Δασικοί χάρτες: Ο φοροεισπρακτικός αποχαρακτηρισμός οδηγεί σε αλλαγή χεριών της γης

12:13 μ.μ. - Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021
12:02 μ.μ. - Παρ, 05/13/2021
Image: Δασικοί χάρτες: Ο φοροεισπρακτικός αποχαρακτηρισμός οδηγεί σε αλλαγή χεριών της γης

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Α. Στεφανάκης στον Ηχώ 99,8

Σοβαρά τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και στο Λασίθι. Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης κ. Α. Στεφανάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας καταρχάς ότι είναι σημαντικό επιτέλους η χώρα μας να αποκτήσει δασολόγιο και κτηματολόγιο. Θα πρέπει όμως να πάμε σε μια ορθολογική εφαρμογή των δασικών χαρτών έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν ιδιοκτησίες γιατί πράγματι δεν θα αποφύγουμε προβλήματα. Θα επιλυθούν όμως και κάποια ζητήματα όπως είναι η αξία των ιδιοκτησιών γιατί για παράδειγμα το real estate είχε δημιουργήσει άλλες συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος ιδιοκτήτης διαφωνεί με τους δασικούς χάρτες σε ότι αφορά την περιουσία του θα πρέπει να προβεί έγκαιρα σε ένσταση. Η ένσταση δεν είναι μια εύκολη διαδικασία για αυτό θα πρέπει να γίνει σωστά και τεκμηριωμένα απευθυνόμενος ο ιδιοκτήτης σε ειδικούς, πχ μηχανικούς, δασολόγους, γεωπόνους όπου κατά περίπτωση απαιτείται. Η ένσταση μπορεί να είναι και κοστοβόρα. Ένας κτηνοτρόφος πχ με 300 στρέμματα βοσκότοπο θα χρειαστεί να πληρώσει ως και 4.000 ευρώ για να κάνει ένσταση. Αντιλαμβάνεται κανείς την επιβάρυνση εάν σκεφτεί ότι το κιλό το γάλα πωλείται περίπου 0,70 – 0,80 λεπτά, είπε ο κ. Στεφανάκης. Επισημαίνοντας ότι ακριβώς επειδή το κόστος των ενστάσεων είναι μεγάλο πολλοί μπορούν εύλογα να σκεφτούν ότι η δημόσια διοίκηση ήρθε για να εισπράξει και όχι να εφαρμόσει χάρτες και μάλιστα μέσα σε αυτή τη λαίλαπα που ζούμε.

Πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο ζήτημα που θα βρει η Κρήτη μπροστά της είναι ότι δεν υπάρχουν ισχυροί τίτλοι που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν περιουσίες με ότι αυτό συνεπάγεται και τις έντονες αντιδράσεις που θα προκύψουν, ανέφερε ο κ. Στεφανάκης προσθέτοντας ότι θα πρέπει και οι πολίτες να κάνουν τις ενέργειες που απαιτούνται αλλά και από πλευράς πολιτείας να δει τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν και να δώσει λύσεις. Το δασολόγιο είναι ένα εργαλείο όμως θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά, είπε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ.