
Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του Σωματείου του ΠΑΓΝΗ και της εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου
Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η έγκριση για πρόσληψη με σύμβασής ορισμένου χρόνου λίγων εργαζομένων για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία ,η έγκριση αυτή συνέπεσε λίγες μέρες μετα την παραίτηση 10 νοσηλευτών που ήρθαν να προστεθούν στις δεκάδες αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις το 2024
Σύμφωνα με τον ήδη ανεπαρκή οργανισμό του νοσοκομείου, παραμένουν κενές 350 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού.
Ενδεικτικά, αυτές περιλαμβάνουν: 85 θέσεις νοσηλευτών, 120 θέσεις βοηθών νοσηλευτών, 30 θέσεις μαιών, 14 θέσεις επισκεπτών υγείας, 51 θέσεις τραυματιοφορέων και 35 θέσεις βοηθών θαλάμου.
Η έγκριση για πρόσληψη 25 επικουρικών εργαζομένων στη Νοσηλευτική Υπηρεσία (5 μαιών, 10 Νοσηλευτών ,10 β νοσηλευτών το αίτημα για έγκριση 7 επικουρικών μεταφορέων-εκκρεμεί αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό βλέποντας τα κενά που υπάρχουν αλλά κυρίως ζώντας αυτή την καθημερινότητα. Ήδη 8 από 10 νοσηλευτές υπηρετούν ως ειδικευόμενοι νοσηλευτές
Η ανακύκλωση των ήδη εργαζομένων στη νοσηλευτική υπηρεσία συνεχίζεται, το βλέπουμε στις λίγες προκηρύξεις που υπάρχουν: προσωπικό που ήδη εργάζεται , να αλλάζει εργασιακή σχέση και ο αριθμός του προσωπικού να είναι αντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες Μια ακόμη απόδειξη είναι οι χιλιάδες μέρες ρεπό ,άδειες που οφείλονται ,οι καθημερινές μετακινήσεις Η καθημερινότητα που ζούμε είναι ότι οι μεταφορείς στην απογευματινή βάρδια αλλά και τα σαββατοκύριακα δεν καλύπτουν απλά 2-3 κλινικές αλλά έχουν ολόκληρο κτήριο στην ευθύνη τους με 5 -8 κλινικές. Οι νοσηλευτές και μαίες φροντίζουν 30-40 ασθενείς στις κλινικές , όταν αρρωστήσουν δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει
Η κατάσταση αυτή είναι συνειδητή επιλογή του Υπουργείου Υγείας ,της 7ΥΠΕ , διοίκησής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της Ε.Ε, που ακολουθούσαν και ακολουθούν στον τομέα της Υγείας. Πολιτική της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, της υποστελέχωσης που οδηγεί τόσο στην ανάπτυξη όχι μόνο του ιδιωτικού τομέα ( που σε επίπεδο νησιού βλέπουμε να ξεφυτρώνουν μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας) όσο και στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Τα νοσοκομεία τα έχουμε ακριβοπληρώσει εμείς και δεν θα τα αφήσουμε να ιδιωτικοποιηθούν.
Να καλυφθούν ΑΜΕΣΑ όλες οι κενές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ.
Να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.
Να σταματήσουν οι μετακινήσεις του προσωπικού.
Τζαβάρα Νάνσυ, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ
Βρύσαλης Δημήτρης, Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ
ΔΗΛΩΣΗ Δ ΒΡΥΣΑΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΓΝΗ ΜΕΛΟΣ ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ»
Μονάδες εκ των ενόντων, χωρίς προσλήψεις προσωπικού
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος , το οποίο στοχεύει στην εισαγωγή ενός νέου τρόπου διαχείρισης των ασθενών με μείζον τραύμα, ουσιαστικά αντιγράφοντας συστήματα του εξωτερικού με διαβαθμίσεις στα τραύματα , συζητήθηκε προχθές στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Η ανάπτυξη όμως του συγκεκριμένου συστήματος δεν συνοδεύεται με τα αναγκαία μέτρα ανάπτυξης των υποδομών, με τη στελέχωση και τις αναγκαίες προσλήψεις, αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να λειτουργήσει τις συγκεκριμένες μονάδες εκ των ενόντων, στις υπάρχουσες υγειονομικές δομές, χωρίς αντίστοιχες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Ταυτόχρονα στο νομοσχέδιο δεν καταγράφεται καν ποια είναι η σημερινή κατάσταση για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Απουσιάζουν στατιστικά στοιχεία για το πόσοι είναι οι τραυματίες ετησίως, τι φύσης οι τραυματισμοί και με ποια συχνότητα, τι ποσοστό ασθενών καταλήγει σε θάνατο ή σε μείζονα αναπηρία κ.λπ.
Ο σχεδιασμός και η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί και την αντίστοιχη ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, που αποτελεί το πρώτο και αναπόσπαστο κομμάτι για τη μεταφορά των ασθενών, ενώ στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται η δημιουργία δημόσιων κέντρων αποκατάστασης τραυματιών και την ίδια ώρα σε αυτόν τον τομέα ο ιδιωτικός τομέας κάνει χρυσές δουλειές.