Colour your Day for Autism

12:44 μ.μ. - Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023
12:03 μ.μ. - Παρ, 31/44/2023
Image: Colour your Day for Autism

Σάββατο-Κυριακή 1&2 Απριλίου 2023

Ποιοι είμαστε

Εθελοντική Ομάδα Ευαισθητοποίσης για την Νευροδιαφορετικότητα Νομού Λασιθίου.

Σκοπός της Ομάδας μας είναι η στήριξη των παιδιών με Νευροδιαφορετικότητα του Νομού Λασιθίου και των οικογενειών τους. H Νευροδιαφορετικότητα αποτελεί την επιστημονική άποψη ότι οι νευρολογικές διαφορές όπως, η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.), η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π.-Υ.), οι Μαθησιακές Δυσκολίες, η Διαταραχή του Συντονισμού των Κινήσεων, καθώς και άλλες διαγνωστικές κατηγορίες, είναι το αποτέλεσμα μίας φυσιολογικής και φυσικής διακύμανσης του ανθρώπινου γονιδιώματος. Οι διαφορές αυτές είναι χρήσιμες στην ανθρωπότητα και οι νευροδιαφορετικοί δεν πρέπει να «θεραπεύονται». Αντίθετα, χρειάζονται απλά περισσότερη αποδοχή και κάποιες διευκολύνσεις. 

Προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να υποστηρίζουμε τα άτομα με Νευροδιαφορετικότητα και τις οικογένειές τους και να κατανοούμε τις ανάγκες αλλά και τις συμπεριφορές τους.  Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε κάθε μέρα από τα παιδιά και τους ενήλικες με Αυτισμό, Δ.Ε.Π.-Υ και όλα τα άτομα, ότι δεν υπάρχει μια παθολογική κατάσταση απλά υπάρχουν νευρο-διαφορετικοί και όλοι τους αποτελούν κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, μέρος του πλούτου και της περιπλοκότητας της ανθρώπινης φύσης.

Αποστολή της Ομάδας μας είναι να ενημερώσουμε και να επιμορφώσουμε το κοινωνικό σύνολο, και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τα παιδιά με Νευροδιαφορετικότητα αλλά και τις οικογένειες τους. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με αναπτυγμένη την ενσυναίσθηση, που θα στηρίζει και θα αγαπήσει κάθε διαφορετικότητα. Πρωταρχικό μας μέλημα αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Τι είναι Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και αποφασίστηκε  να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Στα πλαίσια αυτά, από τις 25 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου (Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό) διοργανώνονται διάφορες δράσεις σε όλο τον κόσμο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το Φάσμα του Αυτισμού αλλά και τα βήματα που χρειάζονται για την  ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Τέτοιες δράσεις είναι αγώνες δρόμου, προβολές ταινιών, διαλέξεις, φωτισμός ιστορικών κτιρίων με το χρώμα του αυτισμού κτλ. Περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα αυτή μπορείτε να βρείτε στο www.autismspeaks.org

Στα πλαίσια της ημέρας αυτής, η Εθελοντική Ομάδα Ευαισθητοποίησης για την Νευροδιαφορετικότητα Νομού Λασιθίου διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίου Νικολάου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου ένα διήμερο εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Νευροδιαφορετικότητα. 

Το Σάββατο 1η Απριλίου στον χώρο της πλαζ του ΕΟΤ θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια που αφορούν παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών και τα οποία θα υλοποιηθούν με την βοήθεια έμπειρων παιδαγωγών και αρκετών εθελοντών. Την Κυριακή 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας ένα παιχνίδι δρόμου και αισθήσεων με αφετηρία και τερματισμό την λίμνη. Η διαδρομή είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα, κατά μήκος της οποίας, θα υπάρχουν σταθμοί με παιχνίδια αισθήσεων καθώς και μουσικοί σταθμοί. Στον τερματισμό θα ακολουθήσει ένα παιχνίδι χρωματοπόλεμου. Τα παιχνίδια και των δύο ημερών ξεκινούν στις 10.00 π.μ. και  η διάρκεια τους υπολογίζεται περίπου στις 3 ώρες. Προτείνεται στους συμμετέχοντες να προσέρχονται 30 λεπτά νωρίτερα από την έναρξη των δράσεων, δηλαδή στις 9.30 π.μ, με σκοπό την έγκαιρη διεξαγωγή. 

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα www.neurodiversity.gr στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε και ηλεκτρονικές εγγραφές. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας e-mail στο info@neurodiversity.gr. Σας καλούμε να συμμετέχετε στις δράσεις του διημέρου για να μοιραστούμε μαζί το σύνθημα Μαθαίνω, αγκαλιάζω, αποδέχομαι τη Νευροδιαφορετικότητα.

Εθελοντική Ομάδα Ευαισθητοποίησης 

για την Νευροδιαφορετικότητα 

Νομού Λασιθίου