Δ. Κούβελας για 35χρονο:Να του χορηγηθούν άμεσα μονοκλωνικά αντισώματα για να σταματήσουν οι θρομβώσεις

9:58 π.μ. - Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
09:05 π.μ. - Δευ, 17/58/2021
Image: Δ. Κούβελας για 35χρονο:Να του χορηγηθούν άμεσα μονοκλωνικά αντισώματα για να σταματήσουν οι θρομβώσεις

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ στον Ηχώ 99,8

Συνεχίστηκε η περιπέτεια του 35χρονου Αλέξανδρου Μεταξάκη από την Ιεράπετρα, που υπέστη θρόμβωση 11 μέρες μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο της AstraZeneca. Παρά το ότι φάνηκε να ξεπερνά αρχικά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο πόδι του, το μεσημέρι του Σαββάτου υπέστη και νέα θρόμβωση, αυτή τη φορά στις καρωτίδες και υπεβλήθη σε νέο πολύωρο χειρουργείο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο κ. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ μίλησε στον Ηχώ 99,8 με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό λέγοντας οτι δεν είναι το πρώτο και μάλλον δεν θα είναι το τελευταίο περιστατικό. Τόνισε ότι αν είχαμε φέρει και στη χώρα μας τα θεραπευτικά αντισώματα, μονοκλωνικά, που δεσμεύουν την ακίδα, και χορηγούνταν στον 35χρονο μάλλον θα είχε γίνει καλά. Ο κ. καθηγητής εξήγησε στη συνέχεια το πως δρουν τα εμβόλια επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολη η διαχείριση των περιστατικών με θρομβώσεις και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και από τους εμβολιασμένους.

Έρχεται όμως ακόμα μια φορά στο προσκήνιο η αναγκαιότητα να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα αλλά και να εισάγουμε φάρμακα έτσι ώστε έγκαιρα να χορηγούνται στους ασθενείς. Θα πρέπει επίσης εξατομικευμένα να δούμε το θέμα του εμβολιασμού γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια χαρακτηριστικά ούτε κάνουν την ίδια ζωή. Άλλοι πχ είναι παχύσαρκοι, καπνίζουν, άλλοι όχι, οπότε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Είναι δε σημαντικό να αλλάξουμε στρατηγική και να επενδύσουμε στη μελέτη των όσων έχουν εμβολιαστεί ώστε να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα. Περιμένουμε και άλλες πανδημίες στο μέλλον, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε κάνει αντοχή στους μικροοργανισμούς λόγω χρήσης φαρμάκων και αντιβιοτικών, ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο οπότε το να προκύψει μια πανδημία και να επεκταθεί αυτό δεν είναι πια τόσο δύσκολο, τόνισε ο κ. καθηγητής.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη