Δασικοί χάρτες - Φιλιππάκης: Με διαχρονικές ευθύνες των κομμάτων δεσμεύονται οι περιουσίες του κοσμάκη

12:52 μ.μ. - Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022
12:03 μ.μ. - Πέμ, 03/52/2022
Image: Δασικοί χάρτες - Φιλιππάκης: Με διαχρονικές ευθύνες των κομμάτων δεσμεύονται οι περιουσίες του κοσμάκη

Σε αδράνεια οι υπηρεσίες προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων

Οι νέοι δασικοί χάρτες των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου οι οποίοι τροποποιήθηκαν και αναρτήθηκαν ξανά, είναι διαθέσιμοι προς αναζήτηση στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του Ν.Π.Δ.Δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο". Η τροποποίηση είχε κριθεί αναγκαία λόγω ενσωμάτωσης διορθώσεων πρόδηλων σφαλμάτων

Οι αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη και οι αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 30η Μαρτίου 2022, ημέρα Τετάρτη. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 19η Απριλίου 2022, ημέρα Τρίτη.

Ο κ. Ματθαίος Φιλιππάκης, δασολόγος στη δασική υπηρεσία Λασιθίου μίλησε στον Ηχώ 99,8 δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τους δασικούς χάρτες στο Λασίθι τονίζοντας ότι κρίνεται αναγκαίο οι πολίτες που θέλουν να προστατεύσουν την ιδιοκτησία τους να καταθέσουν αντιρρήσεις σε περίπτωση που διαφωνούν με τους αναρτημένους χάρτες.

Όπως καταρχάς σημείωσε, με ευθύνη των κομμάτων και των δυο τελευταίων κυβερνήσεων, έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση για τον δασικό χάρτη. Αναλάβαμε είπε, ένα εγχείρημα μόνο και μόνο για να απορροφήσουμε τα εκατομμύρια ευρώ της Ε.Ε.. Ήδη ο δασικός χάρτης οδηγείται σε πλήρη αποτυχία παρότι δεν είναι αποτυχία, τόνισε. Σημειώνοντας σε άλλο σημείο της συνέντευξης ότι από τα κονδύλια αυτά δεν έγιναν ούτε προσλήψεις προκειμένου να ενισχυθούν οι δασικές υπηρεσίες που αποδυναμώνονται συνεχώς , ούτε ενισχύθηκαν με υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Σχολίασε μάλιστα οτι από τη δασική υπηρεσία του Λασιθίου είχε γίνει πολύ δουλειά για τους δασικούς χάρτες και υποστήριξε οτι δεν χρειαζόταν να αναλάβει ιδιωτική εταιρία.

Είπε ακόμη ότι η έκταση του νομού Λασιθίου είναι 1824 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου. Από αυτά τα 600.000 στρέμματα έχουν αποδοθεί ελεύθερα στη χρήση και μέσω των αναρτημένων δασικών χαρτών μπορεί ο ενδιαφερόμενος να αντλεί πληροφορίες προκειμένου να βεβαιώσει αυτά που φαίνονται στον χάρτη και να προχωρά σε κάθε δικαιοπραξία, έκδοση οικοδομικής άδειας κλπ. Τα 116.000 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί ως παλιοί δασωμένοι αγροί, τα 10.000 στρέμματα ως εκχερσωμένες εκτάσεις και τα 750.000 ως δάση και δασικές εκτάσεις. Το επόμενο στάδιο ανάρτησης και άσκησης πρόδηλων λαθών και αντιρρήσεων στο δασικό χάρτη, να αποδοθεί ένα μεγάλο μέρος των δασοθέντων αγρών, να ανιχνευθεί ένα μεγάλο μέρος δασοθέντων αγρών και να αποδοθεί αυτών έχουν περικλυστεί ως ανέκαθεν ακαλλιέργητα. Κανένας δεν θα τα διορθώσει αυτά αυτεπάγγελτα εάν ο κάθε πολίτης δεν κάνει αντίρρησης. Το Υπουργείο διαχρονικά κατέτεινε στο να εφησυχάζει τον κόσμο ότι θα γίνουν αυτόματα οι διορθώσεις και να μην προτρέχει να κάνει ενστάσεις. Αυτή την πολιτική ακολούθησαν το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι. Συνέπεια τούτου, ο κόσμος να μην ενδιαφερθεί και αυτή τη στιγμή στον νομό Λασιθίου παρόλο που ως υπηρεσία το λέγαμε σε όλους τους πολίτες, να έχουμε 0,6% διορθώσεις λαθών. Κάλεσε τους πολίτες να ελέγξουν την ιδιοκτησία τους μέσω των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών και εάν θεωρούν ότι αδικούνται ή διαφωνούν, να προσφύγουν σε ένσταση προκειμένου να την προστατεύσουν.