Covid-19: Τι μπορούν να μας διδάξουν οι ιοί των φυτών για τους ιούς των ανθρώπων;

10:10 π.μ. - Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020
10:05 π.μ. - Τετ, 06/10/2020
Image: Covid-19: Τι μπορούν να μας διδάξουν οι ιοί των φυτών για τους ιούς των ανθρώπων;

Η παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της μεταφοράς βιολογικού υλικού ανά τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξάπλωση ασθενειών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα

Συντάχθηκε από: Δρ. Νταβίντ Λέβι

Φυτοπαθολόγος, Hazera

Η παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της μεταφοράς βιολογικού υλικού ανά τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξάπλωση ασθενειών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν μολυσματικές ασθένειες των φυτών που μπορούν να προκαλέσουν ελάχιστη ζημιά, και άλλες που μπορεί να προκαλέσουν μια τεράστια επιδημία ικανή να καταστρέψει ολόκληρες καλλιέργειες. Στην περίπτωση των φυτικών ιών, δεν υπάρχει θεραπεία για το μολυσμένο φυτό επειδή τα φυτά δεν διαθέτουν ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα ζώα και οι άνθρωποι. Επομένως, η πιο αποτελεσματική λύση για να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα είναι να αποτρέψουμε τη μόλυνση των φυτών εφαρμόζοντας προληπτικά μέτρα υγιεινής.

Ακούγεται οικείο; Σήμερα, το 2020, οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν αυτήν τη λογική, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, επηρεάζει και αλλάζει την καθημερινότητά μας.

Η Hazera είναι μια εταιρεία σπόρων που έχει επενδύσει σημαντικά στην έρευνα και ανάπτυξη και στην παραγωγή ποικιλιών υψηλής ποιότητας. Έχουμε αποκτήσει γνώσεις και εφαρμόζουμε πρακτικές για την καταπολέμηση παρασίτων και ιών που μπορεί να απειλήσουν την απόδοση και την ποιότητα των ποικιλιών και των προϊόντων μας.

Όσον αφορά την καταπολέμηση των ιών, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε παθογόνο έχει έναν κύκλο ασθένειας, που είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ιός μολύνει, αναπαράγεται και εξαπλώνεται. Αυτό ονομάζεται επίσης επιδημιολογικό τρίγωνο:

hxonews

Η γνώση των παρασίτων, οι αξιόπιστες και επαγγελματικές μέθοδοι ανίχνευσης, η ορθή μεθοδολογία δειγματοληψίας και η παρακολούθηση του πληθυσμού, και η έγκαιρη ανίχνευση σε περίπτωση έξαρσης μιας ασθένειας είναι σημαντικά και πρακτικά βασικά σημεία στην ελεγχόμενη διαχείριση ασθενειών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια καταστροφική πανδημία. Ωστόσο, στο παρελθόν, τέτοιου είδους γεγονότα περιορίζονταν σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο λόγω της περιορισμένης μεταφοράς και μετακίνησης του πληθυσμού.

hxonews

Πώς μπορεί η εφαρμογή καραντίνας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού;

Καραντίνα – μια διαδικασία που ξεκίνησε να εφαρμόζεται κατά τον 14ο αιώνα για την προστασία των παράκτιων πόλεων από τις επιδημίες. Τα πλοία που έφταναν στη Βενετία από μολυσμένα λιμάνια ήταν υποχρεωμένα να προσδέσουν στο λιμάνι για 40 ημέρες («quaranta giorni» που σημαίνει σαράντα ημέρες στα ιταλικά) πριν την αποβίβασή τους, μια πρακτική που είναι γνωστή ως καραντίνα.

Αυτήν την περίοδο, μαθαίνουμε όλοι τη σπουδαιότητα των μέτρων της καραντίνας και μπορούμε πλέον να εκτιμήσουμε τον σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο των περιορισμών της καραντίνας στους πιθανούς φορείς του ιού.

Η στρατηγική που χρησιμοποιείται στους ιούς των φυτών είναι αρκετά παρεμφερής. Αλλά η καραντίνα από μόνη της δεν επαρκεί για να καταπολεμήσουμε και να νικήσουμε τις επιδημίες. Η αποφυγή ή η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική για τους ιούς των φυτών και είναι αποτελεσματική για συγκεκριμένους ανθρώπινους πληθυσμούς (ομάδες υψηλού κινδύνου) στην περίπτωση ανθρώπινων ιών. Είναι καλύτερο και οικονομικότερο να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουμε την εισχώρηση του ιού στις καλλιέργειες ή τα θερμοκήπιά μας, όταν πρόκειται για φυτικούς ιούς, και στις χώρες και τις κοινότητές μας όσον αφορά τους ιούς των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή τριών βασικών στοιχείων, γνωστών ως ΜΤΔ.

Μέτρα – χρησιμοποιούμε αντισηπτικά, γάντια, ρόμπες, μάσκες, ολόσωμες φόρμες και πρόσθετα προστατευτικά μέσα

Τήρηση κανόνων – όλοι πρέπει να ακολουθούν αυστηρά και με ακρίβεια τις κατευθυντήριες γραμμές και τις οδηγίες

Διαχείριση – διαδικασία υπό την καθοδήγηση από επαγγελματίες με την πλήρη υποστήριξη του ανώτατου διοικητικού επιπέδου

hxonews

Στην πραγματικότητα, όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμηση του COVID-19 μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με εκείνα που χρησιμοποιούνται κατά των ιών των φυτών, εκτός από τη χρήση μάσκας, καθώς τα φυτά δεν έχουν πνεύμονες για να εισπνέουν αέρα. Η επαφή και η επιβίωση του ιού σε επιφάνειες, ρουχισμό και εργαλεία – ακόμα και κινητά τηλέφωνα – ισχύουν και για τις δύο περιπτώσεις.

Η τήρηση των κανόνων είναι υποχρεωτική και κρίσιμη για την επιτυχία της στρατηγικής, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των περιορισμών και των μέτρων υγιεινής. Ακόμα και ένα άτομο να μη συμμορφώνεται με τους περιορισμούς, είναι αρκετό για να προκαλέσει έξαρση και εκ νέου εξάπλωση μιας νόσου – τόσο στους ιούς των φυτών όσο και σε αυτούς των ανθρώπων.

Να προσέχετε!

Στη διαχείριση των ασθενειών, η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική!

H HAZERA παρουσιάζει ένα εκπαιδευτικό video σχετικά με τον νέο ίο της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας (ToBRFV).