Βρύσαλης: “Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και οι ασθενείς δεν είναι πελάτες”

12:42 μ.μ. - Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
12:07 μ.μ. - Παρ, 19/42/2024
Image: Βρύσαλης: “Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και οι ασθενείς δεν είναι πελάτες”

Ο κ. Δ. Βρύσαλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην υγεία αλλά και για το νομοσχέδιο που αφορά την ψυχική υγεία

«Δυστυχώς, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στην υγεία γενικότερα πάει από το κακό στο χειρότερο», είπε ο κ. Βρύσαλης. Η υποστελέχωση είναι μεγάλη και εξακολουθεί να υπάρχει υποχρηματοδότηση. Οι τελευταίες εξελίξεις και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εντάξει ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ έχουν τραγελαφικά αποτελέσματα καθώς είχαμε έναν ογδοντάχρονο ιδιώτη γιατρό να εργάζεται σε ΜΕΘ στη Δράμα. Από τις 140 κλήσεις για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών έλαβαν μόνο 11 ναι. Με τέτοιου είδους μπαλώματα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση εάν ήθελε πραγματικά να αλλάξει η κατάσταση είναι να προχωρήσει σε αύξηση μισθών για τους υγειονομικούς, να προκηρύξει όλες τις κενές θέσεις και να δώσει κίνητρα που θα κάνουν το ΕΣΥ ελκυστικό. Σε αντίθεση με τις παραπάνω επιλογές, υιοθετεί πολιτικές οι οποίες επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, έχουμε το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση το οποίο θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στις 29 Ιουλίου με οδυνηρές συνέπειες για τους ανθρώπους που δίνουν μάχη για την ψυχική τους υγεία και την απεξάρτηση και για τις οικογένειές τους. Αυτό ανοίγει το δρόμο για να φεύγει ένα-ένα κομμάτι του ΕΣΥ, με τις ψυχιατρικές κλινικές να πηγαίνουν σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας και το ΚΕΘΕΑ ουσιαστικά να ιδιωτικοποιείται. Το αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται η προσπάθεια τόσο των εργαζομένων όσο και των οικογενειών των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης και να υποβαθμίζεται όλο το ΕΣΥ. Στην διαβούλευση, κανένας επιστημονικός φορέας δεν είναι υπέρ του νομοσχεδίου. Το επόμενο στάδιο είναι να ψηφιστεί νέος νόμος ο οποίος θα αλλοιώνει όλο το χαρακτήρα του δημοσίου συστήματος υγείας μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και αλλάζοντας όλο το ρόλο των νοσοκομείων στο κομμάτι της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Ενώ λύσεις υπάρχουν και έχουν κατατεθεί, η κυβέρνηση επιλέγει να δίνει προσωρινές και “μπαλωματικές” λύσεις με τις συνέπειες να βαρύνουν τους ασθενείς και να οξύνουν περισσότερο την κατάσταση.

Η καταγραφή ασθενών θα γίνει ώστε να αναδειχθεί η ασφυκτική κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία με σκοπό να δείξει η κυβέρνηση ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν και έτσι να εκβιάσει τις συνεργασίες. Στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο η κατάσταση έχει ήδη επιδεινωθεί και ο κ. Βρύσαλης πιστεύει ότι το σύστημα υγείας της Κρήτης δεν θα αντέξει βασιζόμενο σε ένα μόνο νοσοκομείο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και ο λόγος που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν επενδύσεις στο νησί μας είναι ότι το ΕΣΥ υποβαθμίζεται συνειδητά από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Από την ημέρα ίδρυσής του, το ΕΣΥ ήταν καθολικό και δωρεάν και τώρα φτάσαμε σε ένα σύστημα υγείας που ο καθένας μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες ανάλογα με τη οικονομική του δυνατότητα. Όλες αυτές οι αποφάσεις που παίρνονται για το σύστημα υγείας έχουν συναποφασιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ορίζουν ότι τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι αποδοτικά και βιώσιμα με όρους κόστους-οφέλους, όρους οικονομίας.

Ο κ. Βρύσαλης ανέφερε ότι αγκυλώσεις και στρεβλώσεις υπήρχαν πάντα αλλά η μεγάλη εικόνα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια το βασικό σταθερό ήταν ότι δεν πέθαινε κόσμος λόγω έλλειψης πρόσβασης στο σύστημα υγείας. Τα εμπόδια που μπαίνουν τώρα δεν είναι επιστημονικά αλλά οικονομικά. Όταν το ίδιο το κράτος νομιμοποιεί τα απογευματινά χειρουργεία, φαίνεται ότι στον 21ο αιώνα θα θεραπεύεται όποιος έχει χρήματα και για όλο αυτό υπάρχει τεράστια πολιτική ευθύνη. Με τα νέα δεδομένα, τα νοσοκομεία μπορεί να μην κλείσουν αλλά οι γιατροί θα γίνουν νομάδες με τον κ. Βρύσαλη να τονίζει την ανάγκη να αμφισβητηθεί αυτή η κυρίαρχη λογική ότι η υγεία είναι εμπόρευμα και οι ασθενείς πελάτες.

Κλείνοντας, ο κ. Βρύσαλης μας ενημέρωσε ότι θα φέρει το θέμα του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία στο ερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο και νομίζει ότι οι τοπικές αρχές έχουν μεγάλη ευθύνη όσων αφορά τη θέση που παίρνουν απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.