Δ. Σάββας: Η λύση στη λειψυδρία είναι η υδροπονία

1:05 μ.μ. - Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018
01:03 μ.μ. - Πέμ, 15/05/2018
Image: Δ. Σάββας: Η λύση στη λειψυδρία είναι η υδροπονία

Ο Ηχώ fm 99,8 ξεκινά συνεργασία με το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κ. Δημήτριος Σάββας Καθηγητής στο Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Τμήματος Επιστήμης  Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξενήθηκε σήμερα στον Ηχώ fm 99,8 και  την εκπομπή της  δημοσιογράφου  Μαρίας Τσαγκαράκη, στο πλαίσιο μιας νέας συνεργασίας με το Γ.Π.Α. με στόχο την ενημέρωση των παραγωγών  .
 
Ο κ. Σάββας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τόνισε μεταξύ άλλων ότιη  θερμοκηπιακή καλλιέργεια μπορεί να δώσει σημαντικά εισοδήματα σε σχετικά μικρές εκτάσεις. Το κλίμα της χώρας μας βοηθά στην ανάπτυξη τέτοιων καλλιεργειών κάτι που προσδίδει συγκριτικά πλεονεκτήματα , βοηθά στην παραγωγή με χαμηλότερο κόστος και σε εποχές που άλλοι δεν μπορούν να παράγουν. Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε οπωροκηπευτικά και εισάγονται  κάθε χρόνο σημαντικές ποσότητες από τρίτες χώρες. Αυτό ειδικά για την Ελλάδα δίνει σημαντικές προοπτικές ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις εξαγωγές.
 
Από εκεί και πέρα ένα θέμα που είναι πολύ σημαντικό έχει να κάνει με τη λειψυδρία που καταγράφεται σε διάφορε περιοχές της Ελλάδας και ειδικά στις ανατολικές και σε ότι έχει να κάνει με την Ιεράπετρα το πρόβλημα είναι έντονο και η αγωγιμότητα του νερού με το οποίο αρδεύονται οι καλλιέργειες είναι κοντά στο 2. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει κανείς. Η ριζική λύση είναι η αφαλάτωση με μεγάλη μονάδα που θα παρέχει νερό καλής ποιότητας. Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να έχει εφαρμόσει τη μέθοδο αυτή για χρήση νερού προς άρδευση , απεναντίας όμως υπάρχουν μονάδες στην Κύπρο, το Ισραήλ και άλλες χώρες. Τεχνογνωσία έχουμε,  χρειάζεται όμως οργάνωση και η χρηματοδότηση τέτοιων έργων, τόνισε οκ. Καθηγητής.  
 
Πρόσθεσε ότι λύση για εξοικονόμηση νερού είναι  τα κλειστά υδροπονικά συστήματα όπου τα πλεονεκτήματα είναι πολλά όπως πχ με το σύστημα αυτό  γίνεται  οικονομία  στο νερό.  Πρέπει να φύγουμε από τη λογική της χαμηλής επένδυσης και να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Επίσης να προσέξουμε τις κατασκευές θερμοκηπίων , την ποιότητά  τους  ,  να δώσουμε βαρύτητα στο ύψος του θερμοκηπίου ώστε να αποφύγουμε προβλήματα κ.α. Δυστυχώς δεν λείπουν οι περιπτώσεις καλλιεργειών σε άθλιες θερμοκηπιακές κατασκευές. Έχουμε επομένως τα περιθώρια να ανεβάσουμε την παραγωγή ειδικά στη ντομάτα και το αγγούρι αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε κάποια βήματα πιο μπροστά, τόνισε ο καθηγητής .
 
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Δ. Σάββα: