Δ. Σάββας: Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών λύση στην επισιτιστική κρίση

12:47 μ.μ. - Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022
12:03 μ.μ. - Τετ, 30/47/2022
Image: Δ. Σάββας: Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών λύση στην επισιτιστική κρίση

Τον Ιούνιο ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ιεράπετρα

Σε κρίσιμα ερωτήματα γύρω από την επισιτιστική κρίση και πώς η χώρα μας μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που δημιουργούνται πλέον στην αγορά εξαιτίας και του πολέμου αλλά και της ενεργειακής κρίσης, απαντά ο Καθηγητής στο Τµήµα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Σάββας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8.

Όπως είπε η επισιτιστική κρίση είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχουν είτε ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα είτε υψηλές τιμές που τα καθιστούν απρόσιτα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Δεν είμαστε κοντά σε μια τέτοια κατάσταση. Η Ελλάδα παράγει. Βασίζεται όμως και σε εισαγωγές προϊόντων με το όποιο κόστος συνεπάγεται αυτό, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν ευρύτερα στην αγορά. Από εκεί και πέρα έχουμε τους αγρότες που παραπονούνται για τις αυξημένες τιμές στα γεωργικά εφόδια και από την άλλη ο καταναλωτής παραπονιέται για τις αυξημένες τιμές στα γεωργικά προϊόντα. Όμως ο παραγωγός καρπώνεται ένα μέρος των υψηλών τιμών στα προϊόντα παρόλο που είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Ωστόσο ο καταναλωτής είναι εκείνος που είναι σε πιο δύσκολη θέση γιατί οι αυξήσεις αφορούν όλη την αλυσίδα της παραγωγής και έχουν ως τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή, εκτίμησε ο κ. καθηγητής.

Προσθέτοντας ότι η έλλειψη κάποιου προϊόντος πχ μαλακό σιτάρι, είναι μια ευκαιρία για τον παραγωγό, να στρέψει δηλαδή την καλλιέργειά του προς τα εκεί, ώστε να επωφεληθεί των υψηλών τιμών λόγω της έλλειψης. Είναι δηλαδή μια ευκαιρία για τον παραγωγό όλη αυτή η κατάσταση για να υποκαταστήσει τα εισαγόμενα προϊόντα με εγχώρια. Η αγορά ρυθμίζεται. Αν δεν παράξει κάποιος , μπορεί να παράξει ένας άλλος, θα χρειαστεί λοιπόν να αναπροσανατολιστούμε. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει βέβαια να δούμε τις επιπτώσεις από το ενεργειακό κόστος που προϋπήρχε του πολέμου ο οποίος ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση. Επίσης θα πρέπει να δούμε το θέμα των προσδοκιών που δημιουργούνται στην αγορά γενικότερα, σημείωσε.

Σε άλλο σημείο ο κ. καθηγητής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες λέγοντας ότι η Ελλάδα υστερεί στον τομέα αυτό ενώ έχουμε δυνατότητες περεταίρω ανάπτυξης και υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες πχ κλιματικές, για αυτό. Υπάρχει στη χώρα μας μια σταθερότητα ως προς την ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε αντίθεση με την Ισπανία και τον Τουρκία. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 60.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών ενώ στην Ισπανία 600.000 στρέμματα και στην Τουρκία πάνω από 400.000 στρέμματα. Η ελληνική πολιτεία τώρα φαίνεται να έχει κατανοήσει την ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα , έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά χρειάζεται να γίνει μεγάλη προσπάθεια και πολλά βήματα στον τομέα αυτό.

Κλείνοντας ανέφερε ότι τον Ιούνιο ως Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προγραμματίζουν μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στην Ιεράπετρα γύρω από την υδροπονική καλλιέργεια, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και τη διαχείριση νερού σε συνάρτηση με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.