και όσοι παραγωγοί δικαιούνται κάτι από τα παραπάνω μπορούν να κάνουν αυτόματα την διαδικασία. Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία λήξης των δηλώσεων, ωστόσο ο κ. Δασκαλάκης θεωρεί ότι οι παραγωγοί που θέλουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα, όπως αυτό των νέων αγροτών, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή της δήλωσης. Η ΕΑΣ είναι προετοιμασμένη ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς. Η πρώτη πληρωμή του μεγαλύτερου ποσοστού της βασικής ενίσχυσης θα γίνει το αργότερο τον Οκτώβρη, είπε ο κ. Δασκαλάκης.

Κλείνοντας, ο κ. Δασκαλάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος κατά την γνώμη του χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση και επαρκή στελέχωση. Είναι ένας οργανισμός ο οποίος διαχειρίζεται ένα τεράστιο ποσό χρημάτων από Ευρωπαϊκά κονδύλια και ιδιαίτερα πέρυσι παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα με τις πληρωμές.