Βρύσαλης: Η ασφυξία και τα αδιέξοδα οδηγούν σε κατάρρευση τα νοσοκομεία της Κρήτης

12:00 μ.μ. - Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
12:06 μ.μ. - Παρ, 14/00/2024
Image: Βρύσαλης: Η ασφυξία και τα αδιέξοδα οδηγούν σε κατάρρευση τα νοσοκομεία της Κρήτης

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και Περιφερειακός Σύμβουλος, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την επισφαλή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κρήτης

Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και Περιφερειακός Σύμβουλος, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την επισφαλή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κρήτης τόσο για το υγειονομικό προσωπικό όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς, η οποία οδήγησε τον σύλλογο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προς παντός υπευθύνου.

Ο κ. Βρύσαλης υπογράμμισε ότι η κατάσταση στο νησί σε σχέση με την υγειονομική περίθαλψη είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ όπου έχει μείνει μόνο ένας γιατρός με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια του ίδιου αλλά και των ασθενών. Αυτή η κατάσταση οδήγησε τον σύλλογο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ να πάρει την πρωτοβουλία και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς παντός υπευθύνου. Η κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει τις προθέσεις της. Η μήνυση αυτή κατατέθηκε με σκοπό τον έλεγχο της κυβέρνησης από την δικαστική εξουσία τόσο σε σχέση με τα μέτρα που πρόκειται να παρθούν ώστε να λυθεί το θέμα αλλά και για να εξεταστούν όλα τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Ο εισαγγελέας είτε θα βάλει την υπόθεση στο αρχείο, είτε θα ελέγξει την αλήθεια των γεγονότων και θα πάρει τα αντίστοιχα μέτρα. Τα περιθώρια παρέμβασης της δικαστικής εξουσίας βέβαια είναι περιορισμένα καθώς το θέμα είναι ουσιαστικά πολιτικό. Ο στόχος της μηνυτήριας αναφοράς είναι να γίνει γνωστό το θέμα και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προς την εξεύρεση λύσεων.

Η πορεία ανατροπής της εμπορευματοποίησης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της δράσης και τις κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών. Με την πολιτική του “εντέλλεσθε” το πρόβλημα κρύβεται και ανακυκλώνεται αλλά δεν λύνεται.

Όσων αφορά το Νέο Χάρτη Υγείας, ο κ. Βρύσαλης είπε ότι επιχειρείται το να γίνονται εφημερίες τομέα και προτάσσει τις συγχωνεύσεις κλινικών, τις μετακινήσεις προσωπικού και την μείωση των αριθμών των κρεβατιών που θα υπάρχει στο νομό σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας προωθώντας με αυτό τον τρόπο την ιδιωτική υγεία.

Σχετικά με τις εφημερίες νοσοκομείων, ο κ. Βρύσαλης ανέφερε ότι ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της υποστελέχωσης των νοσοκομείων όλου του νησιού. Οι πληρότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ΠΑΓΝΗ δημιουργούν επισφαλείς συνθήκες για τους γιατρούς και τους ασθενείς καθώς οι γιατροί δουλεύουν κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Σε ερώτημα που τέθηκε σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι νέοι διοικητές, ο κ. Βρύσαλης είπε ότι υπάρχει μία γενικότερη πολιτική η οποία δεν δείχνει σημάδια αισιοδοξίας. Λόγω αυτής της πολιτικής έχουν αναγκαστεί να παραιτηθούν αρκετοί γιατροί το τελευταίο χρονικό διάστημα γι’ αυτό και η πίεση του κόσμου και των υγειονομικών πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της επίλυσης των θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων καθώς ο στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη, είναι η υποβάθμιση όλων των νοσοκομείων.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βρύσαλης τόνισε την ανάγκη τοποθέτησης του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο πρέπει να δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στην υπάρχουσα πολιτική και να έχει ξεκάθαρη θέση και δράση στο θέμα της υγείας και να μην φοβάται μήπως χαλάσει τις ιερές συμμαχίες που υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο.

Κλείνοντας, μας ενημέρωσε για την σύσκεψη που οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ την Δευτέρα λόγω της επικείμενης απόλυσης 6.000 εργαζομένων στην υγεία και 200 στο ΠΑΓΝΗ καθώς και για τις κινητοποιήσεις τους για την ανάδειξη καίριων θεμάτων του ΠΑΓΝΗ.