Δ. Σάββας: Οι φετινές καιρικές συνθήκες και τα κηπευτικά της Ιεράπετρας
Αναλύει στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» ο Kαθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο κ. Δ. Σάββας Kαθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλοξενήθηκε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 11.00 και σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 9.00. Αντικείμενο συζήτησης, η κλιματική αλλαγή, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν με την παρατεταμένη ανομβρία και πως επηρεάζονται οι καλλιέργειες κηπευτικών.
Όπως είπε, αυτό που ζούμε φέτος με τις καιρικές συνθήκες έχει να κάνει και με την κλιματική αλλαγή. Τα προβλήματα είναι πολλαπλά και διαφορετικά για κάθε τύπο καλλιέργειας. Η δενδροκομία αναμένεται να δεχθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις και αυτό θα φανεί στα διάφορα στάδια, ανθοφορία, καρποφορία κλπ. Στα κηπευτικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουμε δυο μεγάλες κατηγορίες. Αυτά της ψυχρής εποχής που επηρεάζονται κατά κάποιο τρόπο. Και αυτά της θερμής εποχής, ντομάτα, μελιτζάνα κ.α. που πλήττονται λιγότερο γιατί μπορεί η καλλιέργεια να επεκταθεί χρονικά, αλλά και γιατί οι καλές καιρικές συνθήκες αυξάνουν την απόδοση της παραγωγής, ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος παραγωγής για όσες καλλιέργειες απαιτούν θέρμανση που λόγω καιρού τώρα δεν την χρειάζονται ή τη χρειάζονται λιγότερο. Πρέπει όμως εδώ να εξεταστεί ένας άλλος παράγοντας που έχει να κάνει με το ότι περιοχές που τέτοια εποχή ήταν εκτός αγοράς, πλέον με τον καλό καιρό επεκτείνουν και αυτές τις καλλιέργειές του τροφοδοτώντας με προϊόντα την αγορά οπότε εδώ υπάρχει η περίπτωση της πτώσης των τιμών. Ατονεί θα έλεγε κανείς το πλεονέκτημα των καιρικών συνθηκών που έχουν περιοχές όπως η Ιεράπετρα. Ως προς την υγρασία και την «ψαλίδα» στη θερμοκρασία μεταξύ μέρας και νύχτας αυτό είναι ένα πρόβλημα και ενδεχομένως να πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στις κατασκευές με εγκατάσταση ψύξης. Η υδροπονία είναι μια λύση σε όλα αυτά γιατί δημιουργεί ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον και παράλληλα γίνεται εξοικονόμηση υδάτινων πόρων. Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν, θα πρέπει να δούμε δυο σημαντικά θέματα. Το ένα είναι ότι από την παρατεταμένη ανομβρία έχουμε μείωση των υδάτινων αποθεμάτων οπότε είναι αναγκαίο να γίνουν αρδευτικά έργα. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ανάγκη εκσυγχρονισμού των θερμοκηπιακών κατασκευών έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για την ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών .