Δασικοί Χάρτες: Οι αεροφωτογραφίες του 1945 - 1960 επικυρώνουν την χρήση γης
Νομοθετική παρέμβαση, με την οποία «επιλύεται το ζήτημα της χρόνιας αμφισβήτησης
Το Δημόσιο δεν προβάλλει πλέον δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που είχαν αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή του 1960 ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν σήμερα, παρά μόνο αν το ίδιο έχει τίτλους ιδιοκτησίας.
Η παραπάνω πρόβλεψη ψηφίστηκε από τη Βουλή -μαζί με άλλες που απελευθερώνουν τα αποκαλούμενα δασικά- μετά από εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους δασωθέντες αγρούς. Η νομοθετική ρύθμιση για τους δασωθέντες αγρούς περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου.
Για νομοθετική παρέμβαση, με την οποία «επιλύεται το ζήτημα της χρόνιας αμφισβήτησης από το Δημόσιο της κυριότητας των δασωθέντων αγρών, που αποτελούν εκτάσεις αγροτικού χαρακτήρα που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψής τους σε δύσκολες ιστορικές συνθήκες, αλλά και της σημερινής η μελλοντικής αξιοποίησης τους», έκανε λόγο το υπουργείο.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης εξήγησε πως σε ότι αφορά τα θέματα κυριότητας του δημοσίου που αλλάζουν, είναι μια απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ασφαλώς αντιμετωπίζουμε τις πρώτες ανακοινώσεις με επιφύλαξη. Προφανώς, βλέπουμε ότι κινείται προς τη θετική κατεύθυνση η αλλαγή που αφορά το Δημόσιο. Ωστόσο οι προβλέψεις που κάνει στη συνέχεια, αφήνουν ερωτηματικά. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε και το ΦεΚ τι ακριβώς θα προβλέπει και να αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα», δηλώνει ο κ. Ταβερναράκης.
Για την αξιοποίηση
Να σημειωθεί πως οι προβλέψεις, αφήνουν ανοικτή την αξιοποίηση των πρώην- πλέον- δασικών εκτάσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρει: Εάν το γεωτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής στο παρελθόν αλλά σήμερα είναι δάσος και έως 30 στρέμματα, θα επιτρέπεται μόνο η χρήση του για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω αλλαγής χρήσης. «Για παράδειγμα στη συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι λογικό να αναρωτηθεί κάποιος: Μετά τα 30 στρέμματα τί ακριβώς συμβαίνει; Γιατί εμείς γνωρίζουμε πως υπάρχουν ιδιοκτησίες με πολλά περισσότερα στρέμματα. Δεν θα υπάρχουν προβλέψεις για αυτές; Άρα, έχει σημασία η πλήρης και σαφής εικόνα που θα μας δώσει ολόκληρο το κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης», εξηγεί ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Επίσης, με βάση τις νέες προβλέψεις, εάν το γεωτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής το 1945 ή το 1960 και σήμερα θεωρείται δασική έκταση δεν υπάγεται πλέον στην δασική νομοθεσία και επιτρέπονται όλες οι χρήσεις. Προϋπόθεση είναι να αποδειχθεί η κυριότητα ή ο νομικός δεσμός του ιδιοκτήτη με το ακίνητο, κάτι που δεν γίνεται απαραίτητα μόνο με τίτλους, αλλά και με οποιοδήποτε θεσμικά προβλεπόμενο αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο πιθανολογείται ο νομικός δεσμός με το ακίνητο. Ο χαρακτηρισμός της έκτασης (δάσος ή δασική) διενεργείται, εφ’ όσον δεν υπάρχει δασολόγιο, αλλά υπάρχει αναρτημένος δασικός χάρτης, από την Επιτροπή Δασολογίου Περιφερειακής Ενότητας, ακόμα και αν η συγκεκριμένη έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.
Οι εκτάσεις, που έχουν χαρακτηριστεί ως δασωθέντες αγροί σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζονται σε 6,9 εκατ. στρέμματα. Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι «με την επίλυση του ζητήματος των δασωθέντων αγρών, παρέχονται κίνητρα για την επιστροφή του πληθυσμού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Η επιστροφή του πληθυσμού στις περιοχές αυτές θα συμβάλλει τόσο στην αγροτική ανάπτυξη, όσο και στην καλύτερη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, με τον καθαρισμό των αγρών αυτών».
Άλλες διατάξεις
Στο νόμο εντάσσονται και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη χορήγηση παράτασης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και στον καθορισμό όρων, περιορισμών δόμησης και χρήσεων γης σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. «Ακόμα κι αυτά τα ζητήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά και μόλις θα έχουμε στα χέρια τις επίσημες αλλαγές, όπως καταγράφονται, θα τις μελετήσουμε και θα έχουμε ολοκληρωμένη άποψη να παρουσιάσουμε. Υπενθυμίζω μόνο πως ως Τεχνικό Επιμελητήριο έχουμε καταθέσει εγκαίρως προτάσεις», τονίζει ο Γιώργος Ταβερναράκης.
Πηγή: Anatolh.com