Δασικοί χάρτες: 2.500 αντιρρήσεις στην Κρήτη υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες

9:15 π.μ. - Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022
09:06 π.μ. - Σάβ, 04/15/2022
Image: Δασικοί χάρτες: 2.500 αντιρρήσεις στην Κρήτη υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες

Στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, με την τελευταία πίστωση χρόνου να εκπνέει στις 15 Ιουλίου και το υπουργείο Περιβάλλοντος να διαμηνύει πως δεν θα υπάρξει καμία άλλη περίοδος χάριτος. Ετσι, οι ιδιοκτήτες έχουν κάτι λιγότερο από 45 ημέρες προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους για τους χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021.

Για όσο διάστημα τρέχει η παράταση, οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων θα συνεχίσουν κανονικά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί, δεδομένου ότι έχουν να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο αιτήσεων.

Συγκεκριμένα, περί τις 170.000 είναι οι αντιρρήσεις που «κληρονομήθηκαν» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από αυτές, έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί περίπου 50.000, με τον υφυπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Αμυρά, να τονίζει πως η διαδικασία προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μόνο στην Κρήτη οι ιδιοκτήτες είχαν υποβάλει περί τις 2.500 αντιρρήσεις και περίπου 1.800 αιτήματα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων.

Περιπτώσεις

Αντίστοιχα προβλήματα, όμως, σημειώνονταν και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στα Δωδεκάνησα, όπου σύμφωνα με το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ, στην Αστυπάλαια το 90% της έκτασης χαρακτηρίζεται ως δασικό, ενώ στην Κάρπαθο και την Κάσο το 80% της έκτασης των δύο νησιών έχει χαρακτηριστεί επίσης δασικού χαρακτήρα. Εως σήμερα στην Κάρπαθο έχουν δηλωθεί 27.689 γεωτεμάχια, εκ των οποίων τα 10.893 είναι δασικά ή τουλάχιστον ένα τμήμα της έκτασής τους. Στην Κάσο, από τα 7.494 γεωτεμάχια που έχουν δηλωθεί, τα 1.196 είναι ολόκληρα δασικά ή ένα μέρος τους.

Από τα πρόδηλα σφάλματα που υποβλήθηκαν στις Δασικές Υπηρεσίες, το 2021 εξετάστηκε το 65%.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Επιτροπών, έχουν συγκροτηθεί ήδη 120 με 130 Επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Κωλύματα

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα δημιουργούσε πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ήθελαν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν τις περιουσίες τους, αλλά οι Επιτροπές Αντιρρήσεων δεν εκδίκαζαν υποθέσεις. Αποτέλεσμα αυτού, οι πολίτες να μη γνωρίζουν αν η αίτηση που είχαν υποβάλει θα γινόταν δεκτή και έμεναν με δεμένα χέρια.

Μαζί όμως με τις Επιτροπές, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες προκειμένου να βάλει τέλος στα «κακώς κείμενα» και να διευκολύνει τη διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, από τη δασική νομοθεσία έχουν εξαιρεθεί οι εκτάσεις με ασπάλαθους και επιλύθηκε το ζήτημα της αμφισβήτησης της κυριότητας των αγρών που δασώθηκαν από το Δημόσιο. Το προσεχές διάστημα, αναμένεται νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιρρήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Ιουλίου αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων. Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα στις περιληφθείσες στον αναρτημένο δασικό χάρτη αμφισβητούμενες δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις. Για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος ανάλογα με το εμβαδόν που αφορά η αντίρρηση.

Δασικά αυθαίρετα

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων αυθαιρέτων που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και δασικών εκτάσεων. Με απλό τρόπο και μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργήσει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, οι ενδιαφερόμενοι οικειοθελώς θα υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα πληρώσουν ένα παράβολο 250 ευρώ.

Με αυτή τη διαδικασία, οι ιδιοκτησίες τους θα τίθενται σε ένα ειδικό καθεστώς προστασίας, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με τον πολεοδομικό χωροταξικό πολεοδομικό νόμο του ΥΠΕΝ (άρθρο 55 του νόμου 4685/2020) και ουσιαστικά ισχύει επ’ αόριστον, σε συνδυασμό ανάλογα, κατά περίπτωση και μέχρι με την οριστική και τελεσίδικη κατάληξη της κύρωσης των Δασικών Χαρτών και της ολοκλήρωσης του Δασολογίου και του Κτηματολογίου.

eleytherostypos.gr